Op basisschool de Meander is men nu al bezig met het evenement Kunst in Ootmarsum dat in het laatste weekend van augustus plaatsvindt. In het handvaardigheidslokaal van de basisschool mogen 64 creatieve leerlingen objecten van was maken, die te maken hebben met het thema leven.
Dat doen ze onder leiding van kunstenaar Armand Naebers, die tijdens de editie Kunst in Ootmarsum 2016 aangeboden heeft om te willen helpen bij dit volgende schoolproject. “Dat aanbod van Armand hebben we natuurlijk in ons achterhoofd gehouden,” vertelt leerkracht Nanny Schulten, “Binnen onze school willen we meer aandacht besteden aan de culturele en creatieve ontwikkeling van onze leerlingen. De creativiteit, die in de leerlingen schuilt, willen we stimuleren en daarin past dit project dat we samen met de kunstenaar hebben opgezet. Na een aantal brainstormsessies is gekozen voor een figuur, die de vrijheid zocht en kwamen we uit bij Icarus, die wegvloog uit gevangenschap met vleugels, die door zijn vader Daedalus, een meesteruitvinder, zijn ontworpen.
In alle groepen is het verhaal van Icarus uit de Griekse mythologie verteld. We hebben hem ‘omgetoverd’ tot beschermengel en met dat thema heeft Armand Naebers een prachtig idee gelanceerd.”
De kunstenaar vraagt van de leerlingen om objecten te maken, die gerelateerd zijn aan ‘het leven’. Dat kunnen dus mensen, dieren, planten, bloemen en bomen zijn. Deze door de kinderen gemaakte objecten worden ingepast in de vleugels van de beschermengel. “Zelf maak ik het lijf en de vleugels van deze Icarus en daarin worden de creaties van de leerlingen verwerkt. Deze beschermengel wordt vervolgens in brons gegoten en de officiële onthulling is tijdens Kunst in Ootmarsum. Daarna is het de bedoeling dat dit kunstwerk een permanente plek krijgt in de beeldenroute in Ootmarsum. Op ieder moment kunnen de leerlingen, die meegeholpen hebben, met hun vaders, moeders, opa’s en oma’s of wie dan ook langs dit beeld lopen en laten zien wat zij gecreëerd hebben. Daarmee stimuleer je hun creatieve mogelijkheden en de kinderen, die hebben meegedaan vormen zo een stimulans voor anderen,” benadrukt kunstenaar Armand Naebers deze wisselwerking.
In het handvaardigheidslokaal van de Meander zijn steeds groepjes van 8 kinderen actief uit de groepen 1 tot en met 8. Met hun handen boetseren ze de was en de eerste resultaten zien er al prachtig uit. “Eén van de kinderen is met schoolreis naar Nordhorn geweest en heeft daar een slang in handen gehad. Deze leerling wilde niets anders dan juist dit dier creëren. Een logische keuze, maar het geeft wel de motivatie aan van dit kind.
Dat is ook een belangrijke reden om het dicht bij de leerlingen te houden. Tijdens Kunst in Ootmarsum proberen we jaarlijks als school iets nieuws te brengen, want ook hier geldt dat de jeugd de toekomst heeft. We betrekken de kinderen bij dit creatieve, artistieke evenement om hen in aanraking te brengen met de ‘wereld’ van de kunst. En als je ziet hoe enthousiast deze leerlingen bezig zijn met hun creatie, dan is dat een belangrijke stap om ook deze kant van de kinderen verder te ontwikkelen,” geeft Nanny Schulten het belang aan van deze vorm van onderwijs. Dat doet ze binnen de Meander niet alleen, maar samen met Anita Scholte Lubberink en Resy Weernink. Dit trio stimuleert in samenwerking met hun collega’s de creatieve kanten van de leerlingen en dat leidt onder meer tot dit mooie project waar eind augustus het eindresultaat van te zien is tijdens Kunst in Ootmarsum dat als thema heeft ‘Om stil van te worden’. Dat geldt zeker voor de creaties van de leerlingen van de Meander, die aan dit project hun bijdrage mochten leveren.