Lente in Ottershagen

Het gebied Ottershagen dat door Natuurmonumenten wordt beheerd laat momenteel volop lente taferelen zien. Het is een komen en gaan van met name weidevogels, die in dit fraaie gebied zich steeds meer lijken uit te breiden. Nog geen reden om te juichen, maar toch is het enorm genieten van de baltsvluchten van deze vogelsoorten, die zich blijkbaar enorm thuis voelen in Ottershagen. Reden te meer voor vogel – natuurliefhebber om hierover een bijdrage voor In en Om te schrijven. In zijn woorden klinkt ook zorg door, maar toch ook een lentegeluid, want juist  Ottershagen laat een positief signaal zien dat met zorg van de vogelwerkgroep Ootmarsum en Natuurmonumenten stapje voor stapje de stand van de weidevogels in dit gebied wordt vergroot. Daarom is het letterlijk en figuurlijk lente in Ottershagen. Een nieuw beging en meer geluid van de vele soorten weidevogels, die hier hun broedplaats hebben gevonden. Hopelijk dat de natuur hier de kans geeft voor de weidevogels om zich te vermeerderen in Ottershagen, zodat dit natuurgebied een positieve bijdrage levert aan de landelijke cijfers. Natuur en mens samen sterk om dit lentegeluid overal te laten horen. Hieronder volgt het bijzondere verhaal van Robert Westerhof en dat wordt natuurlijk gelardeerd met fraaie foto’s van de vogels, die afgelopen jaar in Ottershagen te bewonderen vielen. Robert bedankt!!!

 ottershagen 2014

Ottershagen,  een uiterst waardevol weidevogelgebied
Dit jaar verscheen het overzicht van de resultaten van 2013 m.b.t. “Het Weidevogelmeetnet in Overijssel”. Dit onderzoek werd uitgevoerd door EcoGroen Advies uit Zwolle.
Dit onderzoek laat zien hoe het met de weidevogels is  gesteld in Overijssel. Over het algemeen kunnen we stellen dat het nog steeds niet best gaat met de weidevogels. De aantallen gaan  jaarlijks achteruit. De grootste zorgenkindjes zijn de grutto, kievit en scholekster. Ondanks alle beschermingsmaatregelingen nemen de aantallen fors af. De oorzaken zijn het intensieve gebruik van bouw- en grasland, de veranderingen in gewaskeuze en de schaalvergroting van de landbouw, waardoor veel kleine landschapselementen als houtwallen en overhoekjes zijn verdwenen.

Vogelkijkhut Ottershagen

De enige omgeving waar weidevogels redelijk kunnen gedijen zijn de gronden die aangekocht zijn door natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten. Hier merk je dat er nog wel succesverhalen te horen zijn. Een goed voorbeeld is het natuurgebied de Ottershagen. In Twente was dit al het beste weidevogelgebied met nog een compleet weidevogelbestand. Nu blijkt dat de Ottershagen in Overijssel ook al op een tweede plek staat als beste weidevogelgebied voor soorten als grutto en kievit!
Je zou bijna gaan juichen, maar helaas geeft het meer een beeld over hoe slecht het elders met deze soorten gaat!
In 2013 werden in de Ottershagen 20 broedparen geteld van de grutto. De kievit was vertegenwoordigd met 26 broedparen. De scholekster leverde 3 broedparen op.

De tureluur is een soort die landelijk wat in de lift zit. Deze soort is hier ook toegenomen met in totaal 8 broedparen. De wulp broedt momenteel niet in het kerngebied maar wel in de nabije omgeving. Momenteel is het ook weer bijzonder genieten in Ottershagen. Bij de laatste avondtelling werden nog 120 grutto’s, 55 scholeksters, 33 wulpen en 17 kemphanen geteld. Deze soorten gebruiken Ottershagen namelijk ook als slaapplaats. Over niet al te lange tijd zal een deel van deze soorten verder trekken naar andere natuurgebieden om te broeden. Ook andere soorten kun je in Ottershagen aantreffen. Ik zal er een aantal aan u voorstellen.

Bergeend
bergeenden

Het afgelopen jaar hebben hier 7 broedparen gevestigd. Ze broeden in houtwallen en konijnenholen.

Patrijs

Patrijs Ottershagen
Landelijk gaat deze soort erg achteruit. In Ottershagen werden nog 2 paartjes gemeld.

 

Veldleeuwerik

veldleeuwerik
De veldleeuwerik is in Nederland erg hard achteruit gegaan. In Ottershagen komen nog 2 paar voor. Meestal hoor je hem wel zingen. Hierbij vliegt hij van laag tot heel hoog en laat zich dan weer als een steen naar beneden vallen. Hij blijft hierbij wel onafgebroken zingen.

gele kwikstaart

Gele kwikstaart
Deze opvallende geel gekleurde vogels zijn hier vanaf de tweede week van april weer te bewonderen. 9 paartjes werden er hier geteld.

Slobeend

slobeend
5 paartjes hebben hier in 2013 gebroed.

Watersnip

watersnip
In 2013 was er 1 waarneming in de periode van 25 april en 7 mei van één watersnip.
Dit jaar hopen we op een eerste broedgeval.
We zijn erg blij dat de Ottershagen provinciaal ook een behoorlijke status heeft gekregen. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar Ottershagen om te genieten van de weidevogels. Ottershagen biedt weidevogels een kans om te overleven en daar moeten we als samenleving zuinig op zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >