De vogelwereld blijft zelfs een echte vogelliefhebber als Robert Westerhof verrassen. In Ottershagen verscheen een zeldzame verschijning op het toneel, namelijk een lepelaar. De vogel is alleen en op doortrek en komt in dit unieke natuurgebied om te fourageren. Na getipt te zijn vliegt Robert Westerhof er direct op uit om een kijkje te nemen en uiteraard is hij dan voorzien van zijn onafscheidelijke camera. De unieke verschijning levert weer een uniek verhaal op en dat wordt weer voorzien van prachtige foto’s. En dat allemaal van de hand van Robert Westerhof, een echte trekvogelliefhebber.
Lepelaar trekt veel bekijks
Zondagavond werd ik door Patrick Scholten uit Ootmarsum getipt dat er een lepelaar in Ottershagen zit. Vervolgens ben ik met camera en verrekijker naar Ottershagen gereden in de hoop dat de vogel nog aanwezig zou zijn.
Het is een heel apart gezicht om deze moerasvogel die normaal gesproken r in de Oostvaarderplassen, Zeeland en het waddengebied voorkomt tussen de grutto´s en kieviten in Ottershagen te zien fourageren.
Het onderstaande kaartje maakt duidelijk waar deze karakteristieke soort normaal gesproken te zien is.
Een lepelaar is in Overijssel is een zeer zeldzame verschijning.
Toch is het niet de eerste keer dat er een lepelaar is gezien in Ottershagen. In 2012 werd op 2 juni één exemplaar aangetroffen.
De lepelaar trekt inmiddels heel wat bekijks. Vooral de manier van voedsel zoeken is kenmerkend. Zijn typische fourageer techniek doet denken aan dat van de slobeend. De vogel gaat met zijn lange lepelvormige snavel van links naar rechts door het water op zoek naar kleine visjes en andere kleine waterdiertjes.
Kijkend naar het uiterlijk van de vogel lijkt hij van afstand wel een beetje op een grote zilverreiger. Het geschatte aantal broedparen in Nederland is zo rond de 2000.
Op maandag 27 april, Koningsdag, was de vogel nog aanwezig. Wie de lepelaar nog wil zien moet niet te lang wachten met kijken. Binnenkort zal de vogel weer vertrekken naar zijn beoogde broedgebied.