Levend Bijbels Kerstspel in het sfeervolle decor van het Openluchtmuseum

Door Corona geen Bijbels Kerstspel in 2019 en 2021, maar dit jaar kan het evenement gelukkig weer doorgang vinden. Het Kerstspel staat of valt met vrijwilligers, die nagenoeg het hele evenement dragen. “Normaal is het Bijbels Kerstspel eens in de twee jaar, maar door het uitvallen in 2019 en 2021 willen we niet wachten tot 2023, maar hebben bewust gekozen om dit evenement in 2022 op de agenda te zetten. Het is een bijzonder gebeuren en dat mag niet in de vergetelheid raken en dus zeker niet verloren gaan. We hebben ons draaiboek opgepakt en de organisatie draait inmiddels op volle toeren. Er wordt echt iets neergezet om de sfeer van het Kerstverhaal, toch ruim 2000 jaar geleden, zo goed mogelijk na te spelen. Om dat te realiseren hebben we onze vrijwilligers nodig, die als figuranten in dit Bijbels decor een belangrijke rol vervullen. We kunnen echt weer een beroep doen op tientallen vrijwilligers en daar zijn we heel blij mee,” laat de organisatie weten.

Van keizer Augustus tot de kribbe met het Kerstkind
Ook in die tijd van de geboorte van ‘Gods kind’ waren de verschillen tussen rijk en arm heel groot. De glamour van keizer Augustus, gezeten op zijn hoge troon, zegt alles als je dit afzet tegen het hele eenvoudige decor van de kribbe, een voerbak, waar Jezus na zijn geboorte een slaapplaats vond. In een stal met Jozef en Maria kwamen de herders en de drie Koningen om de zoon van God te verwelkomen en eer te bewijzen.  Het eenvoudige onderkomen werd door twee dieren verwarmd, maar de ster boven de stal straalde ook warmte uit, die tijdens dit Bijbels Kerstspel voelbaar is. Het leven in die tijd wordt op treffende wijze uitgebeeld. Bedoeïenen, een Oosterse markt, Romeinse soldaten, engelen, een  boerenfamilie, zwervers en straatjochies zijn onderdeel van het Bijbelse tafereel. Ook wasvrouwen, een bakker, een smid, een waarzegger en een  slangenbezweerder maken hier deel van uit. Schapen zijn er, want herders nemen hun verantwoordelijkheid en hoedden deze wollige dieren. Een kameel maakt het plaatje compleet en deze zal regelmatig met de drie Koningen over het terrein trekken. De bezoekers aan dit Bijbels Kerstspel komen echt allerlei taferelen tegen, die naadloos passen in de tijd dat Jezus is geboren. “We bootsen de sfeer uit die tijd na en laten de hoofdingrediënten zien om onze bezoekers het gevoel van Kerst, dat we kennen uit die aloude verhalen, te laten beleven. Er zijn veel activiteiten en het zal menig belangstellende een goed en warm gevoel geven om door ‘dit levende decor te wandelen’.

Het Bijbels Kerstspel vindt plaats op Tweede Kerstdag. Het openluchtmuseum opent op deze 26e december de poorten van het Bijbels Kerstspel om 11.00 uur en sluit dit bijzondere Kersttafereel af om 17.00 uur. De entree is 4 euro per persoon. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen en voor de jongeren van 5 tot 10 jaar wordt 1 euro gevraagd. Museumkaarthouders mogen op vertoon van hun kaart gratis naar binnen.
Kom langs op deze Tweede Kerstdag en geniet van het levend(ige) Bijbels Kerstspel. Verdere informatie is te vinden op de website en Facebook van het Openluchtmuseum Ootmarsum.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geslaagde Ambachtendag Openlucht museum Ootmarsum

Geslaagde Ambachtendag Openlucht museum Ootmarsum

Twee keer per jaar wordt er op het terrein en in de gebouwen van het Openluchtmuseum Ootmarsum een A...

Lees verder >
Oude Ambachten herleven in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Oude Ambachten herleven in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het is en blijft genieten om in het sfeervolle decor van het Openluchtmuseum nijvere ambachtslieden ...

Lees verder >
Geen paarden maar een wagen volgeladen

Geen paarden maar een wagen volgeladen

Dat de wagen, volgeladen met garven, niet door paarden naar Ootmarsum mocht worden getrokken, bleek ...

Lees verder >