Lezing Kunstkring over Amsterdamse School en beeldhouwer Hildo Krop 

Kunsthistoricus drs. Max Put verzorgt voor de Kunstkring Ootmarsum een lezing over de Amsterdamse School. Ook belicht hij het leven en het werk van Hildo Krop. Zijn werken zijn nauw verweven met deze Amsterdamse school.

De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst , te plaatsen in de periode van de moderne bouwkunst.  Ook De Stijl, het nieuwe bouwen, de Chicago School en het expressionisme kunnen hiertoe gerekend worden. Deze stijl is als het ware een  reactie op de zogenaamde neostijlen.

Expressieve en fantastische vormen
De Amsterdamse School kenmerkt zich door gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage(1898-1903), die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort.

De belangrijkste architecten van de Amsterdamse School waren Michel de Klerk, Piet Kramer en J.M. van der Meij, die allen gewerkt hebben op het bureau van Eduard Cuypers in Amsterdam. Rond 1910 begonnen zij voor zichzelf en ontwikkelden samen een nieuwe bouwstijl.

Kenmerken voor de Amsterdamse School is het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. De vaak plastische gevels zijn meestal gevuld met laddervensters en worden bekroond met steile daken en soms met torentjes versierd.

Veel Amsterdamse Schoolgebouwen vindt men in Amsterdam, zoals het Plan Zuid naar ontwerp van Berlage, het Scheepvaarthuis van J.M. van der Meij, de woningbouw in de Spaarndammerbuurt van Michel de Klerk en schoolgebouwen van onder andere Cornelis Kruyswijk en Nicolaas Lansdorp. Maar ook in Amsterdam West, Tuindorp Nieuwendam en Amsterdam Noord vindt men de Amsterdamse School.

In Amsterdam zijn veel bruggen uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School.

Ook straatmeubilair in Amsterdam is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School.

Stadsbeeldhouwer Hildo Krop

Hildebrand Lucien Krop, (Steenwijk, 26 februari 1884 – Amsterdam, 20 augustus 1970) was een Nederlands beeldhouwer en sierkunstenaar. Hij kreeg grote bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Krop was een zoon van de Steenwijkse bakker Hein Krop en Johanna Louise Cordes. Van moederskant kwam hij uit een kunstzinnige familie; zijn grootvader was fotograaf en tekenleraar en twee ooms schilderden en fotografeerden. Hij werd opgeleid tot banketbakker en werkte in België, Frankrijk en Italië. In 1906 kwam Krop als kok in dienst van een echtpaar in Engeland. Hier werd zijn talent als tekenaar ontdekt en op aanraden van schilder Gerald Spender Pryce volgde hij een zomercursus beeldende kunst in London.

 

 

 

Vliegende start voor de kunstenaar Krop
In 1906 begeeft Krop zich op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start, dankzij een prestigieuze opdracht voor het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam en verschijnen er zo veel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente ,voert Krop ook in zijn eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Hierdoor vergroot hij zijn zichtbaarheid en naamsbekendheid, zowel binnen als buiten de stad.

Bijdrage aan de samenleving
Na de verschrikkingen van WO1 en de Russische revolutie wilde Krop als kunstenaar een bijdrage leveren aan de samenleving en kunst onder de mensen brengen. Hij vertaalde zijn sociaal, inhoudelijke boodschap in een figuratieve, expressieve beeldtaal.

In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen symboliseren de beelden van Krop over een betere wereld voor de mens, dier en natuur.

Praktische informatie
Wanneer: Donderdag 23 november 2023 om 14.30 uur
Waar:        De locatie is ‘Ons Gebouw, Ganzenmarkt te Ootmarsum
Entree:      Vrienden 5 euro
Overige belangstellenden 12.50 euro

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Lezing over ‘Dode Zee-rollen’ bij Kunstkring Ootmarsum

Lezing over ‘Dode Zee-rollen’ bij Kunstkring Ootmarsum

Tijdens de volgende bijeenkomst van de Kunstkring Ootmarsum geeft historicus Saskia Poelman een lezi...

Lees verder >
Lezing schrijver Abdelkader Benali bij KunstKring Ootmarsum

Lezing schrijver Abdelkader Benali bij KunstKring Ootmarsum

Eén van de bekendste schrijvers in Nederland komt naar Ootmarsum.  Abdelkader Benali geeft op 17 o...

Lees verder >
Kunst in de 21e eeuw

Kunst in de 21e eeuw

De eerste lezing van de Kunstkring Ootmarsum in het seizoen 2024/2025 heeft als onderwerp  ‘Kunst...

Lees verder >