Lianne Oortmann dialoogcoach voor het Memory Vrijheidsmuseum

In de media verscheen onlangs een oproep met de mogelijkheid om je aan te melden als dialoogcoach. Het doel van deze vrijwillige functie is om, op initiatief van het Memory Vrijheidsmuseum, een tegenbeweging te geven aan de huidige polarisering in de maatschappij en verbinding tussen mensen te bevorderen . De Ootmarsumse Lianne Oortmann toonde haar interesse voor deze functie.  “Samen met 7 anderen mag ik de opleiding  tot dialoogcoach volgen en in die hoedanigheid bijeenkomsten  begeleiden. Ik ben erg blij dat ik als vrijwilliger ben aangenomen om dit werk in de nabije toekomst te kunnen doen,” vertelt Lianne Oortmann.
Trainer Frank Rekers, geboren en getogen in Ootmarsum,  verzorgt deze cursus. Hij is ondernemerscoach, specialist op gebied van visievorming, leiderschap, veranderkunde, gastvrijheid en samenwerking. Hij begeleidt organisaties, teams en individuen in hun succes en ontwikkeling. Tevens is hij oprichter, adviseur, trainer, coach, spreker en ‘medemens’ bij de 4Human Groep en Talking Stick Instituut.

Lianne Oortmann is na haar opleiding  één van de acht  dialoogcoaches die voor het Memory Vrijheidsmuseum dialoogbijeenkomsten gaat begeleiden. Het Memory Vrijheidsmuseum werkt binnen het Platform WO2 Overijssel samen met het Historisch Centrum Overijssel, het Infocentrum Holten en het bevrijdingsfestival Overijssel. Dit project wordt ondersteund door de provincie Overijssel

Ontstaan initiatief dialoogcoach
Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal vertelt het verhaal van de verwoestende werking van een oorlog op de maatschappij aan de hand van de 2e wereldoorlog. Maar ze willen niet alleen de historische kant van de Tweede Wereldoorlog vertellen, ze willen ook het verleden én het heden écht samenbrengen. Voor welke keuzes stonden mensen vroeger.  Hoeveel lijken deze keuzes op de huidige, die men vandaag de dag moet maken, in een steeds ingewikkelder samenleving. Een maatschappij, die om maatregelen vraagt, waardoor er veel van de democratie en de rechtstaat geëist wordt.

Die democratie is aan het afbrokkelen, het respect voor mensenrechten neemt af, de haat tussen groepen neemt toe, de economische groei stagneert en het gevaar van klimaatrampen stijgt. Dialoog is een vorm van communicatie, die een andere dimensie geeft dan het debat of de discussie. Dialoog werkt verbindend en kent zo zijn eigen principes. Het museum heeft de ambitie om mensen juist met elkaar te verbinden. Ze willen dit doen door de dialoog tussen mensen over verschillende thema’s te stimuleren en tevens te organiseren. Daarom leidt het museum nu vrijwilligers op om die dialogen te faciliteren.

Functieomschrijving van een dialoogcoach
De opleiding heeft als doel om de dialoogcoach te laten bijdragen aan maatschappelijke thema’s middels gedachtewisselingen. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkeld. De impact van de coach is om van waarde te zijn voor mens en maatschappij en verbindingen te leggen. Hij/zij begeleidt en leidt bijeenkomsten op het gebied van actuele maatschappelijke waarden rondom democratie en burgerschap.

Wat gaat de dialoogcoach doen?
De eerste bijeenkomsten waren al gepland, maar Corona gooit roet in het eten. Pas na de lockdown kunnen dergelijke meetings worden opgepakt. De dialoogcoach is de voorzitter van dergelijke bijeenkomsten met een maatschappelijke relevantie als thema. “Wij willen als coaches verbindend zijn en een tegenhanger van de polarisatie, die onze maatschappij in tweeën dreigt te splitsen. Terug naar een harmonieuze samenleving en om dat te bereiken hopen we daar met onze dialoogbijeenkomsten een steen aan bij te dragen,” besluit Lianne Oortmann.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Lianne Oortmann start eigen Praktijk voor integrale psychologie

Lianne Oortmann start eigen Praktijk voor integrale psychologie

Naast de woning van de familie Oortmann aan de Almelosestraat heeft Lianne Oortmann sinds begin dit ...

Lees verder >