Loes Stokkelaar ontvangt eerste exemplaar van het nieuwste boek uit de BMS reeks


Uit handen van Harrie Oude Elberink kreeg wethouder Loes Stokkelaar het eerste exemplaar van het nieuwste boek uit de BMS reeks. Het nieuwe boekwerk heeft als titel meegekregen: Ootmarsum in de 19e eeuw; Van bloeiend middeleeuws stadje bleef niet veel over.
Ben Morshuis, de naamgever van de stichting, heette de aanwezigen welkom. Hij ging op de bekende Morshuis stijl in op het doel van de stichting en de inhoud van het nieuwste boek. Dat deed Ben Morshuis met een kwinkslag, een serieuze ondertoon en met liefde voor zijn stadje Ootmarsum. “Als stichting willen we de historie van het stadje belichten en dit keer hebben we gekozen om te onderzoeken hoe het was gesteld met Ootmarsum in de 19e eeuw. En dat was niet zo best. Er was absoluut geen sprake van een gouden eeuw voor het stadje, verre van dat,” vertelt Morshuis zijn gehoor. Dat had natuurlijk een aantal oorzaken. Aan het einde van de 18e eeuw was Ootmarsum in feite een grote, bloeiende gemeente, waaronder ook Tubbergen en de kerkdorpen behoorden, maar ook Denekamp en de buurtschappen. In de Frans tijd werd echter besloten om de ‘macht’ van de grote steden in te perken en dus werd in 1811 eerst Tubbergen afgescheiden van de gemeente Ootmarsum en in 1818 werd dezelfde maatregel genomen met Denekamp. “Ootmarsum werd toen zo groot als nu ongeveer het stadscentrum is en dat betekende voor het gemeentebestuur dat met veel minder inwoners de kosten moesten worden opgehoest. Het geld raakte dus op en het stadje raakte in verval. De omstandigheden werden steeds slechter en ondanks verwoede pogingen om bijvoorbeeld een spoorlijn naar Ootmarsum door te trekken of te zorgen voor betere wegen, werden die doelstellingen niet gehaald. Het leidde er toe dat er geen geld meer was om het Huys Ootmarsum te behouden en dat symbool van welvaart werd zelfs afgebroken. De Latijnse school verdween en de staat van de huisjes en gebouwen werd slechter en slechter. De reden was simpel, het geld was op.” In die tijd ontstond het begrip akkerburger, want naast het kleine, en schamele boerenleven, probeerden de inwoners met een extra baantje, dat vaak in huisvlijt werd gezocht, toch nog wat bij te verdienen. “De kentering kwam aan het einde van de 19e eeuw,” laat Morshuis de aanwezigen weten,” want bezoekers aan het stadje waren verrast hoe het er uit zag met die kronkelige straatjes, de mestvaalt nog naast het huis en de knusse pleintjes. In Ootmarsum was het ‘oude’ nog terug te vinden en dat werd doorverteld, zodat meer mensen de weg naar het stadje vonden. Het bleek het begin te zijn van het eerste toerisme en dat resulteerde er al in dat in 1901 in Ootmarsum een VVV werd opgericht. Niet voor niets is het één van de oudste VVV’s in het land. Achteraf moeten we blij zijn dat we de trein hebben gemist, want daardoor is in Ootmarsum nog heel veel terug te vinden uit het verleden en dat dit aantrekkingskracht heeft wordt dagelijks bewezen. Onze wethouder Loes Stokkelaar heeft ooit in de pers laten optekenen dat Ootmarsum het toeristisch uithangbord is van de gemeente Dinkelland en met dat in ons achterhoofd en de wederopstanding van ons plaatsje willen we haar graag het eerste exemplaar overhandigen.”

Loes Stokkelaar toonde zich erg vereerd dat zij het eerste boek uit handen van het BMS bestuur mocht ontvangen. “Ik ben nu twee jaar kernwethouder en in die periode ben ik Ootmarsum steeds meer gaan waarderen en wil ik me voor 100% blijven inzetten om Ootmarsum het toeristisch uithangbord van onze gemeente te laten zijn. Er gebeurt gelukkig heel veel en ik noem de terugkeer van de waterloop als een knipoog naar de vroegere grachten, het plan Commanderie, de plannen op de Kuiperberg en het herstel van het Kerkplein. Achter de schermen werken we keihard om dit allemaal te realiseren en ik ben er van overtuigd dat het ons gaat lukken. Daarbij bedenk ik me dat deze plannen later ook tot de rijke historie gaan behoren en ik hoop van harte dat de mensen van de BMS nog vele jaren de mogelijkheid hebben om ook die historie te beschrijven. Mijn waardering is groot voor jullie werk en ik ben erg vereerd met dit prachtige boek,” besluit Loes Stokkelaar de officiële presentatie van het nieuwste boek uit de BMS reeks. Het boek is in de boekhandel te koop en verkrijgbaar bij de leden van de Ben Morshuis Stichting.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >