Lokaal Dinkelland blijft de grootste

De verkiezingen in de gemeente Dinkelland  lieten na de eerste uitslagen van een aantal stembureaus een nek aan nek race zien tussen Lokaal Dinkelland en het CDA. De overige partijen D66, VVD, PvdA en de éénmanspartij van René Leget kwamen er te weinig aan te pas om mee te dingen naar een succesvolle uitslag. Na het bekend worden van de laatste stemmen bleek Lokaal Dinkelland met 10 zetel s opnieuw de grootste partij te zijn in Dinkelland. Opvallend was dat in Lattrop het CDA de duidelijke winnaar werd en dat is toch een nederlaag voor Lokaal Dinkelland en  met name voor coryfee Jos Johannink, die door zijn terugtrekken uit de politiek niet meer op de kieslijst stond van zijn partij. Uiteraard heeft het terugtrekken van Jos Johannink te maken met dit verlies en aan de andere kant  wist het CDA in de persoon van Edo van Bree de Lattropse problematiek op de juiste wijze aan de kaak te stellen. In de grotere kernen als Weerselo, Ootmarsum en Denekamp was Lokaal Dinkelland veruit de grootste met het CDA in veel gevallen op gepaste afstand. In de kleinere kernen bleef het CDA toch veel kiezers trekken.
Verder was het opvallend dat VVD wethouder Pim Koegler, die in november aangaf niet meer beschikbaar te zijn voor zijn partij. Als reden gaf hij aan om meer tijd te willen besteden aan andere zaken. Koegler liet op de dag van de verkiezingen weten zijn stem te geven  aan de concurrent Lokaal Dinkelland. Het is dus binnen de lokale VVD een goed bewaard geheim gebleven om naar buiten toe niets te laten uitlekken over de verstoorde verstandhouding tussen het partijbestuur en de wethouder, die in zijn ‘regeer’periode  weinig vrienden maakte binnen de sportverenigingen. En met name in Denekamp kreeg Koegler veel kritiek over de aanpak van het college voor wat betreft de toekomst van het zwembad ‘Dorper Esch’. En dus ook binnen zijn eigen partij werd Koegler, mede door deze negatieve publiciteit,  niet meer gezien  als de ‘sterke’ man binnen de VVD.  Koegler mocht zijn afscheidsverhaal in de krant laten optekenen en verder werd er niet getwijfeld aan de echtheid van zijn  woorden en is het blijkbaar niemand opgevallen dat er de nodige frictie was tussen Koegler en de stemcommissie en het partijbestuur van de Dinkellandse VVD.  Alfons Steggink roemde Koegler als een slimme politicus, die het vaak anders wilde dan de gebaande wegen en daardoor de nodige obstakels tegenkwam. “Het is een teken aan de wand dat het zo is gelopen,” liet de lijsttrekker van Lokaal Dinkelland weten,” en dan kan iedereen zijn eigen conclusies trekken.”
Direct na middernacht kwam er een ‘definitieve’ uitslag. Lokaal Dinkelland verliest twee zetels en komt daardoor op 10 raadsleden. Het CDA krabbelt terug en eindigt op  7 zetels en dat is een winst  ten opzichte van 2010 met 1 zetel. De VVD blijft, ondanks het gemis van de Koegler stem, op 2 zetels en scoort daarmee op hetzelfde niveau als in 2010. De PvdA behaalt 1 zetel en D66 komt ook uit op één zetel en dat betekent dat Fons Maathuis in de raad blijft, maar dat Willem Bos niet meer terugkeert op het podium van de lokale politiek. De huidige coalitie Lokaal Dinkelland en VVD behouden door deze verkiezingsuitslag hun meerderheid.
De gemeenteraadsverkiezingen in Dinkelland zorgden niet voor een aardverschuiving. Wel is opvallend dat Lokaal Dinkelland niet geheel ongeschonden uit de afgelopen regeerperiode is gekomen. Het afsplitsen van Fons Maathuis en Willem Bos van Lokaal Dinkelland heeft in ieder geval één zetel gekost, want D66 met Maathuis als lijsttrekker is nieuw in de raad. De andere verloren zetel lijkt toch in handen gekomen te zijn  van het CDA dat daarmee de grote klap van 2010 weer enigszins heeft verwerkt. In de komende periode ligt de bal bij Lokaal Dinkelland en zullen zij het initiatief nemen met welke partijen zij een coalitie willen vormen.
Alfons_Steggink_1

Lijsttrekker Alfons Steggink toonde zich na afloop een zeer blij politicus. “We zijn echt zeer tevreden met deze uitslag. Na het terugtrekken van Bos en Maathuis beschikten wij over 10 zetels en dat hebben we kunnen continueren en dat is voor ons een zeer positieve uitslag. Ik heb ook echt kippenvelmomenten gekregen toen ik de uitslag in Ootmarsum zag, want het vertrouwen in Lokaal Dinkelland en ook in mij was hartverwarmend. Dat  zorgt er ook voor dat deze verkiezingsuitslag vertrouwen geeft om ook in de komende vier jaar verder te bouwen aan een stabiele gemeente. Er wachten ons nog de nodige uitdagingen, maar samen willen we er de schouders onder zetten. We zijn tevreden en opgelucht en met dat gegeven kijken we vooruit naar de toekomst en willen we met onze visie Dinkelland een stabiele toekomst geven. We voelen ons gesteund door de vele inwoners van deze gemeente, want niet voor niets blijven we de grootste partij en dat geeft ons nieuwe energie om ook in de komende vier jaar te knokken. Dat doen we met een helder verhaal en  in het belang van de burgers, “laat een trotse Alfons Steggink weten.  Lokaal Dinkelland blijft dus de grootste in deze gemeente.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >