Op zaterdag 9 september is de grote finale van de OverHEERLIJK receptenwedstrijd. Tien finalisten uit heel Overijssel strijden om de prijs voor de lekkerste soep of salade van Overijssel. Vijf kandidaten doen mee met hun recept voor een salade en vijf met dat voor een soep. OverHEERLIJK startte in juli met een kookworkshop bij de Ulebelt in Deventer. Kandidaten konden een foto van recept plaatsen op de website www.overheerlijk.nu. De foto’s van de gerechten konden tot 31 augustus 2017 geliket worden. De recepten met de meeste likes hebben een finaleplaats gewonnen. De finale van OverHEERLIJk is onderdeel van het Provinciefestival dat op zaterdag 9 september plaats vindt in het Provinciehuis en het aangrenzend park Weezenlanden in Zwolle.
U wordt van harte uitgenodigd om bij de finale aanwezig te zijn. Voor adres en locatie finale zie www.overijssel.nl/actueel/provincie-festival/
De 10 finalisten gaan op 9 september in een “heel Holland bakt”-achtige opstelling aan de slag met hun creaties. De gerechten worden gekeurd door een vakjury bestaande uit voorzitter Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel, Eric van Veluwen, pop-up chefkok en bestuurslid stichting Streekproducten Nederland, Janneke Donders, eigenaar “Boer aan tafel en Ellen Muller Foodblogger madebyellen. De lekkerste soep wordt in productie genomen door “Boer aan tafel”en op het menu gezet van het restaurant in het provinciehuis. De winnende salade is een maand lang te bestellen in Grand Cafe Fanfare in Giethoorn en wordt opgenomen als recept in de maaltijdboxen van “de Buurman”. De winnende koks van de lekkerste soep en sla krijgen daarnaast een diner voor het hele gezin in de “captainstable” in een pop-up restaurant van Eric van Veluwen.
Programma
- 30 Opening door Hester Maij, gedeputeerde agro&food provincie Overijssel
- 45 Startschot voor de finalisten
- 45 De jury proeft salades en soepen
- 00 De jury gaat in beraad
- 15 De jury maakt de uitslag bekend. Hester Maij reikt de prijzen uit
OverHEERLIJK werd gecombineerd met fietsroutes in Salland, Twente, het Vechtdal en rondom Zwolle en een wandelroute in Raalte. Boeren en tuinders hielden open huis en bezoekers konden kennis maken met hun heerlijke streekproducten. Op elke route werd een kookworkshop georganiseerd. Deelnemers konden een salade of soep maken, deze fotograferen en op www.overheerlijk.nu plaatsen. Maar deelnemers konden ook rechtstreeks vanuit hun eigen keuken een foto plaatsen.
Tekst en foto’s: Provincie Overijssel