Veel mantelzorgers staan automatisch klaar voor hun naaste dierbaren. Of dat nu voor hun ouder(s), partner, kind of vriend(in) is. Vaak krijgt langzaamaan de zorg de overhand in deze situatie en dreigt de mantelzorger zichzelf te vergeten. Zo ontstaat het gevoel dat je jezelf kwijtraakt of dat je je klem voelt zitten en moe of zelfs overspannen raakt.
Hoe vind je weer balans tussen én voor jezelf zorgen én voor de ander?
Hiermee gaan we aan de slag in de mantelzorgcursus ‘De Kunst van het Zorgen en Loslaten’. Een van de deelnemers uit de vorige cursus verwoordde het als volgt:
‘Met hulp van de cursus heb ik beetje bij beetje weer geleerd om ook voor mezelf te zorgen. Ik heb ontdekt om zelf ook wensen en tijd te mogen hebben. Hierdoor heb ik weer meer energie.’
Cursus
Je wordt je meer bewust van je manier van zorgen, hoe je dat doet met wie jij bent. Waar raak je uit balans tussen het zorgen en je eigen behoeften? Je leert stilstaan bij je eigen gedrag, maar ook bij je wensen, kwaliteiten en valkuilen.
Je herkent veel in de ervaringen en verhalen van de andere mantelzorgers in de groep en het is prettig om te horen dat je niet de enige bent. Veiligheid, respect en jezelf mogen zijn, zijn erg belangrijk en worden gewaarborgd.
De ervaringen van mantelzorgers die deze cursus eerder volgden zijn heel positief:
‘Al met al is deze cursus een echte aanrader voor de mantelzorger die de zorg voor de ander erg zwaar valt en die zichzelf in deze rol vaak voorbij loopt. Door deze cursus leer je andere keuzes te maken waardoor je rol als mantelzorger draaglijker wordt’.
Informatie
In gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaat 7 april weer een cursus (zonder kosten) van start die bestaat uit 7 bijeenkomsten verspreid over een periode van vijf maanden in Reutum. Na je aanmelding volgt een intakegesprek met trainer Simone Busscher.
Aan het begin van de cursus ontvang je een cursusmap met alle onderwerpen en praktische oefeningen.
Wil je meer weten of je aanmelden voor de cursus? Kijk dan op de website: mantelzorgenloslaten.nl. Bellen of mailen kan uiteraard ook met sociaal werkers Mantelzorg: e.harmsen@swtd.nl of n.plegt@swtd.nl /telefoon: 06-38594369/06-38275388.