Hij is grootgrondbezitter in het heuvelachtige Oud-Ootmarsum aan de Nutterseweg. Doordeweeks heeft hij in de rechtbank alles ‘im Griffie’ en als zoon van een échte duivenmelker kent hij nagenoeg alle scenario’s binnen de postduivensport. Martin Weghorst is naast een markante persoonlijkheid, fanatiek vrijwilliger en gelovige duivenfluisteraar ook een échte handelsman. Hoe mooi dat ook allemaal klinkt, in de duivensport heb je er niets aan. Het gaat om goede duiven en een goed systeem. Zijn oude duiven lieten de afgelopen weken al zien uit het goede hout te zijn gesneden, de jonge ploeg is echter andere koek. Ze krijgen van M.J. Weghorst een no-nonsense begeleiding om het gemakkelijk te houden. Niets speciaals behalve een goede zak voer, een goed hok, een niet onaardige man om naar te luisteren (aldus vrouw Carolien) en een goede, maar harde, leerschool. En dat levert succes op zo mag blijken uit de eerste wedvlucht voor jonge duiven.
Leerschool voor jonge duiven:
Ik hoor u denken “Leerschool, wat moet ik mij daar bij voorstellen”. Wel, hiermee komen we bij de essentie van de duivensport. Een jonge duif wordt geboren op het hok van zijn of haar eigenaar. Vanaf het moment dat hij of zij na 21 dagen uit het ei kruipt ontwikkelt de jonge kampioen zich in een razendsnel tempo. Het gebruikt zijn geurvermogen om al een beeld te vormen bij de locatie. Nadat hij de ogen opent zal hij ook deze de kost geven om eveneens de locatie te bepalen. Duiven zijn enorm intelligent en dus zullen ze na een kleine maand al volledig zelfstandig functioneren en verhuizen wij ze naar het jonge duivenhok. Vanaf dat moment ontgaat een (gezonde) jonge duif niets. Ze slaan alles op, maken een denkbeeldige kaart van geuren, omgeving, noord/zuid polen, etc. Als ze dan na 1,5 maand rond het hok vliegen komt het werk van de coach om de hoek kijken. Deze gaat de jonge duiven iets minder/ lichter voeren zodat de duiven zin krijgen om te vliegen (trainen). Resultaat: ze gaan nu ook de omgeving actief verkennen en verleggen hun grenzen. Hier komen we vaak in aanraking van natuurlijke, maar menselijk gestimuleerde, vijanden. Denk hierbij aan de Havik, Sperwer, Torenvalkjes, de Wouw en buizerd. Dit kost vaak enorm veel jonge duiven, maar hoe moeilijk het soms ook is, we blijven positief en proberen met de duiven die overblijven een trainingsschema klaar te maken, zodat de vluchten goed kunnen starten. Weghorst had de duiven een formidabele voorbereiding gegeven wat resulteerde in een prachtige 1e prijs op Wijchen tegen 340 Othmarvliegers duiven. Daarmee wimpelt hij oude Nijeweme af die vlak daarna een treintje binnenkrijgt van 5 duiven die de plaatsen 2 t/m 6 innemen. Op plek 7 zien we Bennie Senger, 8 wederom Weghorst, 9 en 10 Bennie Steggink.
Dagfond Bourges 678km
We hadden ook nog een 2e vlucht op het programma. Het hele weekend stond in het teken van de zware omstandigheden die we eigenlijk het hele jaar al hebben. Afgelopen zaterdag was het wederom warm, oost – noordoostenwind dat soms een vleugje west mocht verwelkomen. De eerste duif van bij oude Nijeweme, diens 17-443 die reeds meerdere 1e prijzen vloog op de Dagfond. Op plek 2 en 3 zien we Jim van Ingen, waarbij plek 3 wederom voor VIP’S André is weggelegd. Opmerkelijk is dat deze top 3 tevens de top 3 is in de gehele CC “De Grensstreek” een mooie promotie voor onze mooie sportduivenclub “De Othmarvliegers”. De volledige uitslag van Bourges:
1, 4, 6, 9: Frans oude Nijeweme
2,3,7,8: Jim van Ingen
5: Gerrit Schepers
Volgende week staat er wederom een jonge duiven vlucht op het programma in combinatie met een Luxemburgse lossing voor de laatste Midfond vlucht, waarbij de winst cruciaal kan worden voor het algemeen Midfond Kampioenschap. Iedereen heel veel succes deze week!
Jim van Ingen