De provincie Overijssel sluit zich aan bij Operatie Steenbreek. Daarmee is het de eerste provincie die mee doet aan deze landelijke campagne van gemeenten, waterschappen en particulieren voor minder stenen en meer groen in tuinen. Operatie Steenbreek wil daarmee een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige, gezonde en vooral groene omgeving. Dit past bij het Overijsselse Koersdocument Natuur voor Elkaar. Daarin hebben de provincie, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven hun visie op natuur in Overijssel vastgelegd. Meer groen en natuur bij mensen in hun woonomgeving is een belangrijk thema in het Koersdocument. En met meer groen inspelen op de klimaatverandering sluit aan bij het Regionaal Adaptatieplan. Operatie Steenbreek draagt daarnaast ook bij aan de leefbaarheid en sociale kwaliteit van kernen.
Overijssel sluit zich aan bij Operatie Steenbreek naar aanleiding van een motie van de Groen Links Statenfractie. Door Operatie Steenbreek krijgt Overijssel toegang tot het landelijke platform voor kennisuitwisseling waarbij veel kennisinstellingen (Wageningen UR, Universiteit van Maastricht en Rijksuniversiteit Groningen) en maatschappelijke organisaties (onder andere Groei en Bloei en Vitale Groene Stad) zijn aangesloten. Bovendien gaat de provincie via Operatie Steenbreek bekendheid geven aan Overijsselse projecten voor vergroening en klimaatadaptatie.
Gedeputeerde Hester Maij van Natuur: “Operatie Steenbreek is een groot succes. Overal in Nederland doen gemeenten en groepen inwoners mee om in tuinen stenen te vervangen door groen. Die directe betrokkenheid van mensen is ook de sterke kracht van de campagne. Mensen gaan zelf aan de slag, in de eigen tuin, en zien en ervaren zo wat meer groen in hun dagelijkse leven doet. Voor de provincie een belangrijke reden om aan te sluiten bij Operatie Steenbreek. De provincie wil met Operatie Steenbreek ook andere overheden in Overijssel stimuleren om actief aan de gang te gaan met het vergroenen van steden en dorpen.”