Meer waardering voor toezicht buitengebied

Natuur- en terreinbeherendeorganisaties in Overijssel staan onder grote druk. De fractie van D66 in de Overijsselse Provinciale Staten pleit er daarom opnieuw voor dat buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) de toezicht die ze houden ook vergoed krijgen. In andere provincies is dit al langer de praktijk.

Natuurbeherendeorganisaties zoals Staatsbosbeheer of Landschap Overijssel, maar ook particuliere grondbezitters die hun terrein voor publiek openstellen, komen steeds meer in het gedrang. Vooral op het gebied van toezicht en handhaving komen er steeds meer taken bij. Ondertussen slinken de capaciteiten en komen de boa’s handen en tijd tekort. Het Subsidiestelsel Natuur en Landschap geeft daarom provincies de mogelijkheid om een vergoeding van jaarlijks 17€ per hectare uit te keren voor de toezicht in natuurgebieden. Maar in tegenstelling tot Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland doet Overijssel dat niet.

In het verleden heeft D66 al vaker erop aangedrongen Overijsselse natuurbeheerders te vergoeden voor de geleverde toezicht en handhaving. In november 2019 riep Renilde Huizenga op om hiervoor geld te reserveren bij de jaarlijkse begroting van de provincie. Gedeputeerde Staten wilden toen eerst meer informatie inwinnen. Maar volgens D66 fractievoorzitter Wybren Bakker is het nu tijd om kleur te bekennen: “We willen allemaal genieten van een gezonde en veilige natuur. Dan moeten we ook uitvoerende organisaties tegemoetkomen en recht doen aan onze provinciale ambities: beleven, beschermen en benutten van natuur.” Ook andere oppostiepartijen steunen deze oproep.

Tot de taken van een boswachter of faunabeheerder behoren niet alleen het onderhoud van natuur. Daar komt dus ook controle en handhaving bij. Denk daarbij aan zwerfafval en avfaldumping, drugscriminaliteit, en toezicht op bezoekers van het park. Met de komst van het voorjaar willen mensen weer vaker naar buiten. Zo neemt de druk op de natuurgebieden verder toe. Ook de coronamaatregelen brengen daar geen verandering in, integendeel:  Het zijn ook deze boa’s die ervoor zorgen dat wandelaars op de hei of in het bos anderhalve meter afstand houden van elkaar, of desnoods overvolle natuurgebieden afsluiten.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Een oneindig ondoordringbaar hoogveenmoeras, althans zo moet het gevoeld hebben honderden jaren ...

Lees verder >
Nachtwandeling voor kids in de Engbertsdijksvenen

Nachtwandeling voor kids in de Engbertsdijksvenen

In het donker wandelen in de natuur? ‘Spannend!’ Nee hoor het is helemaal niet spannend, maa...

Lees verder >
Nacht van de Nacht in het Springendal

Nacht van de Nacht in het Springendal

Duisternis, écht duisternis, kennen we dat nog in Nederland? Natuurgebied het Springendal is ja...

Lees verder >