Meijers nieuwe liefde  Nicole steelt de show!

Afgelopen weekend is er een vitessevlucht vervlogen vanuit het Franse Charleville. Een vlucht waarbij zo’n 22.500 duiven werden gelost onder een zuidoostenwind, warme tempraturen en een mooi wolkendek. Met deze oostenwind worden veelal de duiven aan de westkant verwacht en dus was de verwachting hoog in Ootmarsum. Óf moet ik zeggen; Oud-Ootmarsum. Dat is namelijk de plek waar naast veel marktplaatshandel & schapenfokkerij (Secretariat, M. Weghorst) en Ver-&Nieuwbouw werkzaamheden (Erwinho, E. Hemme) ook gewoon een tophok staat met hun nieuwe liefde “Nicole” bij de heren Kas en Karel Meijers.

Hoe werkt het eigenlijk?
Eerst een korte uitleg hoe de duivensport doorgaans werkt. Kort door de bocht start alles met de fokkerij. De paartjes (koppels) worden samen gezet in december/januari waarbij ze 2 jongen grootbrengen. Dit doen ze op het vlieghok van de mannen, doffers. De jongen kunnen na 3 weken gespeend (afgezet) worden naar hun eigen hok (een duif is één van de snelst groeiende vogels en zijn dan ook al na 3/4 weken zelfstandig.  De doffer en duivin hebben hierdoor een speciaal gevoel gekregen bij dit vlieghok en dus is daar een gedeelte van het belangrijkste ingrediënt, motivatie.
De duivinnen gaan samen met de jongen dan ook bij de doffers weg en krijgen een eigen hok. Dit hok is vaak wat somber met alleen wat zitplekken. Dit omdat je ze graag rustig wilt houden voor de wedstrijden zodat er geen onnodige energie verspild raakt. De duiven worden dan vanaf februari/maart dagelijks 1 of 2 keer getraind. Deze training duurt gemiddeld 45 minuten á 75 minuten. De duivinnen komen echter niet meer bij hun partner, hierdoor verhoogt het verlangen naar hem. Dit houden de coaches vol tot de dag van inchecken. Dan laat je de duiven weer even samen op de plek waar ze samen hun liefde vonden en dat verhoogt zowel het libido als de motivatie. Met deze gedachte brengen we ze naar de wedstrijden en hoop je dat ze snel naar huis willen komen om hun partner weer te zien. Als dit allemaal goed loopt, naast de voeding, training etc. dan kan het maar zo zijn dat je een erg goed hok hebt, mits je goede duiven hebt natuurlijk.

Goede duiven zijn belangrijk.
Maar waar haal je dan goede duiven? De duivensport is in Nederland en België begonnen. Hier zijn coaches die al vele tientallen jaren aan de absolute top staan. Duiven van een regionale topper kunnen overigens wel net zo goed zijn als die van een landelijk of internationaal tophok. Dit moet men testen door er een aantal te krijgen/aan te schaffen. Zo kennen we in België bijvoorbeeld Leo Heremans, Stefaan Lambrechts of Marcel Wouters. Deze 3 namen komen (bijna) alle liefhebbers in Ootmarsum en omstreken wel bekend in de oren. Op onze eigen vereniging staan de heren Kas en Karel Meijers en Bert Damhuis erom bekend, duiven te hebben van deze kampioenen.
En heeft dat zin?
Dat brengt ons bij de uitslag van dit weekend! Kwaliteit verloochent zich niet, en hoewel Meijers dit jaar constante prestaties laat zien, blijkt ook Bert Damhuis weer goed te zijn voor een knal vroege duif. Dus kwaliteit op je hok halen loont zich zeker voor de topprestaties. Tijdens het klok afslaan (uitchecken) bleek dat het een nek aan nek race zal gaan worden tussen beide heren. Meijers klokt om 12.17.45 uur en Damhuis om 12.17.43, dat is slechts 2 seconden verschil.! De afstand is voor Meijers 333,273km en voor Damhuis 333,151km. Het was dus even spannend, maar uiteindelijk komt Meijers met hun Nicole als winnaar uit de duivenhoed.  De uitslag met 208 Othmarduiven van 15 liefhebbers (waaronder ook weer Henk – Jellema – Kouijzer !) werd als volgt:

1-5-6-8-9 : K. & K. Meijers
2 : Bert Damhuis
3-7 : Gerrit Schepers
4 : Douwe Kuipers
10: Frans oude Nijeweme
Harde worst troostprijs: Frans oude Nijeweme
Vluchtsponsor : Erwin Hemme, Nieuw en Verbouw.

Topduivin Nicole:
Noemenswaardig is zeker de 1e prijswinnaar van deze vlucht. Geboren in 2016 en vorig jaar 2017 direct al 4e Vitesseduif van CC De Grensstreek en 1e Asduif Natour CC De Grensstreek. Alleen dat zijn al topprestaties. Nu komt er dit jaar al bij dat ze iedere week prijs vliegt, 100%, 6/6 én dat ze dit doet met o.a. een 1e tegen 7.115 duiven op Boxtel , en dit weekend een 3e tegen 1.321 duiven op Charleville in de CC. Een échte witte raaf waar iedere liefhebber naar op zoek is.

Volgende week gaan we weer naar een midfond losplaats die klinkt als een klok: “Chalons en Champagne” zo’n 428km. Iedereen veel succes!

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >