Over een zonnige zomer hebben we niets te klagen, want de koperen ploert schijnt uitbundig. Henriët Offrein, die ons regelmatig voorziet van haar bloemenfoto’s, doet er nog een zonnig schepje bovenop. Deze keer heeft ze de ‘Goudsbloemen’ als onderwerp uitgekozen. Ze worden wel het ‘zonnetje in de tuin’ genoemd. Een border met goudsbloemen zorgt ook voor opmerkingen, die de plant prachtig typeren: ‘Alles goud wat er blinkt’. En hoe mooi is deze uitleg: ‘Volgens een Griekse Mythe zou de goudsbloem zijn ontstaan uit de tranen, die de godin Aphrodite liet na de dood van haar Adonis.’ Ze werden het symbool van dankbaarheid en liefdevolle herinneringen. In het Christendom is de bloem gewijd aan Maria. De Engelse naam ‘Marigold’ wijst daar dan ook op.
De Goudsbloem (Calendula Officinalis), het zonnetje in de tuin, is een 1-jarige plant en komt oorspronkelijk uit Zuid Europa en Azië. Ze bloeien van mei tot oktober maar bij zachte winters langer. Ze verbeteren de grond, weren aaltjes en trekken nuttige insecten aan.
Geneeskracht
De geneeskrachtige eigenschappen werden voor het eerst opgetekend door de beroemde abdis en plantenkundige Hildegard van Bingen. De bloemblaadjes zijn zacht en eetbaar, je kunt er onder andere thee van zetten en ze sieren je salades. De goudsbloem, Calendula, wordt vooral gebruikt voor huidherstellende crème en olie. De bloem heeft een reinigende ontsmettende werking.
In Nederland staat de goudsbloem symbool voor uitbundigheid en goede zorg. Andere namen voor de bloem zijn onder andere Kroningsbloem of Oranjebloem. Dit vanwege de verbintenis met het hof van Oranje.
Stil protest
Veel Nederlandse burgers plantten deze bloemen in de tuin of voor het raam als stil protest tijdens de oorlog.
Foto’s Henriët Offrein