Op 18 januari 2020 om 16:44 UTC (17:44 lokale tijd) zagen twee vuurbolcamera’s in het FRIPON-cameranetwerk van ESA een heldere meteoor in de lucht boven Noordwest-Duitsland. Eén camera staat op de Cosmos Sterrenwacht in Nederland (deze wordt beheerd door sterrenwacht medewerker Arnold Tukkers) en de andere op de Universiteit van Oldenburg in Duitsland. Het traject van de vuurbol wijst erop dat een kleine meteoriet in de buurt van Oldenburg terecht is gekomen.
De meteoor rechts boven in beeld op de camera in Oldenburg.
Vuurbollen worden veroorzaakt wanneer kleine asteroïden in de atmosfeer van de aarde komen en daar geheel of bijna volledig opbranden als gevolg van wrijving. Dit fenomeen is dan te zien als een heldere vallende ster, een meteoor. Dit object had naar schatting slechts een diameter van 10-40 cm voordat het de atmosfeer binnentrad. De waargenomen vuurbol vloog in een richting van zuid naar noord, ten westen van de Duitse stad Cloppenburg op weg naar de nabijgelegen stad Friesoythe.
Het is mogelijk dat één of zelfs meerdere kleine stukjes de reis door onze beschermende atmosfeer hebben overleefd en als meteorieten de grond hebben bereikt. Dergelijke meteorieten zullen echter slechts een paar gram in massa zijn en moeilijk te vinden.
WAS OF WOONT U IN DEZE REGIO?
Als je het evenement hebt gezien, kun je dit rechtstreeks melden bij de International Meteor Organisation met behulp van het formulier op deze website, of een e-mail sturen naar de Space Environment Group aan de Universiteit van Oldenburg, via björn.poppe@uol.de of gerhard.drolshagen@uol.de. (Als je denkt een meteoriet te hebben gevonden, horen Björn en Gerhard dit ook graag!).
FRIPON FIREBALL NETWERK
Het FRIPON-netwerk bestaat uit 150 fisheye-camera’s die samenwerken om de koers van meteorieten te bepalen die de lucht in Europa binnenkomen, met als doel om meteorieten te vinden. Het begon in Frankrijk, geleid door het IMCCE-Observatorium van Parijs, MNHN-Nationaal Historisch Museum en de GEOPS-Universiteit van Parijs Sud. Gegevens worden opgeslagen en verwerkt in OSU-Pyheas-Marseille.