De multifunctionele accommodatie (MFA) van Albergen speelt een belangrijke rol in de samenleving. En dat moet zo blijven, ook al is dat best lastig met de hoge (energie)kosten. Dankzij de Sociale hypotheek van provincie Overijssel kan de locatie verduurzamen en zitten verenigingen niet in de kou. Oud-penningmeester en oprichter van de MFA Frank Oude Breuil vertelt erover.
MFA Albergen biedt veel verschillende verenigingen een dak boven het hoofd. Jeugdvereniging Jong Nederland organiseert sport en spel voor kinderen en zij zijn de hoofdbewoner. Daarnaast gebruiken andere verenigingen het gebouw zeer regelmatig. Oude Breuil somt ze op: ‘Het Oranjecomité, de stichting Vakantiespelen organiseert het houtdorp, er repeteert zo nu en dan een koor of een muziekvereniging, kinderfeestjes worden er gevierd en afgelopen Kerst was er voor de eerste keer een kerstviering. We delen het terrein met de ijsclub. Samen met andere vrijwilligers uit het dorp hebben we een hindernisbaan aangelegd om buiten te sporten, en een belevenispad met speeltoestellen dat openbaar toegankelijk is.’
Hoge energiekosten
In de weekenden verhuurt MFA Albergen de locatie aan verenigingen, die er kampen houden. “Die kampen hebben wij absoluut nodig om de kosten van de locatie te kunnen betalen”, zegt Oude Breuil. “Op die manier kunnen wij de kosten voor de Albergers lager houden. Dat ging redelijk goed, tot corona en de energiecrisis”, vertelt hij. “We hebben gelukkig een energiecontract voor 5 jaar af kunnen sluiten, maar de energiekosten bedragen zo’n 20% van onze begroting.”
Zonnepanelen
Het gebouw is redelijk jong en goed geïsoleerd. Toch koos het bestuur van de MFA voor verdere verduurzaming door het plaatsen van zonnepanelen. “Ons dak, en het dak van de ijsbaan, hebben we verhuurd aan de plaatselijke energiecoöperatie Essenkracht”, zegt Oude Breuil. De daken liggen binnenkort vol met zonnepanelen: 140 op de MFA en 70 op de ijsclub. “De opbrengst daarvan leveren we aan het net, maar de winst ervan is bestemd voor maatschappelijke projecten, waaronder ook de MFA en het onderkomen van de ijsclub. Daar krijgen we vanaf dit jaar dus inkomsten uit om onze uitgaven te betalen. Daarnaast hebben we veertien panelen voor eigen gebruik, die we hebben bekostigd met de Sociale hypotheek van de provincie. Die panelen dekken ons eigen energieverbruik.”
Om de zonnepanelen te kunnen dragen, werd het dak van de ijsclub vernieuwd door vrijwilligers. Op deze manier werd meteen de Sociale hypotheek afgelost.
Mooie regeling
Dankzij de verduurzaming van de gebouwen, onder andere dankzij de Sociale hypotheek, is MFA Albergen klaar voor de toekomst. ‘De MFA biedt veel mogelijkheden aan inwoners en die worden ook benut. Steeds meer groepen weten ons te vinden. We willen de huurprijzen laag houden, en dat kan ook doordat wij met gemeenschapsgeld konden verduurzamen.’
De Sociale hypotheek is een hele mooie regeling, vindt Frank Oude Breuil. ‘Door de lage huur kunnen wij op onze beurt nu iets terugdoen voor andere verenigingen.’ De Sociale hypotheek kan hij van harte aanbevelen. Daarnaast heeft hij een goed advies voor Overijsselse MFA’s: ‘Kijk ook naar landelijke en gemeentelijke subsidieregelingen voor verduurzaming. Door het stapelen van alle subsidies was er voor ons veel mogelijk.’
Naast de Sociale hypotheek heeft de provincie nog eens 5 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor onder andere verenigingen en instellingen om hun energierekening zo snel mogelijk omlaag te brengen. Wil je weten wat dit kan betekenen voor jouw dorpshuis of accommodatie? Kijk dan op www.nieuweenergieoverijssel.nl/investeren-om-te-besparen.
Over de Sociale hypotheek
Sociale ontmoetingsplekken in dorpen en wijken, zoals wijkcentra en dorpshuizen, hebben een belangrijke functie. Inwoners komen elkaar daar tegen, doen activiteiten samen, inspireren elkaar en maken samen mooie plannen om de leefomgeving aantrekkelijk te maken en te houden. Het verder ontwikkelen van deze plekken is een groot vraagstuk. Denk alleen al aan de rijzende energiekosten, de roep om verduurzaming én aan het blijven betrekken van inwoners. De Sociale hypotheek die provincie Overijssel verstrekt aan deze ontmoetingsplekken, biedt kansen en mogelijkheden. Overijsselaars investeren met het geld in hun sociale ontmoetingsplekken, of in de activiteiten die er plaatsvinden. Zij lossen de Sociale hypotheek af door zich vrijwillig in te zetten voor nieuwe activiteiten in het belang van de buurt. De Sociale hypotheek bedraagt per maart 2023 maximaal 15.000 euro.
Wil je meer informatie, of ook een Sociale hypotheek aanvragen? Klik dan op deze link Sociale hypotheek 2023 – Loket provincie Overijssel.