De Facebook pagina van de Stichting Midwinterhoornblazers Ootmarsum heeft een prachtige upgrade ondergaan. Ook een aloude traditie maakt dus nu gebruik van de Social Media. “Facebook is een medium om heel interactief met het publiek om te gaan. Het ligt dan ook in onze bedoeling regelmatig te posten over midwinterhoornblazen en onze midwinterhoornblaasgroep,” laat Peter Hemmer weten.
Hij is verantwoordelijk voor het upgraden en dit initiatief heeft ook alles te maken met de Twentse Midwinterhoornwandeling, die in 2014 in en om Ootmarsum wordt gehouden. “Eind dit jaar zal in Ootmarsum de 31e Twentse Midwinterhoornwandeling worden gehouden. De Midwinterhoornblaasgroep Ootmarsum organiseert deze nu voor de 3e keer. De voorbereidingen zijn al gestart. De Facebook pagina is één van de middelen, waarmee we de mensen op de hoogte willen houden. Een groot aantal likes stelt ons in staat een zo groot mogelijk publiek en enthousiasmeren,” vertelt Peter Hemmer.
De Midwinterhoornblazers uit Ootmarsum is een enthousiaste groep met een twintigtal leden. Het bijzondere is dat hun leeftijd varieert van 6 tot 86 jaar. Een mooi aantal met een gigantisch leeftijdsverschil, maar dat is ook veelbelovend, want de jonge generatie staat te trappelen om het stokje of in dit geval de midwinterhoorn over te nemen. Het mooie is ook dat men al vanaf 16 jaar aan alle activiteiten van de midwinterhoorngroep deel kan nemen. De doelstelling van de midwinterhoornblazers heeft alles te maken met het geven van een solide toekomst van deze traditie. Dus streeft men er naar om het immateriële erfgoed voor Ootmarsum en omgeving te behouden. Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. De eerste stap is het opstellen van een Nationale Inventaris. De coördinatie hiervan ligt bij het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op basis van deze inventaris kan ons land nominaties voordragen voor de internationale Representatieve Lijst. Over opname op die lijst besluit een intergouvernementeel Comité van UNESCO-lidstaten.
http://unesco.nl/cultuur/immaterieel-erfgoed
http://immaterieelerfgoed.nl/traditions/details/27
“Op 13 december 2013 is het midwinterhoornblazen geplaatst op deze inventarisatielijst. Het zou gaaf zijn als we op de internationale Representatieve Lijst komen,” geeft Peter Hemmer het belang van deze plaatsing aan. “De midwinterhoornblaasgroep Ootmarsum wil dat het Midwinterhoornblazen volgens de overlevering voor Ootmarsum en omgeving behouden blijft. We blazen in traditionele kleding en alleen in de Advent tot en met Driekoningen, ingetogen en zonder poespas. Zo willen we de traditie puur houden. Door het organiseren van vrijblijvende cursussen en het houden van demonstraties geven we de traditie door.
Ook hechten we veel waarde aan de Nedersaksische verbreiding van het gebruik. We trekken daarom vaak op met ‘Unseren Freunden’ uit de Duitse grensstreek. Gezelligheid, verbinding en eenvoud staan hierbij centraal.”
Algemene Informatie
(Bron: Midwinterhoornblaasgroep Rossum-Volthe)
Oorsprong van het midwinterhoornblazen
De midwinterhoorn (zie foto) is een houten blaasinstrument zonder knoppen, gemaakt van elzen-, berken- of wilgenstammen, maar ook andere houtsoorten zijn te gebruiken. De voorloper van de midwinterhoorn is de Germaanse ossenhoorn, de vorm van de midwinterhoorn herinnert daar nog aan.
Nieuw leven ingeblazen
Aan de midwinterhoorn worden meerdere functies toegekend. De hoorn zou in het verre verleden gebruikt zijn om rondom de zonnewende (21 december, midwinter), boze geesten te verjagen en het licht aan te kondigen. Later is daar door het katholicisme een andere betekenis aan toegevoegd nl. de aankondiging van de geboorte van Jzsus. In de vorige eeuw was mede door de moderne communicatie (radio) het midwinterhoornblazen in vergetelheid geraakt. Onder leiding van Toon Borghuis is in 1953 het midwinterhoornblazen weer nieuw leven “ingeblazen”. Geschaard rond het open vuur in Havezathe “Het Everloo” werd besloten dat jaar een (demonstratie)wedstrijd te organiseren. Dat eerste jaar werd alleen door blazers uit Volthe meegedaan en in de daaropvolgende jaren deden steeds meer buurtschappen uit geheel Twente mee. De eerste jaren werd er ook op blikken hoorns geblazen, die al snel werden vervangen door de originele houten hoorns.
Kersttraditie
In deze tijd wordt de hoorn geblazen van de eerste zondag van de advent (eind november) tot en met Driekoningen (6 januari) en is dus een kersttraditie, waarbij de komst van het kerstkind wordt aangekondigd. Met een beetje geluk kan men in de avonduren op een stille plek in Twente het geluid van de midwinterhoorn horen.
Midwinterhoorngroep Ootmarsum
“Met het twintigtal blazers hebben we een stabiele groep. Hans Kamphuis is onze voorman. We blazen in de advent demonstraties en gaan daarbij ook vaak naar Duitsland: Neuenhaus, Uelsen, Wilsum, Veldhausen. Erg gezellig allemaal. Ook houden we 1x per jaar een clubwedstrijd. Voor de gezelligheid en niet om de competitie; Het moet wel leuk blijven. Na de wedstrijd eten we altijd van een stampotbuffet. Voor nieuwe aanwas organiseren we vrijblijvend cursussen in de carnavalshal en ook over dergelijke cursussen en onze activiteiten worden op onze Facebook pagina gepubliceerd. Daarnaast doen we diverse demonstraties in Ootmarsum. Iedere zaterdag in de advent wordt er in de vooravond door de VVV een midwinterhoornwandeling georganiseerd. We blazen 2e kerstdag bij de door de VVV georganiseerde midwinterhoornwandeling en we blazen op de kerstmarkt. Sinds 2013 nodigen we ook onze vrienden uit Duitsland uit voor een rondgang door Ootmarsum, zoals dat in Duitsland gewoon is. En natuurlijk dit jaar voor de 3e keer in Ootmarsum de 31e Twentse midwinterhoornwandeling. Naar schatting komen hier bij mooi weer zo’n 6.000-8.000 wandelaars op af. Een behoorlijke organisatie, vandaar dat we recentelijk zijn begonnen met de voorbereidingen, “besluit Peter Hemmer zijn relaas.
De up to date Facebookpagina is te vinden op www.facebook.com/midwinterhoornootmarsum
En vergeet niet om 21 december in de agenda te zetten, want dan is de Twentse Midwinterhoornwandeling en dat is een evenement dat men niet mag missen.