Mini Ootmarsum moet behouden blijven


Uit de vele reacties in Ootmarsum is duidelijk op te maken dat het mini Ootmarsum dat zich bevindt in het Bru Parc in Brussel niet mag verdwijnen. In dit park is in 1989 maar liefst 10 miljoen geïnvesteerd om (een deel van) Europa in miniaturen na te bouwen.
Bru Parc, een particulier initiatief onder de rook van het Atomium, met een oppervlakte van 24.000 m2, beschikt over 360 gebouwen uit 80 landen. Voor Nederland staan er tien modellen, waaronder Orvelte, de Waag, Alkmaar, Munttoren, Amsterdam, stadhuis Maastricht, Kasteel Hoensbroek, Windmolens Kinderdijk, stadhuis Veere, Hoofdtoren Hoorn en het klooster in Middelburg. Naast deze karakteristieke Nederlandse gebouwen is ook een deel van Ootmarsum met de RK kerk als middelpunt en een aantal huizen en monumentale panden daaromheen, in miniatuur nagebouwd. In 1989 was toenmalig burgemeester Urlings met een Ootmarsumse delegatie nog bij de opening aanwezig.

Het park in Brussel dat jaarlijks 360.000 bezoekers trekt moet echter tegen de vlakte, want de gemeente Brussel wil daar een groot congrescentrum bouwen. De geluiden over het verdwijnen van het mini Ootmarsum in Brussel heeft in de Siepelstad een storm aan reacties opgeleverd. Inmiddels heeft Rob Meijer contact gehad met de directie van het Bru Parc om niet alleen de ongerustheid over het verdwijnen van het miniatuur Ootmarsum over te brengen, maar ook om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om de miniaturen van de Siepelstad te behouden. “De directie heeft laten weten dat het park in augustus echt dicht moet en men vertelde dit met tranen in de ogen,” vertelt Rob Meijer,” want er moeten ook nog eens 120 mensen worden ontslagen. Het park wordt na het ontmantelen van het mini Europe bouwrijp gemaakt voor een groot congrescentrum. We hebben de directie meegedeeld dat we ze niet willen laten zitten met een mini Ootmarsum en dit stukje Siepelstad het liefst zonder kosten ophalen. Dat zal echter wel niet helemaal lukken,” veronderstelt Rob Meijer, die zich samen met een aantal andere Ootmarsummers met hart en ziel inzet om de miniaturen te behouden. “In Brussel wet men van onze interesse en we krijgen bericht hoe het verder gaat.” 

 Het is dus nog even wachten wat het precieze lot van de miniaturen (schaal 1 ; 25) zal zijn. In ieder geval wordt er in Ootmarsum al flink nagedacht waar de miniaturen een plek moeten krijgen. Suggesties lopen uiteen van het Openluchtmuseum tot en met Engels’Tuin of in de tuin van het Drostenhuis. Herman Finkers opperde zelfs het klooster. “Daar staan ze mooi droog.”
RTV Oost heeft vandaag een radio-interview uitgezonden met Rob Meijer, die op dinsdag 19 maart ook te gast zal zijn in het programma ‘En dan nog even dit’.  Dinsdag wordt dit onderwerp in het college besproken van de gemeente Dinkelland. Twee wethouders hebben in de media al laten weten dat men deze mini gebouwen niet wil laten vernietigen. “We hopen natuurlijk dat het college invloed kan uitoefenen op de directie in Brussel. Het college bekijkt in haar vergadering welke rol zij kan spelen om dit mini Ootmarsum te behouden,” aldus Rob Meijer. “We blijven in contact met alle belanghebbenden en wachten in spanning de verdere ontwikkelingen af.” 

de foto’s zijn van Ben Morshuis

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...

Lees verder >
Zinloze vernielingen bij rotonde

Zinloze vernielingen bij rotonde

Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...

Lees verder >
Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...

Lees verder >