Minister Henk Kamp van Economische Zaken was maandag 21 maart j.l. behoorlijk onder de indruk en vol bewondering, over de wijze waarop de Stichting Stop Afvalwater Twente haar burgerinitiatief vorm heeft gegeven.
“Ik neem de zorgen die leven in de N.O. Twentse gemeenschap zeer ter harte, en zal hier wel degelijk rekening mee houden in de besluitvorming, eind dit jaar, met betrekking tot het afvalwater dat vrijkomt bij de productie van olie in het Drentse Schoonebeek”, aldus de Minister.
”Ik ontvang voor de verdere besluitvorming, naast de gebruikelijke adviezen, ook graag directe inbreng van de omwonenden zelf. Daar hebben we vandaag goede afspraken over gemaakt.”, aldus de Minister.
Stop Afvalwater Twente krijgt stem in besluitvorming
Bij de evaluatie, die momenteel in opdracht van de NAM wordt uitgevoerd door Royal Haskoning DHV, zal naast de begeleidingscommissie, ook de stichting Stop Afvalwater Twente een eigen stem krijgen. Het eindrapport zal een soort shortlist tonen met een vijftal alternatieven voor mogelijke toekomstige verwerking van het productiewater. Hier zal nog eens duidelijk naar gekeken worden door ambtenaren van Economische Zaken, terwijl een second opinion wordt uitgevoerd door Deltaris, en ieder alternatief wordt voorzien van een eigen Milieu Effect Rapportage (MER). Dit zal uiteindelijk leiden tot een advies voor één of twee alternatieven, welke ook door de Stichting Stop Afvalwater Twente worden aangewezen.
Daarna komt er een vervolgonderzoek van deze alternatieven door Royal Haskoning en CE Delft, op welke werkzaamheden wederom ook het burgerinitiatief middels deelname in een klankbordgroep invloed heeft.
“We zitten daardoor wel degelijk aan tafel vanuit onze eigen positie en beleving, en hebben hierover goede afspraken kunnen maken met de Minister”, aldus een enthousiaste Freddy Mensink, woordvoerder van de Stichting Stop Afvalwater Twente. “Helder is dat we zullen blijven strijden voor het niet hervatten van de injecties in Twente, want die boodschap hebben we in de vorm van ruim 30.000 handtekeningen duidelijk gehoord van de inwoners in onze prachtige woon- en leefomgeving. We blijven ons inzetten voor de gezondheid en veiligheid van mens, dier en natuur, nu en in de toekomst” , aldus alle werkgroepleden van de Stichting.
De kip met gouden eieren moet je niet slachten
De minister nam de petitie met ruim 30.000 handtekeningen in ontvangst, en merkte gekscherend op dat hij deze boven z’n bed zou hangen ! Als blijk van waardering overhandigde de stichting een mand met streekproducten. Uit ieder dorp of stad dat rechtstreeks getroffen wordt door de injectie door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) was er een product ingebracht. Midden in de mand zat een kip op gouden eieren. “Die staat voor het Twentse toerisme, en die kip met de gouden eieren moet u zeker niet slachten”, aldus Freddy Mensink.
‘Weinig vertrouwen in bedoelingen NAM’
Vorig jaar juni lekte in Holtheme bij Hardenberg productiewater uit de transportleiding die Schoonebeek met Twente verbindt. De olieproductie in Schoonebeek en de injectie van het productiewater in Twente werden om die reden stil gelegd en de voorbereidingen voor een vervroegde evaluatie gestart. Stop Afvalwater Twente heeft in de afgelopen maanden meer dan 30.000 handtekeningen verzameld tegen de injectie. Mensink: “Als reactie hierop is de NAM sindsdien bezig met een soort ‘charmeoffensief’ in Twente. Doodshoofdstickers worden van de leidingen verwijderd, de naam afvalwater is vervangen door productiewater, en de NAM probeert dorps- en stadsraden te plezieren met financiële middelen. Van dit laatste heeft Minister Kamp een notitie gemaakt, zonder hier verder op in te gaan. Tijdens het gesprek met Kamp is er ook aandacht gevraagd voor het feit dat de NAM reeds begonnen is met herstelwerkzaamheden aan de transportleiding. De Stichting Stop Afvalwater Twente liet weten zich hierdoor bijna niet serieus genomen te voelen.
“Het is een zeer kostbare klus. Dat ze er al mee begonnen zijn vóór dat er een beslissing is genomen over de toekomstige verwerking van het afvalwater, wekt bij ons het gevoel dat de NAM, ongeacht de uitkomst van het evaluatieonderzoek, tóch wel door zal gaan met de injecties in N.O. Twente. Wij vinden dit arrogant, en kunnen dit niet uitleggen aan onze achterban”, aldus de delegatie van de Stichting.
Minister Kamp gaf aan te zullen onderzoeken waarom de NAM reeds begonnen is met deze herstelwerkzaamheden in de vorm van een pijp-in-pijp-constructie. De planning voor het bezoek was een half uur durend gesprek. Na ruim één uur vertrokken de stichtingsleden tevreden richting Twente.
Op donderdag 31 maart a.s. is er wederom een informatieavond voor inwoners en organisaties. Aanvang 19.30 uur bij Café Restaurant Bays te Reutum.
“Heel belangrijk”, aldus Freddy Mensink, “om je stem te laten horen, je zorg uit te spreken en te luisteren naar de mogelijke gevaren nu en in de toekomst”. Hij rekent daarom op een grote opkomst !
Op de foto v.l.n.r.: Coen Demmer, Evelien Riesmeijer, Minister Henk Kamp, Rob Klein Bleumink, Freddy Mensink en Henri Ossevoort
Op de foto: de overhandiging van de petitie met ruim 30.000 handtekeningen door Freddy Mensink aan Minister Henk Kamp van Economische Zaken