Veel inwoners van Ootmarsum bleven de afgelopen dagen even stil staan om naar de graaf- en metselwerkzaamheden te kijken, die op de hoek van de Marktstraat met de Westwal werden uitgevoerd. Belangstellend of nieuwsgierig werd gevraagd: “Wat möt dat wodn?”. “Wij werken in opdracht”, zeiden Gerard Groener en Jan Borggreve. Ook toen Harry Munsterhuis zich bij het tweetal voegde, werden de belangstellenden niet veel wijzer.
Op het moment dat de BMS-leden Harrie Oude Elberink, Ben Morshuis en Hans Bolscher op het toneel verschenen, werd een tipje van de sluier opgelicht.
Historie
Het was al gauw duidelijk dat het met de historie van Ootmarsum te maken had en met het oprichten van een herinneringsmonument. Deze keer een monument dat herinnert aan de stadspoort, die hier ooit stond. Ootmarsums’ centrum kon via twee stadspoorten worden bereikt: een Zuider- of Houten Poort en de Noorder- of Steenen Poort.
In de loop der jaren werden de poorten een sta-in-de-weg en werden ze afgebroken. Als eerste viel de Steenen Poort ten offer aan de slopershamer; dat was in 1780. Restanten ervan werden in 2017 gevonden. In 1870 onderging de Zuiderpoort hetzelfde lot.
De twee stadspoorten, liever gezegd de herinnering daaraan, hielden de inwoners bezig. Ze werden zelfs weer ‘opgebouwd’ bij gelegenheid van de jaarlijkse Siepelmarkten en in juli 1985 bij de heropening van de binnenstad, nadat stratenpatroon geheel was gerestaureerd. Maar het bleven tijdelijke houten- en papieren namaaksels.
Initiatief BMS
De nieuwe bestemming eind 2016 van de voormalige Rabobank aan de Marktstraat was voor de BMS aanleiding om de stadspoort in de vorm van een herinneringsmonument te laten terugkeren. Vooral ook omdat het pand de naam Stadspoort kreeg en het tegenoverliggende café-restaurant al jarenlang de naam De Poort droeg.
Er werd contact opgenomen met de nieuwe eigenaar van het vroegere bankgebouw. Het monument was namelijk ter hoogte van hun pand gesitueerd. Er werden plannen ontworpen, waarvan enkele vanwege ruimtegebrek niet uitgevoerd konden worden. In goed overleg met de gemeente en met name Jos Eidhof, werd een definitieve plaats bepaald waar het bouwsel kon staan zonder hinder te veroorzaken.
Uiteindelijk werd gekozen voor een eenvoudige, gemetselde stenen zuil, met daarop een plaquette, waarop enkele gegevens over de Steenen Poort staan. De bronzen plaquette, die voor wat uitvoering betreft uitstekend in het geheel past, werd gemaakt door Claudia Ophuis, adjunct directeur van het bedrijf Non Ferro Gieterij. Indien mogelijk zal het monument van onderaf worden aangelicht. Voor de realisering van het monument kon onder andere een beroep worden gedaan op aannemer Ewald Steggink, die de noodzakelijke materialen beschikbaar stelde.
“Naarmate de uitvoering vorderde, kwam bij ons de gedachte op om ook aan de andere kant van de stad een dergelijk monument te plaatsen als herinnering aan de Zuiderpoort,” zeggen de BMS-ers nu. Het zou de herinnering aan de twee stadspoorten compleet maken. Bovendien fungeren die monumenten dan prachtig als begin/eindpunt van het historisch stadscentrum. Of dat er ook van komt, hangt van meerdere factoren af.
Het eerste herinneringsmonument aan één van de poorten wordt donderdag 21 juni door burgemeester Joosten onthuld. Dat gebeurt om 19.00 uur bij de Stadspoort en café de Poort.