Gaby en Herman Oude Brunink zitten er heel rustig bij in de sfeervolle lounge van hun hotel Twents Gastenhoes. Aan de ‘bekende keukentafel’ waar vier generaties hun kopje koffie dronken en deze horecagelegenheid met hart en ziel runden, vertellen ze over hun toch wel rigoureuze plannen. Het echtpaar heeft een weloverwogen keuze gemaakt. Op de locatie van het Twents Gastenhoes worden 21 woonheden – in het groen- gerealiseerd. Het bekende hotel verdwijnt, maar het naastgelegen fietshotel ‘Villavélo’ blijft bestaan.
Aantrekkelijk nieuwbouwplan
“We hebben er heel goed over nagedacht,” steken Hermen en Gaby van wal. “We zijn allebei in de vijftig en over pakweg vijf jaar moeten we weer fors in het hotel investeren om het up-to-date te houden. Onze twee dochters willen de zaak niet overnemen en voor hun keuze hebben we alle respect. Een andere overname kandidaat is er niet. Hoe moet het dan verder. In een soort denktank met hele goede vrienden en familie hebben we dat ter sprake gebracht. Het behoud van het hotel stond in eerste instantie voorop. Op een later tijdstip, die avond, zei één van onze vrienden om eens ‘out of the box’ te denken. Gebruik de 6000 m2 waar jullie over beschikken om er woningen te realiseren. Na die opmerking begint het echt te malen in je hoofd.”
Herman Oude Brunink toonde zich ‘na de denktank’ eigenlijk direct enthousiast. Gaby keurde het zeker niet af, maar er bleef twijfel. “Het overviel me, want het was heel anders dan ik me had voorgesteld. Ik liet het op me inwerken en na een aantal gesprekken met de mensen om mij heen, begon dit idee steeds meer vorm te krijgen. Op deze locatie, vlak bij het centrum, hebben we de mogelijkheden om een mix van eengezinswoningen en appartementen, mooi gelegen in het groen, te realiseren. Het is ook een meerwaarde voor Ootmarsum, want we weten allemaal hoe moeilijk het is voor starters, jonge gezinnen en senioren om woonruimte te vinden en zeker in ons stadje. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Het is van waarde voor Ootmarsum en ook voor ons. Herman en ik staan helemaal achter deze plannen. Het fijne is dat we het in eigen hand kunnen houden door zelf lokale partners in te schakelen,” vertelt Gaby. “Vier generaties hebben hier op deze locatie altijd keihard gewerkt en op deze wijze komt er een mooie invulling. We hebben het plan met mijn moeder Ine besproken en haar reactie trok ons definitief over de streep Ze gaf ons echt het gevoel dat we de goede keuze hadden gemaakt.”
Historie
Op de plek van het Twents Gastenhoes stond aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw een klein boerderijtje. Bernard Geerdink en zijn vrouw Sina Zegger hadden naast een paar koeien, varkens, kippen en stukjes grond ook een klein cafeetje. In 1901 kreeg Bernard Geerdink de vergunning om aan bezoekers een borreltje te verkopen. Het cafeetje werd café dat in de volksmond Kötters-Bennat heette. Er kwam een aanbouw bij, zodat er ook feesten gehouden konden worden. Zoon Johan Geerdink heeft de zaak slechts een paar jaar gerund, want hij koos toch voor zijn oorspronkelijke beroep van schilder. Zijn jongere zus Bertha nam het over.
Zij was getrouwd met Bernard Bosch. De naam van het café werd vanaf dat moment Bosch-Geerdink. Bernard stierf al op 44-jarige leeftijd en dus kwam Bertha er alleen voor te staan. Haar dochters Ine, Johanna en Jos moesten thuis helpen en zeker tijdens drukke dagen als met de Koale Karmis en Pasen. Het café werd in 1957 uitgebreid met een cafetaria. Ine leerde in de zaak Harry Boerrigter kennen. Deze was metselaar bij het Ootmarsumse aannemersbedrijf van Antoon Geerdink. Het werd voor Bertha best lastig om het goed lopende bedrijf te runnen en na familieberaad kwamen Ine en Harry in de zaak. Het ‘eten’ nam een steeds grotere plaats in en groeide de cafetaria uit naar een restaurant ‘Twents Ethoes’. Moeder Bertha was de kok en dat deed ze op een vakkundige wijze. De volgende stap vond plaats in 1975. Het pand Weierink aan het Nuttersvoetpad werd gekocht met als doel om daar gasten onder te brengen. Ootmarsum kreeg er een hotel bij dat in de daarop volgende jaren steeds verder werd uitgebreid naar in totaal 50 bedden. In 1985 onderging het hoofdgebouw een ingrijpende verbouwing en vanaf dat moment werd de aanduiding Twents Gastenhoes aan de benaming toegevoegd. De beide dochters, een tweeling, Gaby en Bernadette kwamen in het bedrijf. Gaby trouwde met Herman Oude Brunink, ook van een tweeling, en hij kwam officieel op 1 januari 1998 in het bedrijf. Zij zorgden er voor dat het hotel aan alle nieuwe eisen kon voldoen en in 2016 openden zij het wielerhotel Villavélo. Deze loot aan de gerenommeerde horecagelegenheid blijft bestaan. “We houden dus nog een hotel op onze locatie en daar zijn we zelf heel gelukkig mee, want op deze wijze houden we ons vaste, trouwe personeel in dienst” vertelt Gaby.
Vervolgstappen
In eigen kring geloofde men in de plannen en werd het initiatief aan lokale partners voorgelegd. “Eerst werd de gemeente ingelicht en die reageerden toch ook verrast. We vertelden hen over onze plannen en ook onze motivatie. Ze stimuleerden ons om verder te gaan met de uitwerking en dus riepen we de hulp in van een architect, makelaar, bouwbedrijf, Twin een civiel technisch bedrijf en N+L landschapontwerpers. Onze architect werd Hans Leferink en met hem blijf je altijd in overleg en is er echt sprake van een samenspel.
Hij maakte de schetsen en gaandeweg werd het steeds concreter. Het voormalige huis van Weierink aan het Oldenzaalsvoetpad, dat al in ons bezit was, wordt afgebroken. Daar komt de toegangsweg tot dit nieuwe plan. Verder wilden we laagbouw, parkeergelegenheid voor de bewoners op deze locatie en veel groen passend in deze omgeving. De tekeningen werden steeds concreter en dan kun je de volgende stap nemen door makelaars in te schakelen. We hebben gekozen voor Morskieft en Kock van Benthem en belangstellenden kunnen zich bij hen melden. Het bouwbedrijf Niehof uit Lattrop zagen we, na een aantal goede gesprekken, als een degelijke partij.
Zij gaan de woningen voor ons bouwen en met hen hebben we inmiddels een intentieovereenkomst gesloten. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden en dus hebben we onze concrete plannen voorgelegd aan de gemeente. Stedenbouwkundig hebben zij groen licht gegeven en is het beeldkwaliteitsplan goedgekeurd. Dat houdt in dat we echt verder kunnen met het realiseren van dit mooie stukje Ootmarsum. In september 2023 hopen we met de eerste fase te kunnen starten en dat is achter het hoofdgebouw tot en met het weiland aan de rondweg. Het Twents Gastenhoes blijven in die periode gewoon doordraaien. In 2024 wordt het hotel aan de Molenstraat aangepakt. Hier komen drie woonkavels. Het zou heel mooi zijn als de huidige voorpui van ons hotel in deze drie wooneenheden verwerkt kan worden,” lichten Gaby en Herman hun plannen toe.
Gastvrije locatie
De plannen zijn ingrijpend en zeker verrassend voor Ootmarsum. Het blijft een gastvrije locatie met het wielrenhotel Villavélo en de nieuw te bouwen huizen en appartementen. Een sfeervol stukje Ootmarsum waar bewoners en gasten zich samen thuis voelen. “We opteren voor betaalbare woningen en dat kan weer zorgen voor doorstroming, waardoor anderen de gelegenheid krijgen om ook woonruimte te vinden. Op deze locatie komen voldoende (47) parkeerplekken, zodat er geen overlast komt voor de Molenstraat. We zijn nu echt heel enthousiast en willen dit met alle liefde realiseren. In het belang van veel betrokkenen en dat voelt heel goed, “ besluiten Gaby en Herman Oude Brunink-Boerrigter.
Foto’s Hanneke Spermon