Mooie Paastradities krijgen veel belangstelling

Het zijn toch bijzondere dagen in Ootmarsum met Pasen. Een weekend vol met gebruiken, die veel indruk maken. Op Goede Vrijdag de bekendmaking van de nieuwe Poaskearls, op zaterdag het Paashout halen en dan op Eerste en Tweede Paasdag de tradities van de rondgang en het vlöggelen. En natuurlijk het aansteken en branden van het paasvuur op de Paasweide, prachtig gelegen aan de voet van de Kuiperberg.
Op Eerste Paasdag trok het vlöggelen enorm veel belangstelling, niet alleen langs de kant, maar ook de lange rij vertelde dat velen meeliepen. Ondertussen werden de beide Paasliederen ‘Alleluja den blijden toon’ en het ‘Christus is opgestanden’ gezongen. Ook veel geboren en getogen Ootmarsummers keren deze dagen terug naar hun roots en dus was er sprake van een gezellige, familiaire sfeer. Het verzamelen bij het voormalige hotel de Vos brengt al veel bekenden bij elkaar en dat zorgt voor leuke gesprekken. Men brengt  elkaar weer even op de hoogte  hoe het allemaal is.
IMG_7196

En als de Poaskearls zich met voorzanger Jan Veldboer verzameld hebben begint het vlöggelen en dan moet natuurlijk de speciaal gefabriceerde sigaar aangestoken worden. Dat bleek nog een hele toer te zijn, want uiteindelijk moest de reservesigaar in brand worden gestoken en kon de oudste Poaskearl Jorrit Weierink ook deze traditie in stand en brand houden. Al snel groeide de rij aan en hand in hand trokken de deelnemers zingend door het stadje. Alles was keurig geregeld. De verschillende deuren met stiepels stonden open en daar slingerde men om heen om de route te vervolgen. Met steeds meer mensen en steeds meer publiek. “Het verliep heel mooi. Als Poaskearls is het genieten om met zoveel toeschouwers door het stadje zingend je weg te vervolgen. En het moment dat je op de Markt komt en het staat helemaal vol, dat is echt prachtig. Massaal worden al de beide liederen nog eens gezongen en op het eind worden de kleine kinderen, ook dat is een traditie, in de lucht gegooid en weer opgevangen. Heel speciaal en we zijn blij dat dit allemaal goed is verlopen,” vertelt Jorrit Weierink.

IMG_7292
Onze fotograaf Caspar Kouijzer merkte bij de RK kerk op dat de Poaskearls allemaal even tegen een steen voor de ingang van de kerk schopten. Navraag bij Jorrit Weierink leert dat dit te maken moet hebben met het katholieke geloof om op deze wijze  contact te maken met de kerk. Een compliment verdient ook Jan Veldboer, die de rol van de vaste voorzanger Ben Morshuis dit jaar voor een groot deel heeft  over genomen. Morshuis was gelukkig nog wel aanwezig bij de eerste rondgang rond de Wehme, maar moest de overige activiteiten helaas aan zich voorbij laten gaan.
In de avonduren waren de twee nieuwelingen Bram Bolscher en Ivo Rouwers druk in de weer om het Paasvuur aan te steken. Dat kostte dit jaar door het droge hout niet al te veel moeite. Met de laatste petroleum via Annie Avéres werd het vuur aangestoken, nadat een baal stro onder het paashout was geduwd. Dit keer werd het vuur als gevolg van de harde wind uit het oosten aangestoken aan de Ootmarsumse kant.  Binnen de kortste keren brandden de dennentakken als een tierelier. Het massaal toegestroomde publiek kon niet lang genieten van het vuur, want binnen een mum van tijd was de stapel uitgebrand en bleef er niets meer over dan smeulende restanten.
Op Tweede Paasdag herhalen de gebruiken zich nog een keer. Geen paasvuur, maar wel de rondgangen om de Wehme en het vlöggelen als afsluiting. Dat gebeurt in een kleinere zetting, de massale publieke belangstelling is er deze dag niet, maar het gebeuren heeft dan wel iets heel intiems en is in ieder geval bijzonder Ootmarsums. “De rondgang vanmorgen was mooi, een klein beetje regen, en we liepen met een mooi select groepje oud Poaskearls en Ootmarsummers,” laat Jorrit Weierink weten. “Ook vanmiddag bij de rondgang miezerde het nog steeds en dat leidde tot een mooi gezicht op de Markt waar een aantal belangstellenden met paraplu’s op naar ons stonden te luisteren.” En dan aan het einde van de middag is er nog éénmaal het Vlöggelen. Mark Bossink en Dirk Hemmer zijn dan de eerste Poaskearls van het lint aan mensen dat hen volgt. Volgend jaar treden zij op als de oudste Poaskearls en nemen zij het stokje over van Jorrit Weierink en Stef Hakkenes. Aan het einde van deze Tweede Paasdag kijkt Jorrit Weierink met een gevoel van trots terug op de vier jaar dat hij als Poaskearl mocht fungeren. “Op het vervelende incident na op Paaszaterdag, waar al genoeg over geschreven en gepraat is,  kunnen we terugkijken op een geweldig Paasfeest. Zowel op Eerste als Tweede Paasdag hing er een fijne sfeer in het stadje. Het verliep ook allemaal naar wens en zonder problemen. Eerste Paasdag is natuurlijk de drukste dag, maar ook de Tweede Paasdag trok toch de nodige belangstellenden. Stef Hakkenes en ik sluiten dan als afscheid nemende Poaskearls aan achter in de rij. Na afloop van alle tradities komen we met de nodige betrokkenen bij elkaar. Daar werden we bedankt door Henk Eertman, die trouwens ook alle andere Poaskearls bedankte. Bij dat samenzijn praten we eigenlijk over alle dingen, die we moeten doen. Mooi was ook om van de nieuwelingen Bram Bolscher en Ivo Rouwers te horen dat ze het ontzettend naar de zin hebben gehad. Ze voelden zich direct opgenomen binnen de groep en ze zijn trots dat zij deel mogen uitmaken van de Ootmarsumse Poaskearls. Voor ons is het bijna voorbij. Op Eerste Pinksterdag trekken we nog één keer het pak, de regenjas en de hoed, aan en rijden we op de fiets naar Vasse. Dat schijnt al 40 jaar traditie te zijn en op die dag komen ook veel oud Poaskearls naar de Pareldagen in Vasse. Daar lopen wij dan rond als Poaskearl en voor Stef en mij is dat het officiële afscheid en zijn we echt een oud Poaskearl. We hebben een prachtige  tijd gehad. Volgend jaar niet meer in de schijnwerpers, maar reken maar dat we er bij zijn. Eens een Poaskearl altied een Poaskearl en dat geeft mij een bijzonder trots gevoel,” besluit Jorrit Weierink een heel belangrijk onderdeel in zijn nog jonge leven.

IMG_9027

De foto’s van het Vlöggelen op Eerste Paasdag zijn van Caspar Kouijzer, de foto’s van het Paasvuur zijn van Laurien Baanstra

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Paaswagen kantelt op Paasweide

Paaswagen kantelt op Paasweide

Het traditionele ophalen van het paashout verliep op de gebruikelijke wijze en alles wees er op dat ...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Roderick zoekt Licht

Roderick zoekt Licht

Voor het KRO-NCRV programma Roderick Zoekt Licht reist Roderick Vonhögen door de zeven bisdommen va...

Lees verder >