De plannen op de Kuiperberg komen weer in een volgend stadium. Richting de Kleikoel wordt een muur geplaatst, die een knipoog is naar het verleden van deze heuvel in het Twentse landschap. In deze muur komen zeven panelen, die gemaakt worden door de kunstenares Desirée Groot Koerkamp.
In glas creëert zij afbeeldingen van de rijke historie van de Kuiperberg. De ontstaansgeschiedenis wordt er in verwerkt, maar ook de wat recentere historie van de steenfabriek van de familie Scholten wordt prachtig weergegeven in deze kunstwerken. Ook met behulp van twee kipkarren en het terug brengen van delen van het spoor wordt verwezen naar de bedrijvigheid vroeger op deze plek op de Kuiperberg. De muur geeft als het ware een tijdlijn weer en kent eigenlijk geen begin of einde.
Gerard Davina, beleidsmedewerker van Noaberkracht, André Bijkerk, Tuin – en Landschapsarchitect, Harrie Hemmer van de Heemkunde Ootmarsum en Peter Gerwers van het gelijknamige aannemersbedrijf uit Tilligte hebben alles inmiddels doorgesproken en dus kunnen de werknemers van Gerwers aan de slag.
“Het wordt een muur met karakter,” geven Bijkerk en Davina aan,” Het moet wat lijken op een oude kasteelmuur en daarom hebben we stenen op de kop kunnen tikken van een oude boerderij uit ongeveer 1600. Deze was gemaakt van historische bouwmaterialen en hiermee bouwen we op de Kuiperberg deze muur op authentieke wijze op.” De muur wordt ongeveer 32 meter lang en eindigt bij een uitzichtpunt over de Kleikoel. Tevens komen er ongeveer 11 parkeerplaatsen bij, waarvan de ondergrond ook zo natuurlijk moet lijken. “Het is in Ootmarsum natuurlijk een hele bijzondere plek,” vertelt Gerard Davina, “En historisch gezien van groot belang. We willen dat in woord en beeld op een mooie, duidelijke wijze tot uiting brengen. Dat doen we door een soort kleine kapschuur te plaatsen op de plek waar nu alle informatieborden staan. Dat vinden we geen gezicht en in het nieuwe ‘Infoschöpke’ brengen we mooie panelen aan met de tekst, die past bij de muur en de ontstaansgeschiedenis van de Kuiperberg. Aan de Tubbergerdijk, onder aan de klootschietbaan, komt ook nog een dergelijk schöpke. Met het voltooien van deze plannen zijn we weer een stap verder voor wat betreft ons project op de Kuiperberg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ontzettend blij ben met de medewerking van alle partijen en dat we een fraai stukje historie, maar ook de mogelijkheden van het wandelnetwerk hebben kunnen realiseren,” zegt Davina.
Ook voor landschapsarchitect André Bijkerk is dit project een kolfje naar zijn hand. “Deze plannen zorgen voor een uitdaging om daar echt iets moois neer te zetten. Alleen al het plaatsen van de muur richting de Kleikoel moet op een natuurlijke wijze worden ingepast in deze groenrijke omgeving. Belangstellenden, die langs de muur naar het uitzichtpunt lopen moeten zich als het ware op de zeebodem bevinden om het gevoel te krijgen wat er zich in het (verre) verleden heeft afgespeeld. De onderwerpen verwerkt in de kunstwerken van Desirée zijn daarom heel bewust gekozen.
Het uitzichtpunt mag er natuurlijk niet toe leiden dat mensen vanaf daar in de achtertuin van de bewoners van de Kleikoel kijken. Ook dat is dus keurig afgeschermd. En dat smalspoor en die kipkarretjes maken het beeld voor wat betreft de voormalige steenfabriek natuurlijk helemaal compleet,” aldus een zeer tevreden André Bijkerk.
Voor Harrie Hemmer is het nog een hele klus geweest om de twee kipkarren op de kop te tikken. Stad en land heeft hij er voor afgereisd en afgebeld om te achterhalen waar deze karren nog te verkrijgen waren. “Met die karren werd vroeger de klei naar de steenfabriek gebracht. Aan de andere kant, op het Tichelwerk, werden fosforieten vermoedelijk ook met dit soort kipkarren naar de Oldenzaalsestraat gebracht om het daar te verwerken tot kunstmest.
Niet voor niets staan bij het pand waar nu Arctica in is gevestigd ook van deze karren ‘voor de deur’ als symbool van vroeger . Ook richting de Kleikoel komen er dus twee te staan en het is nog wel even wat geregel om ze naar Ootmarsum te krijgen, maar dat gaat ons vast lukken. Het houdt me in ieder geval van de straat,” lacht Harrie Hemmer.
Inmiddels is Aannemersbedrijf Gerwers gestart met de werkzaamheden en kunnen de muur en de parkeerplaatsen binnen afzienbare tijd worden afgerond, waardoor Ootmarsum er een waardevol stukje bij krijgt op die toch al fraaie Kuiperberg met haar watertoren, de Oriënteertafel, het wandelnetwerk en de prachtige vergezichten.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils
21 september 2024Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...
Lees verder >Zinloze vernielingen bij rotonde
15 april 2024Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...
Lees verder >Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu
23 maart 2024Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...
Lees verder >