N.O. Twente aan de vooravond van een mogelijke ramp?

De Stichting Stop Afvalwater Twente (SAT) noemt de situatie over de nog steeds voortdurende afvalwaterinjecties in de N.O. Twentse bodem zorgwekkend, zeker nu er in het Duitse Emlichheim een nu al bijna vijf jaar durende lekkage aan het licht is gekomen bij afvalwaterinjecties aldaar.

De inschatting is dat er zo’n 220.000 m3 afvalwater is weggelekt doordat de dubbelwandige injectiepijp op vele plaatsen is doorgeroest als gevolg van corrosie.

“Wij alarmeren al jarenlang  over de injecties in N.O. Twente door de NAM. Maar blijkbaar tegen dovemansoren”, aldus voorzitter Freddy Mensink.

“In Emlichheim is Wintershall de winmaatschappij die het afvalwater terug injecteert in de lege olievelden. Ook zij monitoren  het hele proces, net als de NAM. Blijkbaar hebben ze de jarenlange lekkage niet in beeld gehad, of onder de pet gehouden. En dan te bedenken dat de injectiepijpen hier in Twente op bepaalde diepte zelfs enkelwandig zijn en uit hetzelfde materiaal en dezelfde periode stammen als de aanleg in Emlichheim, namelijk de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Te gek voor woorden, want….die risico’s lopen we hier ook, zeker wanneer  je ook nog eens constateert dat “de slagers”(Wintershall in Emlichheim en de NAM hier)  hun eigen vlees keuren. En ik heb nog nooit meegemaakt dat een slager z’n eigen vlees afkeurt. Ze hebben alleen maar belang bij zoveel mogelijk winst. Hoe betrouwbaar en correct zijn daarom de monitoring-  en  andere gegevens, de zgn. mijnbouwdata,  die afkomstig zijn van de winmaatschappijen?”, aldus de geschrokken en verbolgen SAT-voorman.

“Wanneer eenzelfde soort lekkage hier zou plaats vinden  is een mogelijke ramp voor N.O. Twente niet te overzien. In Emlichheim wonen er in een straal van  ca. 500 mtr. om de locatie bijna geen mensen. Hier is dat een heel ander verhaal. Komt nog bij dat zich hier dikke zoutlagen (haliet) boven de injectievelden bevinden. Dat zout kan gemakkelijk oplossen in het afvalwater, waardoor er enorme cavernes (holtes) kunnen ontstaan in de ondergrond met alle mogelijke gevolgen van dien. Inzakkingen, bevingen, vervuiling bodemwater, mogelijk zelfs grote  gasexplosies.

N.O. Twente, vooral Rossum en het gebied rondom,  zou ineens voor eeuwig  onherstelbare schade kunnen oplopen.”, aldus Henk Steggink, één van de technische mensen binnen de Stichting Stop Afvalwater Twente.

Alle onderzoeken en rapporten waarop de vergunningen voor de afvalwaterinjecties zijn gebaseerd zijn aangeleverd door de NAM. Ze bevatten vaak onwaarheden, aannames, misleidingen en foute risicoanalyses, aldus de Stichting. Over het injecteren wordt bijvoorbeeld gezegd dat de risico’s bijna nihil zijn.

Als we dan nu zien wat er in Emlichheim is gebeurd kun je dus eigenlijk ook stellen dat de risico’s erg groot zijn, en was er misschien nooit een vergunning verleend wanneer dit vooraf duidelijk was geweest, aldus de bezorgde SAT-leden.

De NAM moet veel transparanter zijn en het Staatstoezicht op de Mijnen (Sodm) moet veel meer middelen ter beschikking krijgen om meer en beter onderzoek te kunnen doen en nog beter te kunnen handhaven. Want er is niemand die controleert of de gas- en olieboeren zich houden aan de voorwaarden in de (milieu)vergunningen. Een zeer slechte en alarmerende zaak.

Maar ja…. valt het Sodm ook niet onder de verantwoordelijkheid  van het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat(EZK)?  Dan is de cirkel snel rond, want de financiële belangen zijn groot en dan verdwijnt de zorg om het welzijn van mens en milieu nog wel eens naar de achtergrond.

Op vrijdag 11 oktober zaten een aantal Stichtingsleden van de SAT weer eens met de NAM en EZK om tafel, waarbij o.a. een mogelijke zuiveringspilot voor het afvalwater aan de orde is gekomen.
“Het duurt allemaal al weer veel te lang, en…naar onze mening gebeurt dat bewust!” , aldus de SAT-leden.
Om een onafhankelijk oordeel te kunnen krijgen over de mogelijkheden van zuiveren hebben we op 11 oktober een intentieverklaring voorgelegd aan zowel de NAM als EZK.
Binnenkort verwachten we te horen of men hiermee in kan stemmen. Wij achten die kans niet erg groot want de NAM wil naar onze mening altijd de regie zelf in handen houden !
Opvallend is bovendien dat er tijdens die bijeenkomst met geen woord is gerept over mogelijke reeds opgetreden calamiteiten bij de injectielocaties aan de Tramweg in Rossum.
Wij hebben het gevoel dat er al problemen zijn, gezien de vele werkzaamheden  die momenteel plaats vinden aan de Tramweg te Rossum. Buurtbewoners geven zelfs aan dat die werkzaamheden al gaande zijn sinds deze zomer. “Wat wordt hier verzwegen?”, is de huidige gedachte bij de Stichting Stop Afvalwater Twente. We zullen alles in het werk blijven stellen om op zo kort mogelijke termijn onze uiteindelijke wens gerealiseerd te krijgen, namelijk “vot met den pröttel”, aldus de immer strijdbare SAT-leden, die graag zouden zien dat ook de regionale politiek een grotere vuist zou maken richting NAM en EZK.

Misschien volgen er opnieuw vragen tijdens het mijnbouwdebat op 7 november a.s.

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >