Na twee jaar Poaskearls weer compleet

Twee jaar lang vonden er door Corona geen Paasactiviteiten plaats in de Siepelstad. Wel werd er een klein Paasvuur ontstoken om zo de rechten te behouden, maar daar bleef het noodgedwongen bij. De overgebleven zes Poaskearls uit 2019 zegden toe om te blijven en dus schoof alles twee jaar door. In 2022 mag het weer en dat was meteen goed te merken aan de belangstelling op het Kerkplein. De nieuwe Poaskearls stelden zich voor door getooid in een regenjas en met hoed van twee kanten het Kerkplein op te lopen. Rond 19.10 uur stonden ze schouder aan schouder voor de kerk. Niet iedereen herkende de nieuwelingen direct en dus gonsde het in het publiek. Al snel werd duidelijk dat het Dries Arens en Wout Velthuis betrof. Dries is met 21 jaar de oudste en zoon van Eddy Arens en Karin Kamphuis. Vader Eddy komt uit Denekamp, maar is vanaf het moment dat hij zijn vrouw Karin leerde kennen mee geweest met het paashout halen en een liefhebber van nagenoeg alle plaatselijke tradities. Moeder Karin is het gezicht van de plaatselijke VVV en dus hebben hun kinderen vanaf de geboorte kennis gemaakt met de Ootmarsumse tradities.

Wout Velthuis, 20 jaar, is (en dat is echt uniek) de vijfde generatie Velthuis in lijn, die Poaskearl geworden is. Zijn vader Walter in 1985, opa Frans in 1958 en overgrootvader H. Velthuis in 1936. De grootvader van Frans Velthuis is daarvoor, rond 1885, één van de acht Poaskearls geweest. Voor de jonge Wout, momenteel ook keeper van KOSC 1, is het daarom een eer dat hij samen met de andere zeven Poaskearls deze traditie een vervolg kan geven. De oudste Poaskearls zijn Mattijs Lammerink en Jurgen Kleine Schaars. Dit duo is in 2017 toegetreden en misschien ook wel uniek, zijn zij door twee jaar Corona, de langst zittende oudste Poaskearls. Een compliment voor hen en de overige vier dat zij deze rol willen continueren met als belangrijkste intentie om de Paastradities in Ootmarsum goed te laten verlopen.

Paashout halen
Op Paaszaterdag zal Rob Bodde de mensen als de stadsomroeper van de Siepelstad de mensen oproepen om mee te gaan om het paashout op te halen.  “Al dee met wil goan en paoshoalt haaln, mot um één uur op ’t maarkt ween”, klinkt het in de straatjes van Ootmarsum. Op de Markt is het om 13.00 uur al een drukte van belang, want het zijn honderden mensen, die deze traditie in ere houden.

De Paastradities in Ootmarsum zien er in grote lijnen als volgt uit:

Stille zaterdag (16-04-2022)
-11.15 uur Stadsomroeper R. Bodde loopt door Ootmarsum en roept iedereen op die mee wil om poashoalt te halen. “Al dee met wil goan hen poashoalt haaln, möt um één uur op ‘t Markt wèèn!”
– 13.00 uur Poashoalt haaln

Eerste Paasdag (17-04-2022)
– 8.30 uur Rondgang om de Wheme, wordt afgesloten met de Hoogmis in de RK Kerk
– 14.00 uur Rondgang om de Wheme, wordt afgesloten met een Plechtig Lof in de RK Kerk
– 17.00 uur Vlöggeln
– 20.30 uur Paasvuur wordt ontstoken

Tweede Paasdag (18-04-2021)
– 8.30 Rondgang om de Wheme, wordt afgesloten met de Hoogmis in de RK Kerk
– 14.00 Rondgang om de Wheme
– 17.00 uur Vlöggeln

Foto’s Rob Meijer

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Veel belangstelling voor Paasgebruiken in Ootmarsum

Veel belangstelling voor Paasgebruiken in Ootmarsum

Op  de morgen van deze Tweede Paasdag blikt voorzanger Jan Veldboer terug op de Paasgebruiken in ...

Lees verder >
Paastradities meer dan Poaskearls

Paastradities meer dan Poaskearls

Natuurlijk draait het tijdens het Paasweekend in Ootmarsum om de acht Poaskearls. Jonge Siepels, die...

Lees verder >
Van Paasweide naar Paasweide: hartverwarmend

Van Paasweide naar Paasweide: hartverwarmend

De Eerste Paasdag in Ootmarsum verliep letterlijk en figuurlijk op zonnige wijze. In de vroege ochte...

Lees verder >