Duisternis, écht duisternis, kennen we dat nog in Nederland? Natuurgebied het Springendal is jaren geleden uitgeroepen tot donkerste plekje van Twente, maar écht donker is het ook daar niet als je ziet hoe absurd verlicht Nederland is binnen Europa of op wereldschaal.
Lichthinder, oorzaak en gevolg
Lichthinder, vaak zijn we er ons niet van bewust, omdat het ons mensen inmiddels ongewoon is geworden duisternis te accepteren. Onze wegen en straten zijn verlicht om veiligheidsredenen. Onze huizen en bedrijven ter inbraakpreventie. Historische of iconische gebouwen, om ze een podium te geven. Reclameborden en -zuilen om onze aandacht te trekken. Een greep uit de onnatuurlijke verlichting op tijden dat het eigenlijk donker hoort te zijn. En wij mensen zelf, wij razen maar door, 24 uur per dag, zeven dagen per week. We zijn ons er niet van bewust, maar wat we doen is heel onnatuurlijk. Door het constante licht om ons heen, staan we altijd ‘aan’, het verandert ons bioritme, onze hormoonhuishouding. En niet alleen bij mensen, maar juist ook bij dieren en planten heeft een te grote blootstelling aan onnatuurlijk licht vele nadelige gevolgen. Dag en nacht ritme, aanduiding van seizoenen voor trekvogels, fotosynthese in planten worden allemaal door licht en donker getriggerd.
Nacht van de Nacht
De laatste zaterdag van oktober is uitgeroepen tot Nacht van de Nacht. Een landelijke moment om stil te staan bij de waarde van een donkere en stille nacht, iets wat niet meer vanzelfsprekend is in onze huidige 24-uur economie, maar wat we van nature wel nodig hebben. Beleef de rust van een donkere omgeving, andere zintuigen hebben hier de overhand nu je zicht het af laat weten. De natuur heeft zijn eigen manier gevonden, zo zijn er eigenlijk best wat dieren die juist ’s nachts actief zijn om zo de concurrentie uit de weg te gaan, mits ze niet gehinderd worden door het vele onnatuurlijke licht.
Nachtwandeling én meer
Nieuwsgierig naar wat duisternis is én hoe het nachtleven in de natuur zich aangepast heeft? Tijdens Nacht van de Nacht, op 26 oktober, organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met Hoeve Springendal nachtwandelingen door natuurgebied het Springendal. Ervaar de relatieve duisternis zelf, de zaklamp blijft uit en op de tast met je voeten het wandelpad volgend. Én spits de oren want de kans dat je de bosuil, een nachtdier bij uitstek, hoort is aanwezig. Naast de nachtwandeling kan je ook nog de sterrenhemel bewonderen door een telescoop, onderzoeken wat uilen eten, nachtdieren van dichterbij bekijken en genieten van een warme drank en marshmallow bij een knapperend vuurtje. Nacht van de nacht in het Springendal is van 19.00 tot 22.00 u. Er is een nachtwandeling speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en een wandeling voor mensen, die iets langer op pad willen in de duisternis. Aanmelden is eenvoudig via onze website www.staatsbosbeheer.nl/nachtvandenachtspringendal.
Ook in de Engbertsdijksvenen
Tijdens de Nacht van de Nacht organiseert Staatsbosbeheer ook nachtwandelingen door natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Naast de nachtwandeling kan je in Boerderij Huisken onderzoeken wat uilen eten, nachtdieren van dichterbij bekijken en genieten van een warme drank en marshmallow bij een knapperend vuurtje. Nacht van de nacht in de Engbertsdijksvenen is open van 19.00 tot 22.00 u. Binnen die tijd zijn er twee nachtwandelingen, één speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en een wandeling voor mensen, die iets langer op pad willen in de duisternis. Meer info en aanmelden is eenvoudig via de website www.staatsbosbeheer.nl/nachtvandenachtengbertsdijksvenen