Door de verdroging is de natuurwaarde in de gebieden Punthuizen Stroothuizen en Landgoederen Oldenzaal achteruitgegaan. En daarmee helaas ook de plant- en diersoorten die daarbij horen. Staatsbosbeheer en provincie Overijssel gaan de komende jaren aan de slag met het terugdringen van de verdroging om de kwetsbare natuur in beide gebieden te beschermen. Provinciale Staten bezoeken op woensdag 5 september de Natura 2000-gebieden Punthuizen Stroothuizen en Landgoederen Oldenzaal om zich te laten informeren over de voortgang.
Punthuizen Stroothuizen
De maatregelen voor het Natura 2000-gebied Punthuizen Stroothuizen bestaan vooral uit het aanpassen van de (grond)waterhuishouding. Drainage in landbouwpercelen worden verwijderd en sloten worden verondiept en gedempt. Zo ontstaat er meer opbolling van het grondwater en meer toestroom van lokaal grondwater naar de lager gelegen delen in het landschap. Dit gaat verdroging in kwetsbare natuurgebieden tegen. Ook wordt op verschillende agrarische percelen de bemesting gestopt. Hierdoor wordt de inspoeling van meststoffen in de natuurgebieden beperkt en verbetert de grondwaterkwaliteit.
Landgoederen Oldenzaal
De natuurherstelmaatregelen in Landgoederen Oldenzaal richten zich vooral op het terugdringen van verdroging en het tegengaan van verrijking door meststoffen. Doel is om de kwetsbare natuur te beschermen, zoals het vochtige alluviale bos, het eiken-haagbeukenbos en het beuken-eikenbos met hulst. Het eiken-haagbeukenbos moet tevens worden uitgebreid. Voor het onderdeel benedenloop Snoeyinksbeek gaat het om het vochtige alluviale bos en de pioniersvegetaties met snavelbies. Ook is daar de vissoort rivierdonderpad aangewezen om te behouden.
Natura 2000
In het kader van Natura 2000 werken de partners van Samen werkt beter de komende jaren aan het behoud en herstel van kwetsbare natuur in Overijssel en realiseren we nieuwe kansen voor de economie. De natuur heeft te lijden onder effecten van industrie, verkeer en landbouw, terwijl nieuwe economische ontwikkelingen worden beperkt om de natuur niet verder te belasten. Bewoners, belangenorganisaties en overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het leefgebied van dieren en planten te verbeteren, voor nu en in de toekomst. Met maatwerk maken we de natuur veerkrachtig en weerbaar tegen invloeden van buiten, waardoor weer nieuwe economische kansen ontstaan.