Natuurherstel op het Springendal

Staatsbosbeheer  is  in januari begonnen met de houtkap rondom de Hooidijk en de Brandtorenweg.  Natuurliefhebber Harry Beld legde het één en ander vast. De bedoeling van deze houtkap is door Staatsbosbeheer tijdens een aantal informatiedagen duidelijk gemaakt, maar het doet toch zeer.

“We moeten zuinig zijn op onze natuur en dan is deze ingreep best fors,” vertelt Harry Beld, “We moeten hopen dat het spreekwoord ‘Het moet eerst slechter worden voor het beter wordt’, ook voor deze situatie geldt.”
Staatsbosbeheer laat weten dat bezoekers van het Springendal door deze werkzaamheden enige (geluids)overlast kan ervaren. Ook kunnen wandel-, fiets- en ruiterpaden voor uw veiligheid tijdelijk afgesloten worden.
In het gebied rondom het heideveld en de Brandtorenweg worden bomen verwijderd, waardoor heide de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en verbindingen ontstaan naar omliggende natuur. Dit maakt het voor vele insecten- en reptielen, zoals het vliegend hert en de zandhagedis, gemakkelijker om zich te verspreiden door een groter en voedselrijk leefgebied. Vanaf februari gaan de boswerkers aan de slag om het Twentse landschap te versterken. Houtwallen worden aangelegd  en deze zorgen met boom- en struikgroepen voor meer variatie in het gebied. Een mozaïek van akkers, graslandjes, houtwallen en heide versterkt in de toekomst het kleinschalige Twentse cultuurlandschap.

foto’s Harry Beld

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ervaar de natuur in het donker, ga eens mee op nachtdierexcursie

Ervaar de natuur in het donker, ga eens mee op nachtdierexcursie

Na zonsondergang zijn natuurgebieden normaliter afgesloten voor publiek. Maar een paar keer per ...

Lees verder >
Ga mee op Natuursafari in de Engbertsdijksvenen

Ga mee op Natuursafari in de Engbertsdijksvenen

Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd organiseert Staatsbosbeheer in de kerstvakantie...

Lees verder >
Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Zompen met de laarzen, soms deinend op het Engbertsdijkveen

Een oneindig ondoordringbaar hoogveenmoeras, althans zo moet het gevoeld hebben honderden jaren ...

Lees verder >