‘Natuurlijk’ Beekdal Binnenes

De schoonheid van de Binnenes wordt de komende weken, als het aan de gemeente en uitvoerder Eernerwoude ligt,  nog verder verfraaid. Er moet daar in de komende jaren een beekdal ontstaan  dat helemaal past in het project ‘Terug naar de bron’.  Deze kreet viel voor het eerst te lezen in de zogeheten ‘Molenbeekvisie’ en is door de toenmalige gemeente Ootmarsum zelfs nog gepresenteerd tijdens het bezoek van  Koningin Beatrix aan het Siepelstadje. Het was destijds een prestigieus plan, maar stukje bij beetje lijkt deze visie toch gerealiseerd te worden en dat is bijzonder uniek te noemen.
Binnenes 2013 (2)

De werkzaamheden in de Binnenes worden eind oktober/begin november ter hand genomen. Naast het herstellen van het beekdal is het ook van belang om het water op de hogere plekken langer vast te houden. “Het moet een retentiegebied worden, zodat bij veel regenval, het water niet direct richting Ootmarsum stroomt, maar afgeremd en zelfs vastgehouden wordt. De nog nauwelijks zichtbare Binnenesbeek wordt in feite gedempt en het water laten we via een bredere bedding langzamer naar beneden stromen. Dat doen we door het omzagen van eiken en die boomstammen gebruiken we als een soort dam. We brengen gradaties aan in het gebied om op deze wijze het water tijdens forse buien af te remmen,” vertelt Gerard Davina van de gemeente Dinkelland. Hij geniet zichtbaar als hij met de tekeningen in de hand de plannen presenteert. “Het is wel heel bijzonder wat er in Ootmarsum gebeurt.  Neem bijvoorbeeld boer Geerdink, die als het ware op een bron leeft. Het is een heel nat gebied, maar ook bijzonder fraai. Een waterput markeert de waterscheiding op de Kuiperberg. Waar aan de ene kant het water naar de Regge loopt en naar de andere kant naar de Dinkel. Dat gaan we ook visueel maken tijdens deze werkzaamheden, zodat iedereen kan zien hoe de loop van het water in deze heuvelachtige omgeving stroomt. Verder hoop ik oprecht dat we alle plannen kunnen realiseren, maar daar is geld voor nodig en dat is op dit moment nog een onzekere factor. Waar we wel zeker van zijn is de medewerking van de Heemkunde en de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum. Zij denken mee, zij nemen initiatieven en onderzoeken ook wat er allemaal mogelijk is. Zo heeft de Heemkunde al onderzocht dat via het Keupinkspad er een toegangsweg geweest moet zijn naar de Binnenes en wat is er mooier om te proberen om dit historische pad terug te krijgen,” laat een enthousiaste Gerard Davina weten.
Veel aanwonende en grondbezitters in de Binnenes hebben hun medewerking officieel toegezegd en werken derhalve mee om het beekdal in alle glorie te herstellen. “Toch hebben we niet met iedereen overeenstemming weten te bereiken. Daaraan liggen verschillende redenen ten grondslag. We hebben onder meer te maken met de onzekerheid van het voortbestaan van de camping en daarnaast kunnen we als gemeente niet ‘de baas spelen’ als het gaat om particulier grondbezit. Toch kunnen we ondanks  deze ‘witte vlekken’ doorgaan met onze plannen en dus pakken we deze klus binnenkort aan om te zorgen voor een ‘nieuw’ en uniek stukje natuur,” aldus Gerard Davina.
Gewenste-situatie-2011

Daarvoor moet het één en ander gerealiseerd worden, waaronder het dichtgooien van de vijver aan de Almelosestraat.  In deze strook wordt de Binnenesbeek zichtbaar gemaakt als een meanderende waterstroom, die via een duiker onder de straat doorloopt om in het weidegebied voor Engels’ Tuin zichtbaar te worden om vervolgens de Molenbeek te voeden. “Het is een misverstand om te zeggen dat het water uit de Binnenes de toekomstige Stadsbeek gaat voeden. Daarvoor gebruiken we het water uit de vijver in het Villapark. De aanleg van de Stadsbeek wordt na de winter in 2014 opgepakt. Deze visualisering van het water komt in het midden te liggen van de Westwal en wordt ter hoogte van het voormalige klooster 1 meter breed en 11 centimeter diep. Bij de aanleg van de Kloostertuin is er vooruit gekeken en dus kan men daar naadloos deze Stadsbeek terug laten komen. Het wordt echt heel bijzonder wat we de komende maanden in Ootmarsum ten uitvoer brengen waar we al heel lang mee bezig zijn geweest,” vertelt de ‘groene’ ambtenaar.  In zijn enthousiasme verhaalt Gerard Davina ook over de verdere plannen rondom de Kuiperberg. Ook deze passen in de Molenbeekvisie van destijds. Op deze site hebben we al eerder gemeld over de werkzaamheden aan de Agelose kant van de Kuiperberg. Hier wordt ook een onderdeel van de Molenbeekvisie uitgevoerd en dat is een prachtig onderdeel dat momenteel onder handen wordt genomen. “We zijn bezig met een totaalvisie en dat moet leiden tot een uniek wandelnetwerk met als centrum de Kuiperberg. De horizon wordt verbreed door het uitdunnen van het Vinkenbosje en aan de eiken aan het Gliphak doen we niets meer, zodat deze uiteindelijk een ‘natuurlijke dood’ sterven, waardoor het uitzicht op Ootmarsum en omgeving nog fraaier wordt. En mochten we geld hebben dan hopen we nog steeds een extra tunnel onder de Almelosestraat te krijgen, waardoor er ook naar het beekdal Binnenes nieuwe wandelmogelijkheden ontstaan. Voor Ootmarsum is dit echt een uniek project, waardoor we niet alleen voor de toerist, maar ook voor de inwoner zelf een nieuw en fraai wandelnetwerk kunnen creëren en dat op ‘loop’afstand  van de bebouwde kom,” besluit  een gepassioneerde Gerard Davina.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

‘Buitengewone Binnenes’

‘Buitengewone Binnenes’

Het project Binnenes krijgt steeds meer vorm. Niet alles kan helaas gerealiseerd worden, want daarvo...

Lees verder >