De stad Neuenhaus heeft eind september een aantal dagen groot feest. Dat alles in het kader van het 650-jarig bestaan. Ook de Ootmarsumse Boerendansers treden op in de grote feesttent op de Neumarkt in Neuenhaus. Zij zijn te gast op de Heimatabend ‘Hier bin wij to Huus’ en zullen voor een volle tent met pakweg 1200 man deze locatie binnentrekken en op het grote podium hun dansen uitvoeren. Dat de Boerendansers in Neuenhaus optreden heeft alles te maken met de meer dan goede contacten tussen de Heimatverein in Neuenhaus en de vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. “De goede verstandhouding tussen Neuenhaus en Ootmarsum heeft zeker te maken met de banden tussen de Duitse Heimatvereniging en de Ootmarsumse Heemkunde,” vertelt Jurgen Lohuis, “Harry Hemmer is altijd een pleitbezorger geweest om dit contact in stand te houden. Aangezien ik nu in het bestuur ben gekomen van de Heemkunde heb ik deze rol overgenomen. Klaus Vorrink en Berend Vette vroegen om een folkloristische bijdrage vanuit Nederland en ‘toevallig’ ben ik voorzitter van de Boerendansers en dus was de link gauw gelegd,” lacht Jurgen Lohuis.
De Heimatabend staat vooral in het teken van het Nedersaksische dialect, de en de presentatie van een boek over Karl Sauvagerd. Hij heeft als dichter en schrijver veel betekend voor de stad Neuenhaus. Niet voor niets werd vrijwel direct na zijn dood in 1992 een straat naar hem vernoemd. In de jaren na de oorlog was hij een warm pleitbezorger voor de ‘Versöhnung’ met de Nederlandse nachbarn.
Uniek
Voor Klaus Vorrink en Berend Vette is Karl Sauvagerd een onvergetelijke inwoner van Neuenhaus. Zij hebben dan ook het voortouw genomen om een heruitgave van het boek ‘De Tied blif Baas’ te realiseren. Het geeft een levensbeeld weer van de dichter uit Neuenhaus. Drie schrijvers, Verena Kleymann, Dr. Helmut Lensing en Professor Dr. Dieter Stellmacher hebben hun bijdrage geleverd. Heel uniek is het dat het laatste gedeelte van dit omvangrijke boek volledig in het Nederlands is geschreven. “Karl Sauvagerd heeft zich altijd enorm ingezet om goede contacten te onderhouden met de nachbarn uit Holland,” vertellen Klaus Vorrink en Berend Vette. “Daarvoor reisde hij stad en land af om lezingen te geven in ‘het Nedersaksische gebied’ in Duitsland en Nederland. Het plat intrigeerde hem en dat droeg hij ook uit. Tevens was hij een warm voorstander, en dat al direct na de oorlog, om de Duitsers met de Nederlanders te verzoenen. Niet voor niets wordt een bijzonder gedicht over de Noaberschap met Nederland van hem op de feestavond voorgedragen.”
Stad met historie
Graaf Johannes von Bentheim sticht in 1317 de burcht Dinkelrode. Steeds meer families bouwden vervolgens hun ‘huizen’ rondom deze burcht en dat leidde er toe dat deze nederzetting in 1369 stadsrechten kreeg. 650 jaar geleden dus. Het stadje kende door allerlei oorlogen een roerige tijd, maar kende ook zijn hoogtepunten. De kerk kwam al snel vanuit Veldhausen naar Neuenhaus, het stadje krijgt in 1616 een Latijnse school en in 1811 werd Neuenhaus de hoofdstad van het Arrondissement. In 1967 wordt het Gymnasium Neeuenhaus gegründet. In 1974 komt er de fusiegemeente Neuenhaus met Lage, Esche, Osterwald en Georgsdorf. Belangrijk bleef de band met Ootmarsum, die gestalte kreeg door de Heimatsverein Neuenhaus en de Heemkunde Ootmarsum. De contacten worden verstevigd door Harrie Hemmer en Klaus Vorrink en zijn blijven bestaan. Dat leidde er toe dat ook de Siepelstad nauw betrokken wordt bij de festiviteiten. Inwoners uit Ootmarsum en omgeving zijn dan ook meer dan welkom om aanwezig te zijn tijdens de festiviteiten rondom het 650-jarig bestaan van Neuenhaus.
Feest
Van 25 tot en met 30 september is het dan ook groot feest in Neuenhaus. De festiviteiten beginnen met de Heimatabend op 25 september waar dus ook de Ootmarsumse Boerendansers aan deelnemen en waar de in Duitsland zeer bekende artiest Yared Dibaba de avond verder invult. Tevens treedt er een kinderkoor op dat Hollandse liedjes ten gehore brengt. In de daaropvolgende dagen wordt er een programma aangeboden voor jong en oud en met veel variatie. De hele gemeenschap is er bij betrokken en iedereen zet er zijn schouders onder om er een onvergetelijk festijn van te maken.
Op maandag 30 september worden de festiviteiten afgesloten met een dansavond met als titel ‘Es ist geschafft’.
Een prachtige compilatie van mooie plekjes en karakteristieke gebouwen is gemaakt door Hanneke Spermon