Ondernemer Marco Wijnen van Nexus Infra heeft het maatschappelijk verantwoord ondernemen een vaste plek gegeven in zijn bedrijf. Hij biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag een vak willen leren, de kans om in zijn bedrijf aan de slag te gaan. “Ik vind het leuk om hiermee bezig te zijn. Ik stap in een heel nieuwe wereld. Daar krijg ik positieve energie van!”
Nexus Infra is een jong wegenbouwbedrijf uit Nijverdal. Er werken 17 mensen, en dat aantal wordt regelmatig aangevuld met leerlingen en stagiaires. “We hebben er in het begin wel mee geworsteld om mensen uit de SROI-doelgroep in te zetten wanneer dit bij een project werd gevraagd. We konden niet altijd de geschikte kandidaat vinden voor het werk, en het voelde niet goed om na de klus weer afscheid te nemen van mensen die bij ons gewerkt hadden. Toen hebben we het omgedraaid; als we werk hebben dat kan worden gedaan door iemand uit de SROI-doelgroep, dan zetten we mensen uit de doelgroep in, of het nu verplicht is of niet. Je kunt mensen zo duurzaam aan het werk houden. Dat is voor alle partijen beter! We werken vaak met vaste koppels; een ervaren stratenmaker en iemand die het vak nog moet leren. Zo houden we het overzichtelijk. En we hebben goed resultaat. We hadden hier een medewerker die na werkloosheid bij ons terecht kwam door SROI. Hij heeft vanuit hier een andere baan gevonden. Daar doen we het voor!”
Leerwerkplekken
Marco Wijnen biedt graag ruimte aan jonge mensen die het vak willen leren. Er werken nu 2 leerlingen en 2 stagiaires bij Nexus Infra. Een van hen is Axel Grob. Hij kwam bij Nexus Infra vanuit de opleiding voor Vakman GWW bij InfraVak Holten. “Hij heeft hier een tijd buiten gewerkt, en ik hoorde al snel dat hij het goed deed. Wij dachten dat hij wat meer in zijn mars had”, vertelt Marco. En dat blijkt: Axel volgt nu de mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris Infra op niveau 4. Dit is een BBL-opleiding waarbij hij vier dagen werkt bij Nexus Infra en één dag in de week naar school gaat. Een mooie kans voor Axel. “Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om deze stap te maken. Ik houd me nu bezig met werkvoorbereiding en calculatie, dat sluit goed aan bij mijn opleiding. Ik maak de mappen voor projecten klaar, doe de begeleiding voor de vrachtbrieven, de offerteaanvragen. Ik heb hier genoeg te doen en ben goed op mijn plek. Je hoort hier echt bij het team, iedereen staat klaar om je te helpen.” Ook Marco is blij met de samenwerking. “We zien bij Axel dat hij er wel gaat komen in zijn vak. Hij krijgt de tijd om het vak te leren, en wij weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Daar hebben we allebei wat aan.”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor Nexus Infra. “Je hebt als bedrijf een verantwoordelijkheid voor je omgeving. Natuurlijk wil ik als ondernemer mijn bedrijf draaiend houden, maar er is meer: we willen investeren in mensen en in de omgeving waarin we werken, daar hoort SROI gewoon bij. Het zou mij helpen als je daar als ondernemer nog wat meer vrijheid in krijgt. Wij doen hier fysiek zwaar werk en je hebt een opleiding nodig om dat veilig te kunnen doen. Dat maakt het lastig om per project mensen uit de doelgroep in te zetten. We lopen zeker niet weg voor onze SROI-verplichting, maar het is wel lastig om mensen in een specifiek project aan de slag te krijgen. Het zou ons helpen als we dat ruimer kunnen invullen binnen ons bedrijf. Dan kunnen we meer mensen een betere kans geven.”
SROI
De 14 Twentse gemeenten werken samen op het gebied van Social Return On Investment (SROI); wanneer een ondernemer een opdracht vanuit een gemeente krijgt, moet hij een percentage van de opdracaarde inzetten voor social. Voor deze waarde moet de ondernemer werk- of stageplekken bieden aan mensen uit door de gemeenten bepaalde doelgroepen. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat ze bijvoorbeeld een handicap hebben of al lang werkloos zijn. Ook stageplekken en leerwerkplekken tellen mee voor SROI.