Tijdens de raadsvergadering van 15 mei 2018 zijn in Dinkelland de nieuwe wethouders benoemd en geïnstalleerd voor de periode 2018-2022. Het college van B&W bestaat vanaf dit moment uit burgemeester John Joosten, wethouders Ilse Duursma (CDA), Ben Blokhuis (CDA) en Benno Brand (VVD). Het beleid voor de komende vier jaren vloeit voort uit het opgestelde coalitieakkoord.
Dinkelland Duurzaam Doorontwikkelen, de titel van het coalitieakkoord, verwijst naar de constante ontwikkeling die Dinkelland doormaakt en een speerpunt van de coalitie voor de aankomende jaren, namelijk de Agenda Duurzaamheid. Op vier speerpunten uit het akkoord leggen wethouders Ben Blokhuis, Benno Brand en Ilse Duursma uit wat ze hierover in het coalitieakkoord hebben afgesproken.
Uitnodigend, pragmatisch en respectvol
Zo luidt de ondertitel van het coalitieakkoord. Wethouder Ilse Duursma ligt toe: “In dit akkoord geven wij onze ambities weer, waarbij de Strategische Agenda van de Raad het vertrekpunt is. De Strategische Agenda en onze ambities hebben we uitgewerkt in verschillende agenda’s. Met deze agenda’s geven we ruimte voor de inbreng van inwoners, organisaties, bedrijven en de gemeenteraad om samen de goede dingen te doen voor Dinkelland.”
Agenda Aantrekkelijk wonen en leven
De kernen aantrekkelijk houden is een belangrijke opgave in het coalitieakkoord. “We brengen de concrete woonbehoefte per kern in beeld. Op basis daarvan gaan we samen met de kernen kijken naar een verdeling in woningen die recht doet aan de situatie van de individu en de behoefte van de kernen”, vertelt wethouder Ben Blokhuis. “Goede woonruimte voor jong tot oud in alle kernen van Dinkelland, daar streven wij naar.”
Agenda Financieel
“Het is belangrijk dat de gemeentelijke begroting in evenwicht blijft. Een gezonde balans tussen de hoogte van de lokale lasten, de begroting en de investeringen. Wat de lokale lasten betreft, ons uitgangspunt is om de woonlasten zo laag en zo stabiel mogelijk te houden. In 2019 worden de woonlasten niet verhoogd en daarna bekijken we per jaar hoe we de woonlasten zo laag mogelijk kunnen houden”, vertelt wethouder Benno Brand.
Agenda Duurzaamheid
“De Agenda Duurzaamheid bevat grote ambities”, vertelt wethouder Ben Blokhuis. “We zetten in op verschillende thema’s zoals de energietransitie, asbest eraf zonnepanelen erop en het voorkomen van het ontstaan van afval.” De energietransitie gaat over de actielijnen die in de Twentse Energiestrategie staan. “Daarin staat hoe Twente en dus ook Dinkelland op termijn energieneutraal kan worden. Om dat te bereiken zijn er regionaal maar ook lokaal opgaven. In de kernen ontstaan mooie initiatieven die we de komende jaren willen steunen. Daarbij is er ook voor de gemeente een dergelijke opgave. We gaan binnen de bedrijfsvoering energie besparen. Wij willen met de uitvoering van de Agenda Duurzaamheid ons steentje bijdragen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken”, aldus Blokhuis.
Agenda Inclusieve samenleving
Een samenleving waarin iedereen meedoet, een inclusieve samenleving. Er gaat de aankomende jaren veel aandacht uit naar preventie. Wethouder Ilse Duursma ligt toe: “Om een inclusieve samenleving te bereiken is het belangrijk dat we op elkaar letten en voor elkaar zorgen. Inzetten op preventie is volgens ons daarbij ontzettend belangrijk. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om aan de voorkant van alles te organiseren. Dat was al een hele mooie stap. Nu willen we nog een stukje verder gaan en meer investeren in preventie. Met name het voorkomen van eenzaamheid, vroegtijdige ondersteuning van personen met verward gedrag en het voorkómen van armoede zijn speerpunten waar we ons op gaan richten.”
Foto: Het nieuwe college van Dinkelland
van links naar rechts: de wethouders Benno Brand, Ben Blokhuis, Ilse Duursma, burgemeester John Joosten en gemeentesecretaris Erik Grobben