Op een drukbezochte informatieavond in Gasterij de Weemhof zijn de nieuwe plannen voor het Commanderiegebied gepresenteerd. In vergelijking met de vorige plannen krijgt deze locatie een meer landschappelijk karakter. Veel groen en daarnaast de realisatie rondom een sfeervol plein van een ambachtelijke brouwerij met brasserie en bijpassende detailhandel. De uitbreiding van en een nieuwe entree (via dat plein) voor het Openlucht Museum, de aanleg van een “hoptuin” die een link legt tussen de activiteiten rondom het nieuwe plein en de bestaande activiteiten van het Openlucht Museum.
De (grotendeelse) afkoppeling van de Molenbeek van de vijvers, door deze beek aan de noordzijde rondom de vijvers te leggen, draagt bij aan de doelstelling uit de Molenbeekvisie om deze beek meer beleefbaar te maken en de waterkwaliteit ervan te verbeteren. De vijvers krijgen een meer natuurlijke inrichting. Door het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied én de vijvers ter plekke geeft dit een enorme kwaliteitsimpuls. Geen hotel meer, geen hoteleiland en ook geen grootschalige woningbouw in dit nieuwe ontwerpbestemmingsplan.
Wethouder Stokkelaar, die de Informatieavond opende, blikte nog wel terug op het mislukken van het eerste Commanderieplan dat ongeveer drie jaar geleden werd gepresenteerd. Met nieuw elan is er echter een ander plan gelanceerd dat een nieuwe, belangrijke impuls is voor Ootmarsum , de participanten en het Openlucht Museum.
Margreet Kokshoorn nam vervolgens als gespreksleider de microfoon om de jonge ondernemer Dirk Heupink met een aantal vragen te bestoken. Ook vanuit de zaal kwamen er vragen over de te bouwen bierbrouwerij van de familie Heupink. De uitgesproken zorg had vooral te maken met de grootte van de brouwerij, geur – en geluidsoverlast en het lozen van het afvalwater.
“Wij willen hier een kleine ambachtelijke brouwerij realiseren met een productie van maximaal 7500 hectoliter op jaarbasis. Daarnaast komt er een brasserie waar je lekker kunt eten en een lekker biertje kunt drinken. De bedoeling is om het brouwproces zichtbaar te maken. De geuren, die vrijkomen, kun je vergelijken met een keuken en het afvalwater lozen we in het riool. We maken gebruik van natuurlijke grondstoffen en dat is biologisch afbreekbaar, dus is er nauwelijks, zeg maar geen enkele kans op het vervuilen van het water. Een verdere uitbreiding in een later stadium van de brouwerij in dit Commanderiegebied willen we zeker niet, want dan schieten we ons eigen doel voorbij. Het brouwproces van het Othmar bier laten we in deze ambachtelijke brouwerij zien. Dat willen we kleinschalig en daardoor overzichtelijk houden,” geeft Dirk Heupink antwoord op de vragen.
Landschapsarchitect Ramon Postma vertelt over de verdere inrichting van het gebied en laat dat vergezeld gaan van een aantal foto’s en tekeningen. Belangrijk uitgangspunt is de beleving van de Commanderij tuin. Een wezenlijke schakel in het geheel is het Commanderie plein dat omarmt wordt door twee gebouwen en tuinen. Eén van die tuinen bevat een kern met hop en daaromheen gerst. Deze beide gewassen passen uiteraard bij de bierbrouwerij, maar geven ook een link naar de doelstellingen van het Openluchtmuseum. De gebouwen en parkeerplaatsen worden ‘in het groen’ weggewerkt. Verder komen er openbare wandelpaden bij.
De huidige Molenbeek wordt (conform de eerder vastgestelde Molenbeekvisie en met behulp van provinciale IMG-gelden) losgekoppeld van de vijverpartijen en de beek krijgt een nieuw meer beleefbaar tracé ten noorden van de vijvers, o.a. over het terrein van de voormalige gemeentewerf (welk terrein voor het overige groen en landschappelijk wordt ingericht). Omdat de beek bij piekmomenten blijft afwateren op de vijvers en omdat de vijvers ook gevoed worden door ondergrondse bronnen (kwelwater), is de vrees vanuit de buurt dat de vijvers na de verlegging van de Molenbeek als stilstaand water moeten worden beschouwd (met stankoverlast) ongegrond. Daarbij wordt bovendien de beschoeiing verwijderd en krijgen de vijvers natuurlijk ingerichte oevers, wat de belevingswaarde enorm zal doen toenemen. Ook worden de vijvers lokaal verdiept, wat een natuurlijke circulatie tussen koud en warm water op gang brengt. Ten aanzien van dit onderwerp over de Molenbeek en de vijvers leefden ook een groot aantal vragen bij de aanwezigen in de Weemhof. Niet iedereen deelde de visie. Jos Heerink van de Stichting Natuur en Milieu riep de mensen op om positief te denken en vertrouwen te hebben in deze plannen.
Procedure
René Oude Vrielink gaf de procedure aan, zoals die voorligt ten aanzien van het Ontwerpbestemmingsplan Commanderie Ootmarsum. Tussen 19 juni en 30 juli 2015 is de termijn, waarin men zienswijzen kan indienen. In de periode van 17 augustus tot en met 18 september worden eventuele zienswijzen verwerkt in een vast te stellen bestemmingsplan dat op 29 september in het college wordt behandeld. Op 13 oktober is er in de raadscommissie de bespreking van het voorstel, waarna op 3 november het nieuwe plan Commanderiegebied in de gemeenteraad wordt behandeld.
Hans van Zuilekom, voorzitter van de Stichting Commanderie Ootmarsum, liet op het einde van de Infoavond nog wel weten het te betreuren dat er in dit nieuwe plan nog maar heel weinig aspecten van de voormalige Commanderie terug te vinden zijn. Hij pleitte er voor om in het verdere traject nog eens goed na te denken over het realiseren van een fontein, de koepeltuin en het herleven van de vroegere Commanderie tuin.
Daarmee kwam een einde aan deze Informatieavond. Op verschillende vragen konden de betrokkenen een helder antwoord geven. Daarnaast blijft er de mogelijkheid voor de noabers en inwoners van Ootmarsum om hun vragen te stellen aan de gemeente, de landschapsarchitect het waterschap Vechtstromen en de familie Heupink.