‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

Het voormalige restaurant ‘de Weemhof’ heeft een volledige metamorfose ondergaan. Door deze ‘nieuwe’ inrichting is het interieur voor de bezoekers een lust voor het oog en geheel passend in het beproefde concept van het openluchtmuseum Ootmarsum.

Schilderijen Rabbers
De eerste aanzet om de Weemhof van een andere look te voorzien had alles te maken met het aanbod om zo’n 180 schilderijen van de Twentse kunstschilder Evert Rabbers (1875-1967) te beheren. Het verzoek kwam een kleine twee jaar geleden van de Museumfabriek, die jarenlang de collectie van Rabbers beheerde in naam van de erven van de Twentse kunstschilder. Het Enschedese museum beschikte niet over de ruimte om de schilderijen met vooral Twentse taferelen te exposeren. Het werd aangeboden aan de gemeente Enschede, maar deze wilde graag dat de werken van de kunstenaar, die  met De Wijs, Krol en Nijgh de zogeheten Twentsche Kunstkring vormde in zijn werkzame leven, voor een breed publiek tentoongesteld konden worden. Het Openluchtmuseum in Ootmarsum werd gevraagd of ze belangstelling hadden, en na goed wikken en wegen kwam er het verlossende ‘ja-woord’. In het verdere verloop zijn intern plannen gesmeed om de Weemhof daarvoor in te richten. Het voorste gedeelte was al in gebruik voor de bezoekers om aan de hand van prachtige film een eerste indruk van het Openluchtmuseum en het Drostenhuis te krijgen.

In die voorste ruimte kwam een authentiek weefgetouw uit de zeventiende eeuw, een indrukwekkend mozaïek uit de textielschool in Hengelo en nog een aantal collectiewerken, die de periode van het weven treffend weergaven.

Olielampen, die geschonken zijn, kregen een markante plek, poppen in Twentse klederdrachten werden tentoongesteld, evenals knipmutsen, doopjurkjes en nog veel meer (kleding)attributen zijn er in dit voorste deel te zien.

Expositieruimte
Om het voorste en achterste gedeelte van de Weemhof van elkaar te ‘scheiden’ hebben leerlingen van het ROC Hengelo onder leiding van Ootmarsummer Rob Rouwers wanden gemaakt.

Deze dienen tevens als ophangmogelijkheid voor de schilderijen van Rabbers. Daarnaast gingen de leden van de bouw – en collectiegroep in eendrachtige samenwerking aan de slag. Er kwam een hiel, waarop heel mooi collectiemateriaal gestald kon worden.

 

Er werd getimmerd, geschilderd, gepoetst, verlichting aangebracht, terwijl de firma Jansen spots installeerde om de schilderijen en de andere collectiematerialen professioneel aan te lichten.
De ruimtes onder de hiel worden benut voor meerdere doeleinden. Zo is er een fraaie maquette te zien van de watermolen ‘De Mast’, die in werkelijkheid  nabij Vasse te vinden is. Tevens zijn er wanden geplaatst om nog meer schilderijen van Rabbers tentoon te stellen. In het midden staan inmiddels vitrines, waarin meerdere thema’s te zien zijn.

Onder meer over het klootschieten, koffie, tabak, strijkijzers en voorwerpen van tin. Kortom een lust voor het oog voor de bezoekers en met dank aan de vrijwilligers van het Openluchtmuseum, die hun steentje hebben bijgedragen om deze welkome aanvulling te realiseren.

Foto’s Hanneke Spermon

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Het is al heel veel jaren een mooie traditie om in het bijzondere decor van het Openluchtmuseum door...

Lees verder >
Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Molenhuis, van de voormalige Commanderie van Ootmarsum, heeft een bijgebouwtje dat in de jaren z...

Lees verder >
Openluchtmuseum Ootmarsum weer open vanaf Tweede Pinksterdag

Openluchtmuseum Ootmarsum weer open vanaf Tweede Pinksterdag

Het Openluchtmuseum Ootmarsum opent de poorten weer op 1 juni 2020. Op deze Tweede Pinksterdag kunn...

Lees verder >