‘Nieuwe kapverordening verklaart bomen vogelvrij’

“De nieuwe kapverordening van de gemeentes Dinkelland en Tubbergen verklaart bomen vogelvrij.” Dat is de stellige overtuiging van onder meer de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum (SNMO). Zij zijn dan ook absoluut niet te spreken over deze nieuwe kapverordening, die nog tot 6 maart ter inzage ligt. De SNMO heeft dan ook hun zienswijze ingeleverd om het college en de raad te overtuigen dat deze nieuwe verordening niet van kracht mag worden.
IMG_3791
De gemeenten Tubbergen en Dinkelland denken met deze kapverordening het rooien van bomen juist simpeler te kunnen maken. Volgens deze ontwerpverordening zal niet meer zo vaak een “kapvergunning” nodig zijn. Er hoeft ook geen melding meer te worden gedaan voor het afzetten van hakhout en dergelijke. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, zal voortaan alleen nog een kapvergunning nodig zijn voor:
– bepaalde soorten streekeigen bomen met een dikte van meer dan 40 cm op een hoogte van 1,30 meter;
– rooien van landschapselementen, zoals houtwallen en bosjes.
In de nieuwe verordening voor Tubbergen en voor Dinkelland is in deze deregulering voorzien. Een omgevingsvergunning is alleen nog vereist voor het vellen van:
– streekeigen bomen met een dikte van meer dan 40 cm op een hoogte van 1,30 meter;
– landschapselementen.
IMG_3805
Voor de SNMO is meer dan duidelijk dat deze vorm van deregulering en het door de gemeenten bepaalde kapverordeningsbeleid zonder het raadplegen van natuurorganisaties veel risico’s met zich meebrengt. “In deze kapverordening zijn bomen met een stamomvang vanaf de voet kleiner dan 40 centimeter vergunning vrij en daar kan iemand dus zonder problemen de zaag in zetten. Voor negen bomensoorten met een stamomvang groter dan 40 centimeter moet er een vergunning worden aangevraagd. Die negen soorten zijn beschreven, maar daar horen bijvoorbeeld niet een paardenkastanje, een plataan, een sequoia of een berk bij en als deze laatste bomen solitair (alleen)  staan, dan kunnen ook deze door de eigenaar zonder vergunning worden verwijderd. En in Ootmarsum staan een aantal van deze bomen, die zo beeldbepalend zijn, dat de schrik ons om het hart slaat als deze verdwijnen. Maar dat geldt ook voor een boom, die al decennia lang solitair in een weiland staat.
IMG_3793
Met deze beoogde kapverordening kan het zo maar zijn dat de eigenaar de handen vrij heeft om deze beeldbepalende bomen weg te kappen,” vertellen de verontruste leden van de SNMO. Zij hopen dat het college en met name de raad hun gezonde verstand gebruiken om zich goed te realiseren wat de gevolgen van deze nieuwe kapverordening kunnen zijn. “Deze verordening staat haaks op de ‘Entente Florale’ waar de gemeente Dinkelland zich dit jaar zo enthousiast voor heeft aangemeld. Als SNMO ondersteunen we deze kandidaatstelling om Ootmarsum mee te laten strijden tot het meest groene stadje van Nederland, maar ook na dit jaar moet het groen blijven en als deze kapverordening wordt gesteund door de raad dan treedt er op termijn verarming op van soorten, omdat er nu maar 9 zijn beschermd. Verder maken we ons ook zorgen over het herplanten van bomen, zoals dat nu nog van kracht is als er gesnoeid en gekapt wordt.  Een jaar na het herbeplanten kan zo’n boom nooit de dikte van 40 centimeter krijgen en dus wordt het de eigenaar makkelijker gemaakt om deze houtsoorten zonder vergunning te verwijderen. Dan is het hek van de dam en kan er in veel gevallen zonder enige vorm van afweging worden gekapt,” beargumenteren de SNMO leden hun bezwaren tegen de kapverordening.
IMG_3808
De SNMO, maar ook andere natuurliefhebbers, vinden de gehanteerde norm van 40 centimeter niet acceptabel. “Wij zijn van mening dat in overeenstemming met de meeste andere gemeenten in Overijssel 30 centimeter het maximale uitgangspunt is. Daarnaast willen wij een monumentale lijst met bomen/heesters in de gehele gemeente Dinkelland en Tubbergen. Het moet toch niet zo zijn dat de burgers  er na het kappen achter komen dat prachtige boomsoorten ineens uit het stads – of dorpsbeeld verdwijnen. Het hoeft geen betoog dat het decennia duurt voordat zich op die plek weer een beeldbepalende boom heeft gevormd. Wij willen geen vogelvrij verklaarde bomen, maar een goed beleid om zo vele indrukwekkende bomen met een bijzondere uitstraling te behouden. Zij horen bij de omgeving en het omliggende landschap en bieden voedsel en onderdak aan honderden dieren en organismen. De gemeente moet juist die rol niet uit handen willen geven onder het mom om het allemaal wat eenvoudiger te maken. Hier hebben de beleidsmakers, van college – en raadsleden tot en met de ambtenaren een verantwoordelijke rol om de unieke boomsoorten in deze gemeentes een toekomst te blijven geven,” besluiten de leden van het SNMO.
Tot 6 maart kunnen bezwaarmakers tegen deze Kapverordening nog hun zienswijze indienen.    Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de gemeenteraad van Dinkelland, Postbus 11 te 7590 AA  Denekamp of per e-mail worden ingediend op het internetadres info@dinkelland.nl. Voor het mondeling indienen van uw zienswijze kunt u contact opnemen met de heer M. Nolten  op het gemeentehuis, telefoon: 0541-854100.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Vrijwilligers van de stichting natuur en milieu Ootmarsum hebben een tweetal uurtjes besteed om de r...

Lees verder >
Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Na een koud en nat voorjaar heeft de zomer zijn intreden alsnog gedaan. Zeker deze week merken we da...

Lees verder >
Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Word jij enthousiast van natuur? Ben je tussen de 18 en 25 jaar, woonachtig in Overijssel én heb je...

Lees verder >