Rob van de Bunt is sinds oktober de president van de Othmarridders. Binnen de Ootmarsumse carnavalsvereniging is hij al een heel bekend gezicht. Een gezelligheidsdier, die het carnaval van jongs af aan heeft omarmd. Geboren en getogen in de gemeente Losser was hij lid van de Gaffel Aöskes waar hij al op jeugdige leeftijd binnen deze vereniging allerlei functies bekleedde. Zijn carnavalshart is daar gaan kloppen en toen Rob pakweg twintig jaar geleden naar Ootmarsum kwam, bleef dat carnavalsbloed door zijn aderen stromen. Hij werd al snel lid van de Othmarridders en heeft inmiddels in de Siepelstad de nodige carnavalsfeesten mogen meemaken. Van beide kanten was er een klik en die heeft er toe geleid dat Rob van de Bunt de opvolger is geworden van René Velthuis. Deze nieuwe president wil in alle facetten een verbinder zijn.
Vanuit de gemeente Losser naar Ootmarsum
Rob van de Bunt groeide dus op in de gemeente Losser, maar vond zijn liefde in Ootmarsum. Chantal Reekers werd zijn vrouw en hij verhuisde naar de Siepelstad. Ze hebben twee kinderen, Rob en Liselotte, en wonen op een mooie plek aan de rand van een vijver. “Bij de Gaffel Aöskes heb ik het carnaval leren kennen. Dat wilde ik in Ootmarsum een vervolg geven als lid van de Othmarridders. Ik rolde steeds verder de vereniging binnen en ik voel me daar echt thuis. Het is een bloeiende club en daar wil ik als president mijn beste krachten aan geven,” vertelt Rob van de Bunt.
Accordeonkoning
In zijn werkzame leven combineert van de Bunt drie functies. Hij is docent Bedrijfskunde, Internationaal Recht en Bestuurskunde (onder meer op de Universiteit Twente), ambtenaar bij de gemeente Almelo en ook nog eens ondernemer. “Ik heb een groothandel in muziekinstrumenten. Op de Mors heb ik een bedrijfspand op de plek waar voorheen de snuffelhal heeft gezeten. Die wereldwijde handel in muziekinstrumenten heeft mij de bijnaam Accordeonkoning opgeleverd. Ooit is dat een keer door een Siepel gezegd en dat woord kleeft nu aan mij, maar daar heb ik geen enkel bezwaar tegen, “ lacht de ‘Accordeonkoning’.
‘Oatmössche’
Vanuit het bestuur van de Othmarridders werden er in de afgelopen jaren al contacten gelegd met Rob van de Bunt. Het leidde er onder meer toe dat hij samen met de Raad van Elf ‘op de bok’ zat bij de Zittingsavonden en op deze wijze dit evenement meemaakte. “Dat was echt een geweldige belevenis. Traditioneel werd de zitting afgesloten met het lied ‘Oatmössche’. Ik vond het al een geweldig lied, maar die avonden kreeg ik kippenvel en had echt het idee nog nauwer deel te willen uitmaken van de Othmarridders. Het gevoel, dat ik een bijdrage wilde leveren aan het carnaval in Ootmarsum, werd door dat ‘volkslied’ gevoed. Dat moment om daadwerkelijk me in te zetten kwam, nadat we met Trias Zottica een uitje hadden op een zeilboot. Ik kreeg de vraag voorgelegd of ik zitting wilde nemen in het bestuur. Dat verzoek voelde als een eer en ik heb er niet lang over na hoeven te denken. De woensdag voor de opkomst van prins Harry 5 (Harry Hendriks) werd het definitief. Snel heb ik een bestuurspak aangemeten. De steek paste natuurlijk niet met mijn hoofdomvang, maar die hebben we ruimer kunnen maken,” vertelt Rob met een grote grijns.
Verbindende factor
Rob van de Bunt trad toe tot het bestuur in november 2023 als vicepresident. In de maanden daarna leerde hij niet alleen de Othmarridders goed kennen, maar ook de andere carnavalsverenigingen in en om Ootmarsum en uit de regio. “Je leert de mensen van de andere verenigingen dan toch beter kennen en vaak onder een goed glas bier. Carnaval gaat echter niet alleen om het drinken van alcohol. Er is nog zoveel meer dat past bij het carnaval. Niet voor niets hoort het bij het cultureel erfgoed. Het kent zijn eigen tradities en die moeten we zeker koesteren. Het is ook heel divers, zoals mensen er in staan. Voor de één is het een passie en die ‘verdrinken’ zich helemaal tijdens het carnaval en inhaleren de sfeer en het samen vieren van dit zottenfeest. Anderen vinden de gezelligheid als toeschouwer bij de optochten en weer andere volgen het vanaf de zijlijn. Toch zijn er veel dwarsverbanden, want hoe je het ook viert, iedereen weet wel iets van het carnaval. Ook al zegt het sommigen niets, ze weten wel wie de nieuwe Prins, Markies of Opperslepper is geworden. Ik vind het mooi en ook een taak om tussen al die groepen een verbindende factor te zijn,” geeft Rob zijn visie weer op het vieren van carnaval.
Veilig en prettig voelen
Dit jaar, 2024, gaf René Velthuis aan dat hij zijn taak als president wilde neerleggen. “René kwam bij mij, ook namens het bestuur, met de vraag of ik hem wilde opvolgen. Na een goed gesprek en een ‘nadenkperiode’ heb ik toegestemd. Mijn kandidatuur werd goed ontvangen en dat is toch een basis om ja te zeggen. Het voelde goed en tijdens de Algemene Ledenvergadering, waarop het allemaal bekrachtigd is, ervaarde ik deze erebaan als supermooi. Andere redenen zijn er natuurlijk ook, want ik vind dat carnaval jong en oud met elkaar verbindt. De jongeren hebben de toekomst en de ouderen de ervaring en als dat op de juiste manier matcht heb je een goed fundament om verder te kunnen bouwen aan de vereniging. Carnaval is er voor iedereen en hoe mooi is het dat zo’n club bestaat uit mensen uit verschillende beroepsgroepen. Er is plek voor carnavalisten met steek, maar ook voor hen zonder steek. Het is een soort warme deken over de gehele gemeenschap, want iedereen, die dat wil, kan en mag meedoen. Mijn streven is dat iedereen zich veilig en prettig moet kunnen voelen tijdens het carnaval. Dat geldt niet alleen voor de Othmarridders, maar voor iedereen, die het feest in Ootmarsum meeviert. Het voelt voor mij heel goed om met een heel palet aan mensen samen te werken. Hoe fijn is het om goede contacten te hebben met de buurtverenigingen de Keistenen en de Hènige Slepvèènt. Maar dat geldt ook voor de andere carnavalsverenigingen uit de gehele regio. Samen kunnen we het carnaval op een juiste wijze promoten, want dit erfgoed willen we in Twente zeker niet kwijt,” laat een enthousiaste Rob van de Bunt weten.
De toekomst
Volgens de kersverse president marcheert het prima binnen de Othmarridders, maar stilstaan is niet zijn motto. “Natuurlijk zijn er ook binnen deze club uitdagingen. We mogen ontzettend blij zijn dat het ledenaantal blijft groeien en dat de commissies goed bemenst zijn. Het is mooi om te zien dat een ieder met zijn eigen kwaliteiten bijdraagt aan de dynamiek binnen onze carnavalsclub. Afgelopen zondag hadden we de Open Dag van de Siepeljonkers en de mensen hingen er met de benen uit. Buiten de buurtverenigingen om zijn het allemaal betrokkenen, die het carnaval een warm hart toedragen. We kunnen niet zonder vers bloed en daarom zijn we blij met iedereen, die zich wil aansluiten. Onze vereniging is net een polonaise waar steeds weer nieuwe mensen instappen,” geeft van de Bunt een mooie metafoor weer. “Samen met mijn bestuursleden en de vele commissies proberen we een volgende stap te maken. Een mooi voorbeeld is dat we een week na het carnaval onze eerste bestuursvergadering hebben om het carnavalsfeest te evalueren. Zaken, die niet goed zijn of beter kunnen, moeten we aanpakken. Daarnaast zijn er concrete plannen om de carnavalshal uit te breiden, zodat iedereen daar op een nog veiliger en vertrouwdere en ruimere wijze kan werken en vergaderen. We willen de vereniging financieel gezond houden. Natuurlijk staat een carnavalsvereniging voor gezelligheid en vele sociale contacten, maar daarnaast is het een bedrijf en dat vraagt om een solide financiële basis. Persoonlijk kijk ik dit carnavalsjaar echt uit naar het nieuwe trio. De opkomst bij Gasterij Oatmössche is aangepast en dat wordt naar ons idee verfrissend. Ik hoop weer op een optocht met veel deelname en natuurlijk mijn kippenvelmoment als na de zittingsavonden het lied ‘Oatmössche’ wordt gezongen. Ik weet zeker dat vele anderen bij dat lied ook zo’n kippenvelmoment hebben. Het geeft een gevoel van saamhorigheid en dat wil ik zeker blijven uitdragen. In eigen kring, maar zeker ook in de regio. Carnaval maak je met zijn allen,” besluit de nieuwe president van de Othmarridders.