Naar aanleiding van vragen en initiatieven starten we in het najaar een nieuwe proeftuin gericht op het Vanggewas in Snijmais. Het voorkomen van stikstofuitspoeling wordt vaak nog als enige basis en reden genoemd voor de teelt van een vanggewas. Ons uitgangspunt is echter dat een vanggewas vooral een groenbemester is die bij kan dragen aan de vitaliteit en vruchtbaarheid van de bodem.
Wat willen we doen?
Er leven veel vragen bij boeren over het optimaliseren van de teelt van een vanggewas. Wat is het juiste zaaimoment? Welke soort, of eventueel mengsel is het meest geschikt na de maisoogst of als onderzaai/bijzaai? Ook over het vernietigen van het vanggewas bestaan veel meningen. Voor het komende najaar willen we daarom graag met een groep van minimaal acht snijmaistelers aan de slag om praktijktoepassingen te vergelijken.
In de proeftuin bepalen de deelnemers zelf welke proeven of testen ze gaan uitvoeren. Voorbeelden kunnen zijn: onderzoek naar het effect van het beweiden van een groenbemester met schapen, het telen van een bloemenrijk nagewas, het inzetten van mengsel met klaver en het doorzaaien van het onderzaairesultaat. Naast het doel om het resultaat van het vanggewas te optimaliseren willen we ook kijken naar de beste strategie om een vanggewas onder te werken.
Hebt u ideeën over en/of wilt u werken aan de optimalisatie van de teelt van vanggewassen? Geef u dan op via info@mineralvalley.nl of neem contact op met Jos Westerhof via jos.westerhof@forfarmers.eu. Opgeven kan tot 15 augustus 2019. De proeftuin optimaliseren teelt vanggewas na snijmais wordt medemogelijke gemaakt door onze partners de provincie Overijssel, de Regio Twente en het Europees fonds voor regionale ontwikkeling.
Mineral Valley
Het project Mineral Valley Twente is inmiddels in volle gang. Meer en meer ondernemers en organisaties zijn betrokken bij één van onze proeftuinen. Op dit moment zijn er zo’n twintig proeftuinen in Twente in ontwikkeling en uitvoering. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld precisielandbouw, gebruik van compost, werking van micro-organismen in de bodem, mest en maaisel, het gebruik van de dunne fractie varkensmest als vervanger voor kunstmest en meten van bodemgezondheid. Mineral Valley Twente wordt ondersteund door een groot aantal partners, deze en meer informatie over Mineral Valley Twente vindt u op www.mineralvalley.nl. Of neem contact op met Martin Verbeek via 06-20105596