‘Ik kijk er naar uit om met de inwoners in gesprek te gaan’
De meeste mensen met een nieuwe baan komen op hun eerste dag binnen, drinken een kop koffie met hun nieuwe collega’s en gaan zo snel mogelijk aan de slag. Voor Wilmien Haverkamp-Wenker liep dat wat anders. Als nieuwe burgemeester van de gemeente Tubbergen werd ze op haar eerste werkdag officieel geïnstalleerd door Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning. Vervolgens maakte ze niet alleen kennis met haar naaste collega’s, maar schudde ze tijdens de receptie na de plechtigheid ook de handen van vele inwoners uit de verschillende dorpen.
Een mooi begin, vindt ze, en een hartelijk welkom. Maar nu is het tijd om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan in een ambt waarin haar passie en al haar ervaring bij elkaar komen.
Eén van de belangrijkste redenen waarom Wilmien Haverkamp besloot om in Tubbergen te solliciteren als burgemeester is het feit dat er gewerkt wordt vanuit de Mijn Dorp 2030-gedachte. “Het doel van Mijn Dorp 2030 is het vergroten van de zelf- en samenredzaamheid van inwoners en de veranderende rol van ambtenaren en gemeentebestuur”, zegt ze. “Waar de gemeente in het verleden vooral regels stelde en daarop handhaafde, ligt het accent nu veel meer op het samenwerken mét de samenleving. Inwoners bepalen zelf hoe hun leefomgeving eruit moet zien en wij helpen hen waar mogelijk om dit te realiseren. Op die manier werkten we ook in Enschede, waar ik stadsdeelmanager was van Enschede Noord.”
Als stadsdeelmanager vormde Wilmien de verbindende schakel tussen inwoners, organisaties en politiek. “De stadsdeelmanager kijkt samen met de inwoners wat nodig is in de wijken en dorpen in het stadsdeel. Inwoners kunnen hiervoor vervolgens zelf de wijkbudgetten inzetten. Waar nodig zetten we maatschappelijke opgaven op de politieke agenda. Deze agenda wordt samen bepaald met de inwoners die veelal deelnemen in de stadsdeelcommissie. Als stadsdeelmanager vergader je regelmatig met deze stadsdeelcommissie. Dat wordt er gesproken over belangrijke thema’s die leven onder inwoners zoals leefbaarheid en veiligheid. Door de goede samenwerking met inwoners, organisaties (zoals politie, scholen, verenigingen en jongerenwerk), wethouder en stadsdeelcommissie, konden we meer energie inzetten en daardoor meer bereiken. Natuurlijk is de situatie in Enschede heel anders dan in Tubbergen. Maar de manier van samenwerken en goede procesvorming neem ik graag mee naar Tubbergen.”
Wilmien hoopt in de gemeente Tubbergen bij te kunnen dragen aan het uitdragen en verdiepen van de nieuwe rolverdeling die zal ontstaan door de manier waarop er binnen Mijn Dorp 2030 samengewerkt wordt met inwoners en organisaties. “Die veranderende houding is even wennen voor de inwoners, maar zeker ook voor ons als gemeente. We moeten leren mee te bewegen met onze samenwerkingspartners, in plaats van risico’s willen voorkomen door regels te stellen”, vindt ze. “Met de samenleving in de hoofdrol, moeten we als organisatie continu aansluiten bij wat er speelt. En als we iets op een Mijn Dorp-manier hebben aangepakt, is het ook goed om achteraf te bedenken hoe het nog beter kan. Het is belangrijk om kritisch te blijven.”
Concrete doelen heeft de nieuwe burgemeester zich nog niet gesteld. “Ik kom niet naar Tubbergen om dingen te veranderen, want naar mijn idee gaan de meeste dingen hier juist heel goed”, is ze van mening. “Ik hoop juist vooral aan te haken bij bestaande ontwikkelingen. En verder ga ik mijn eerste jaar hier vooral besteden aan het kennismaken met inwoners, ondernemers en organisaties in alle dorpen. Ik kijk er naar uit om met de inwoners in gesprek te gaan.”