De gemeente Dinkelland is een aantrekkelijke woongemeente en wil dat ook blijven. Daarom heeft de gemeenteraad op 11 juli 2016 ingestemd met de Woonvisie Dinkelland 2016+. Deze actuele en moderne visie is door de gemeente opgesteld vanwege diverse ontwikkelingen, zoals nieuwe wetgeving en regionale woonafspraken. De woonvisie richt zich op de periode 2016-2020, met een doorkijk tot 2025. Het vormt de basis voor strategische afwegingen die de gemeente maakt op het gebied van wonen.
De centrale gemeentelijke ambitie van de woonvisie is verwoord in het wensbeeld voor Dinkelland in 2025 en luidt als volgt: “Voor alle doelgroepen, jong en oud, blijft het aantrekkelijk wonen in Dinkelland. Het woningaanbod is gevarieerd, comfortabel en toekomstbestendig zodat men ook op latere leeftijd thuis kan blijven wonen. Er is sprake van een passend voorzieningenniveau en inwoners zijn tot elkaar betrokken, waardoor de leefbaarheid in de negen kernen versterkt.”
Onderliggende ambities
De realisatie van de bovenstaande ambitie gebeurt aan de hand van drie onderliggende ambities. De belangrijkste is het vergroten van de kwaliteit van Dinkelland als aantrekkelijke woongemeente. Hierin krijgen met name de leegstand en de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad aandacht. De beschikbaarheid, voor iedere doelgroep een woning, en de betaalbaarheid, een passende prijs met bijbehorende kwaliteit, vormen de andere twee ambities. Deze ambities zijn vooral gericht op de inzet voor een aantal doelgroepen die steun kan gebruiken om haar weg op de woningmarkt te vinden.
Alfons Steggink, wethouder Volkshuisvesting: “We hebben onze woonvisie ondertiteld met ‘een uitdaging om het mooier te maken’. Ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen. Op het juiste moment de juiste plannen inzetten, dat is de kunst van het hedendaags vraag gestuurd ontwikkelen. De aantrekkende woningmarkt biedt er ook kansen voor.”
Tweejaarlijkse uitvoeringsnota
Iedere twee jaar wordt de programmering van de woonvisie verantwoord en geactualiseerd in een tweejaarlijkse uitvoeringsnota Woningbouw. Ook wordt er een kwaliteitskader gebruikt om te beoordelen of bouwplannen van ontwikkelaars goed aansluiten op de vraag van de markt. Het kwaliteitskader wordt elke twee jaar bijgesteld op basis van verzamelde informatie over het functioneren van de woningmarkt en informatie van marktpartijen.
Totstandkoming woonvisie
De woonvisie is opgesteld door een projectgroep van de gemeente Dinkelland, vertegenwoordigers van de woningcorporaties Mijande Wonen en St. Joseph en de huurdersraad van Mijande Wonen Ook de gemeenteraad, de inwoners en het maatschappelijk middenveld hebben een belangrijke inbreng geleverd. De woonvisie past binnen de woonafspraken die door de Twentse gemeenten en de provincie zijn vastgesteld op basis van de regionale woonvisie.