Zaterdag 5 augustus j.l. stond de 3e jonge duivenvlucht op het programma en wel vanaf Asse Zellik in België, 250 km. Het weer op de vlieglijn was die zaterdag niet goed genoeg om tot een verantwoorde lossing over te kunnen gaan zodat er overgestaan moest worden tot de zondag. Voor oude duiven is het overstaan inmiddels niets bijzonder meer maar voor de jonge duiven is dat een ander verhaal.
Eén van de belangrijkste dingen die de jonge duiven moeten leren is het drinken in de mand. De oplegger waar de manden inzitten heeft een speciaal daarvoor aangelegd systeem en de duiven kunnen vanuit de mand bij fris water komen, uiteraard alleen als de wagen op de lossingsplaats staat. De vraag is altijd of de jonge duiven in deze fase van hun ontwikkeling het drinken in de mand onder de knie hebben. Verder wil het nogal eens voorkomen dat na zo’n nacht extra bij niet verduisterde duiven de rui sneller doorzet. Twee elementen dus die invloed kunnen hebben op een voorspoedige terugkeer van de duiven.
Gelukkig was het weer op zondag perfect, een heldere lucht en geen tegenwind. Gelost om 09.00 uur was het een jonge duif van Bert Damhuis die de overwinning opeiste. Een bekend spreekwoord, ook in de duivensport, is dat kwaliteit zich niet verloochent. Hoe zeer dit klopt in het geval van de overwinnaar van de dag, de 225, blijkt wel uit diens afstamming. De moeder van de 225, een Lambrechts-duivin, werd door Damhuis uitgeleend aan kweekstation Patre Pigeons te Denekamp. Inmiddels is gebleken dat deze duivin meerdere jongen heeft voortgebracht die goed waren voor kopprijzen, zelfs overwinningen in groter verband. Het wekt dan ook geen verwondering dat Damhuis deze duivin, tot grote spijt van het kweekstation, terughaalde en koppelde met een Lambrechts-doffer.
Voor diegene die het niet weten, Lambrechts is een Belgische liefhebber die furore maakt/maakte met voornamelijk jonge duiven. Putten aan de juiste bron is de tweede natuur van Damhuis en bij Lambrechts waren al meerdere duiven aangeschaft. Uiteraard is niet ieder schot een haas maar de kans dat er een goede tussen zit, is aanmerkelijker. Laten we eerlijk zijn en vooral niet vergeten: een duif met niet alleen een geweldige afstamming maar die daarnaast ook nog eens voor overwinningen kan zorgen wil iedere melker wel heel graag op zijn hok hebben zitten.
Terug naar de vlucht: je wint alleen een vlucht als de concurrentie verslagen is, aldus JC. Die concurrentie was deze vlucht hevig: veel duiven vielen rond dezelfde tijd en dat betekent dat het voor de duiven goed te doen was, ondanks de 24 uur extra in de mand. De liefhebber die Damhuis nog het dichtst wist te benaderen was Jim van Ingen uit het naburige Lattrop en wel op 2 en 3 (en 8). De man die in het verleden wel eens als een tovenaar met postduiven werd aangeduid, Gerrit Schepers, liet wederom zien dat je niet veel duiven hoeft in te korven om in de top 5 te belanden. Een 4e plek deze vlucht voor hem. Wederom een goede uitslag maakte Bennie Senger, nu met 3 duiven in de top 10, te beginnen met een 5e, net voor Douwe Kuipers. De man die de uitslag van de laatstse weken domineerde, Frans Oude Nijeweme moest zich deze week tevreden stellen met een 7e plaats.
De volledige uitslag van Asse Zellik, 11 deelnemers met 168 duiven, gesponsord door Cafetaria De Mors te Ootmarsum:
1. B. Damhuis
2, 3 en 8: J. van Ingen
4. G. Schepers
5, 9 en 10: B. Senger
6. D. Kuipers
7. F. Oude Nijeweme.