Nog betere vaatzorg in ZGT door komst hybride operatiekamer

Voortaan kunnen de vaatchirurgen en radiologen van ZGT nog preciezer te werk gaan bij het opsporen en opereren van bloedvaten. ZGT locatie Almelo beschikt nu over een hybride operatiekamer, voorzien van een unieke robotarm en een hypermodern beeldvormingssysteem, waardoor vaatpatiënten met de nieuwste technieken geholpen kunnen worden.

In een hybride operatiekamer worden de traditionele operatiekamer en de geavanceerde röntgenkamer samengevoegd. Volgens vaatchirurg Joost Botman is de hybride operatiekamer bij uitstek geschikt om vaatpatiënten te opereren: “Met deze operatiekamer zijn we in staat om heel nauwkeurig de bloedvaten in beeld te brengen. De vaatchirurg en de interventieradioloog werken hierbij nauw samen. Vernauwingen, afsluitingen en verwijdingen van slagaderen kunnen nu nog beter behandeld worden in ons ziekenhuis. Met name het combineren van behandelingen zoals bijvoorbeeld ‘dotteren’ en het uitschakelen van een aneurysma (te wijde slagader) wordt een stuk eenvoudiger. De ingreep is vaak veel minder belastend voor de patiënt, wat het herstel bevordert. Bovendien kan de patiënt weer terug naar huis, zonder groot litteken.”

De interventiekamer is tevens verhuisd naar het operatiecomplex van ZGT Almelo. Tussen deze angiokamer en de hybride OK is een bijbehorende bedienruimte gebouwd waar alle benodigde materialen en computers aanwezig zijn voor de laboranten.

 Volledig roterende robotarm rondom de patiënt
Op de hybride OK van ZGT hebben de specialisten de beschikking over de ARTIS Pheno van Siemens Healthineers. ZGT is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van deze robot. Dit angiografische systeem is voorzien van een robotarm die volledig om de patiënt kan roteren, wat het mogelijk maakt zowel een 2D- als 3D-weergave te creëren tijdens bloedvatonderzoeken. Door deze robot voor bloedvatenonderzoek hebben chirurgen een beter beeld van de anatomie van de aderen en de slagaderen. “Het is een soort navigatiesysteem voor ons. Het brengt ons naar de plek waar we willen zijn, door alles heel exact in beeld te brengen, zodat er ook tijdens de ingreep actuele informatie beschikbaar is en het verloop van de behandeling altijd in beeld is”, vertelt ZGT-radioloog Martin Kraai. “Door deze manier van beeldvorming zijn de vaatstructuren nauwkeuriger te zien dan te voren en gaat de ingreep sneller en nog nauwkeuriger.”

Eén vaatteam met meerdere disciplines
Mocht het tijdens de ingreep voorkomen dat het niet met röntgenbeeldvorming voldoende lukt om een bloedvat via de lies te repareren ‘van binnenuit’, dan kunnen de vaatchirurgen naadloos overschakelen op de mogelijkheid tot een klassieke chirurgische operatie. Wanneer er aansluitend een adequate radiologische procedure of een gewone operatie nodig is, bijvoorbeeld aan een slecht genezende wond, kan dit direct worden uitgevoerd. “Voor het behoud van lichaamsdelen van de patiënt is een snelle en aanééngesloten behandeling noodzakelijk”, aldus Botman. “In ziekenhuizen zonder hybride operatiekamer gebeurt een dergelijke ingreep in afzonderlijke deeloperaties. Met de komst van de nieuwe operatiekamer betekent dit minder opnames voor de patiënt, minder vaak onder narcose en een kleinere kans op complicaties. Aangezien er minder kostbare tijd verloren gaat kunnen er zodoende meer amputaties worden voorkomen.”

Ook in de samenwerking tussen verschillende medische deskundigheden boeken we winst”, vult  radioloog Kraai aan. “Voorheen richtten de vaatchirurgen en de radiologen zich meer op hun eigen expertise. Met de hybride operatiekamer wordt de samenwerking veel intensiever. Samen met een aantal andere zorgprofessionals worden we één vaatteam, waarin het beste van alle disciplines nog verder naar voren komt. Dit ten gunste van onze patiënten.”

Toonaangevende vaatzorg
De komst van de hybride operatiekamer past in de filosofie van het ziekenhuis. ZGT is op het gebied van diabetische voetwonden internationaal gezien al toonaangevend. Daarnaast worden er jaarlijks meer dan 100 aorta-operaties verricht in ZGT. Hiermee behoren we tot de top 5 grootste vaatchirurgische afdelingen in Nederland. Complexe vaatpatiënten hoeven zodoende niet naar andere delen van het land om geholpen te worden”, besluit Kraai.

Dagelijks worden er in Nederland rond de 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte. In totaal telt Nederland 1.400.000 hart- en vaatpatiënten.

ZGT heeft dit jaar het Vaatkeurmerk èn het Spataderkeurmerk ontvangen van de Hart- en Vaatgroep. De Hart- en Vaatgroep is de patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaataandoening. Om het Vaatkeurmerk te krijgen, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. De keurmerken helpen patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg en vaatzorg worden aangeboden.

Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en verpleging. ZGT werkt aan continue verbetering en innovatie van zorg en biedt zijn deskundige medewerkers een stimulerende werkomgeving waar professionaliteit, samenwerking, opleiding en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. U vindt ons gastvrije, NIAZ-geaccrediteerde, ziekenhuis in Almelo en Hengelo.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

ZGT onthult coronakunstwerk op de dag van de verpleging

ZGT onthult coronakunstwerk op de dag van de verpleging

Donderdag 12 mei is de dag van de verpleging en volgens traditie in ZGT ‘de dag van de medewerker...

Lees verder >
Ode aan inzet ZGT vrijwilligers

Ode aan inzet ZGT vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar in ZGT. Dagelijks maken zij het verschil voor die ander. Met tijd en aa...

Lees verder >
Meer mogelijkheden voor Twentse patiënt in elektronisch patiëntendossier ziekenhuizen 

Meer mogelijkheden voor Twentse patiënt in elektronisch patiëntendossier ziekenhuizen 

Met een druk op de knop door uroloog Olav van Balen werd bij ZGT (Almelo en Hengelo) het nieuwe elek...

Lees verder >