Nog één nachtje slapen en dan is het kermis in de stad

Het is nog maar één nachtje slapen en dan staat Ootmarsum op zijn kop. Drie dagen kermis en gelet op de weersvoorspellingen mag het woordje Koale dit jaar weggelaten worden. Voor de Horeca staat er ook het één en ander op zijn kop. Via de secretaris van de Ootmarsumse Horeca, John Beniest, heeft deze site een rondje gemaakt onder de horecagelegenheden. Ze hebben niet allemaal gereageerd, maar dat heeft ongetwijfeld met de drukke voorbereidingen te maken. In ieder geval zijn ze dit jaar allemaal open, en een aantal heeft tenten geplaatst om de massale toeloop onder te kunnen brengen. Mugshot, Stadscafé, ’n Deurloop, ‘t Pläske en Ossenvoort hebben met deze tenten hun oppervlakte,  om de bezoekers te ontvangen,  vergroot.  Verder is er in nagenoeg alle horecagelegenheden tijdens de kermis muziek aanwezig en hebben andere zich gericht op het aanbieden van heerlijke stamppotten of gewoon een lekkere bal gehakt. Dat de Horeca het één en ander moet voorbereiden om de toeloop in goede banen te leiden mag duidelijk worden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor deze tak. Ook politie, NSSG, brandweer en gemeente hebben al de nodige vergaderingen achter de rug. Vanmiddag nog liepen ze voor een schouw door het stadje om te kijken of alles wel goed stond. Dat bleek nog niet in alle gevallen te zijn. De indeling is ook heel anders en met name in de Schiltstraat oogt het kaal, maar ook dat heeft alles met de veiligheidsmaatregelen te maken. Bijzonder wordt deze kermis voor Bert en Roely Scherphof, die afscheid nemen en dus voor de laatste keer met hun snoepkraam in het centrum van het stadje staan. En ook de familie Venekamp viert een jubileum, want uit Facebookberichten blijkt dat Ties en zijn familie voor de 50e keer naar Ootmarsum komt. In hun gouden jaar staan ze niet meer op de vertrouwde plek, maar is hun attractie, de botsauto’s, tegen de RK kerk aan gebouwd. The New Generation staat dus nu op het  Ties Venekamp Kerkplein.

Muziek
Van onderstaande cafés heeft John Beniest de volgende informatie gekregen over de bands en optredens tijdens de Karmis.
Mugshot: vrijdag en zondag Pianohouse en zaterdag dj. Roy.
Pläske: vrijdag en zondag Dj Stan en zaterdag een meeschreeuwavond.
Café Blom: zaterdag vanaf 20.00 duo Dream.

IMG_9982
De bijdrage van John Beniest, uitbater van Eetcafé Radboud
“De werkzaamheden om ons café Kermisproof te maken, beslaan gemiddeld 4 werkdagen. Wij zelf zijn vanaf afgelopen maandag al bezig met her ontruimen van het café en het aanbrengen van beschermende wanden, vooral in de achterruimte. Dit zijn gipswanden,  die behandeld zijn door een kunstenaar en zeer kwetsbaar zijn. Ook plaatsen wij houten bakken in de vensterbanken om te voorkomen dat mensen door de ruiten naar buiten vallen. Ook de lounge wordt ontruimd en omgebouwd tot podium,  omdat op vrijdag ‘Into the Flow’ optreedt. Een echte Ootmarsumse kermis moet ook echte Ootmarsumse artiesten laten optreden. Op zaterdag hebben wij TDSmusic, ook uit Ootmarsum. Deze verzorgen al 8 jaar bij ons de muziek en hebben veel succes. De voorbereidingen op het evenement beginnen eigenlijk al drie weken na de kermis met een evaluatie bij de gemeente. Half september is de voorvergadering bij de gemeente. Hierin worden alle door de gemeente, Brandweer, EHBO, politie gestelde eisen besproken. Dit had dit jaar veel consequenties dankzij Haaksbergen. De hele kermis gaat op zijn kop,  zoals iedereen inmiddels  wel weet. Benieuwd hoe de reacties zullen zijn van de bezoekers. Ook handhaving van de gemeente, want zij  gaan strenger controleren ook op het gebied van alcoholgebruik(misbruik).”

IMG_9961 

Richard Nijhuis, uitbater van het Stadscafé, geeft hieronder zijn toelichting

Voorbereiding kermis Stadscafé 2015
Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 november vind weer de traditionele Koale kermis plaats in Ootmarsum. Een traditioneel gebeuren,  waarbij zich een groot gedeelte in de plaatselijke horeca afspeelt. Om dit alles in goede banen te leiden vergt dit natuurlijk wel enige voorbereiding.
Reeds in september bezoek ik, samen met collega’s,  het  ‘vooroverleg’ op het gemeentehuis. Hierbij zijn aanwezig de burgemeester, politie, hulpdiensten, brandweer, beveiligingsbureau NSSG van Jelle Kamphuis, deelnemende horeca, kermisexploitanten, integrale handhaving en verantwoordelijke gemeenteambtenaren.
Tijdens dit vooroverleg wordt alles wat van belang is voor een goed verloop gecommuniceerd en vastgelegd.   Verder vindt  er in deze maand het overleg plaats met Jelle Kamphuis van het beveiligingsbedrijf NSSG om e.e.a. vast te leggen voor het deurbeleid en de beveiliging van de zaak.. Begin oktober wordt er begonnen met het inroosteren van het personeel om in de loop van de maand tot een volledig ingevuld personeelsbestand te komen. Omdat de Siepeljonkers ons als residentie hebben,  staan ze ons altijd bij met het in- en uitpakken van het café en het ophalen van de evenementsmaterialen.  Hierover maak ik dan een afspraak met de hoofden wagenbouw Sander Borgerink en Jasper Schurink. Verder wordt er een afspraak gemaakt met Velco brandbeveiliging,  die bij ons alle brandblussers en noodverlichting komt controleren.   Met de deelnemende horeca zijn  we afgelopen donderdag ook nog even bij elkaar geweest. Hier bespreken we o.a. hoe  we om  gaan met het toelatingsbeleid  v.w.b. de leeftijden en schenken van alcohol. Besloten wordt om te gaan werken met polsbandjes.  Verder komt deze week Leo Wiegink van de firma Heisterkamp nog even langs om de toelevering voor het kermisweekend door te spreken.  Op basis van de gegevens van de afgelopen jaren wordt vrijdag de drankenbestelling voor Heisterkamp klaargemaakt.

Afgelopen weekend zijn we begonnen met het inrichten van onze voorraadkelder voor de kermis, zodat de drankenleverancier maandagmorgen het eerste deel kon uitleveren.  Omdat tijdens de kermis onze keuken niet kan functioneren wordt er met Rien Schulten van de Brasserie aan de overkant afgesproken dat het personeelseten bij hen in de keuken kan worden klaargemaakt.

Dinsdag de gehele dag en woensdag overdag draaien we nog gewoon lunch en café.
Woensdagmiddag komt de firma Velco alles op gebied van brandveiligheid controleren,  zodat bij een brandweercontrole op de dag voor de kermis alles up-to-date is. Woensdagavond rond half zeven komt een afvaardiging van de wagenbouw om te helpen ons café helemaal leeg te pakken en het terras in de opslag te doen. Verder helpen ze ons alle evenementsmaterialen van boven naar beneden te pakken  en uit de vlakbij liggende garageboxen te halen. In de loop van de dag heeft de drankenhandel het restant van de bestelling gebracht, zodat morgen alles ingepakt kan worden in de koelingen en koelcel,  die hiervoor ook speciaal aangepast worden.

Donderdag de gehele dag zijn we met het personeel bezig om de zaak verder te strippen en klaar te maken voor de kermis. De firma Haarhuis legt speciaal voor de kermis een  extra stroomvoorziening aan voor het geval zich voordoet dat de stroom uit zou kunnen vallen. (paar jaar geleden meegemaakt, en dat is niet leuk!!) Heisterkamp brengt de laatste evenementsmaterialen zodat ook de extra bar opgebouwd kan worden. ’s Avonds rond 19.00 uur komt de crew van de drive-in show  “Eighty Eight” die het hele weekend bij ons speelt om de zaak op te bouwen. In de loop van de avond loop ik nog even alles na en als het goed is kan wat mij betreft de Koale kermis beginnen. Wij wensen allen een  super gezellige Koale kermis toe …….. proost.”

John en Richard, hartelijk dank voor jullie bijdrage!!!!

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Kermis in Ootmarsum draait op volle toeren

Kermis in Ootmarsum draait op volle toeren

De Koale Karmis draait op volle toeren. Inmiddels is de tweede dag van start gegaan. Het jaarlijkse ...

Lees verder >
Het is kermis in de stad

Het is kermis in de stad

Drie dagen kermis in ons stadje. Het zijn de ‘nationale feestdagen’ in Ootmarsum, want velen kij...

Lees verder >
Booster verhuist naar Kerkplein

Booster verhuist naar Kerkplein

De Booster mag zich dit jaar meten met de kerktoren van de r.-k. Simon en Judaskerk, want deze kermi...

Lees verder >