Glunderende gezichten bij de organisatie, de Ootmarsumse midwinterhoornblazers, na afloop van de 31e Twentse midwinterhoornwandeling. Nog nooit waren er zoveel wandelaars op dit evenement afgekomen. Op de kop af telde Hein Bolscher 11.902 deelnemers, die naar Ootmarsum kwamen om deze tocht door de fraaie omgeving van het Siepelstadje te lopen. Direct om 10.30 uur stonden de eerste mensen rijen dik voor de tafel van de organisatie waar de eerste boekjes met mooie foto’s, de route en veel informatie over Ootmarsum en omgeving grif van de hand gingen.
Het was inderdaad een fraaie tocht. Het scoutinggebouw op de Mors bleek een ideale plek om te starten. De mensen konden goed hun auto’s kwijt en vanaf ‘De Mastworp’ kwamen de wandelaars via het terrein over een door de scouting gemaakte brug al direct op de route. Het mooie weggetje voerde de wandelaars naar de Wiemselweg en vandaar uit trok men over en door de Nutterse essen en daar kon men al genieten van fraaie uitzichten. De vuurkorven brandden en ’n Oal’n roop lokten de wandelaars van blaaspunt naar blaaspunt. Bij de Witte Berg namen veel wandelaars even gebruik van de accommodatie om te zitten en wat warms te nemen.
Niet veel verder vormde de kampeerboerderij van Heesink een ander pauzepunt. Slager Arens kon het bijna niet af, want de stamppot en de warme worst vonden gretig aftrek. Niet veel later boog de 5 kilometer route af naar het eindpunt, maar de meeste wandelaars volgden de 10 kilometer en dat leidde de deelnemers door Nutter, over de Vasserweg richting ’t Lädderken langs de klootschietersbaan en over de Kuiperberg. Het bleek een prachtig stuk in de route. Maar ook de binnenkomst in Ootmarsum via het nieuwe plan van de molen van Oude Hengel zorgde voor veel enthousiaste reacties.
Op de molen stonden midwinterhoornblazers en dat zorgde er voor dat de molen vaak ‘het doelwit’ was om een fraaie foto te maken. Een goede greep van de organisatie was om de route voor een deel door het centrum van Ootmarsum te leiden. Ook hier stonden de midwinterhoornblazers vol overtuiging om hun klanken te laten horen. In de smalle straatjes echode ‘n ‘oal’n roop langs de gevels en dat zorgde voor een bijzondere sfeer. Na afloop kreeg de organisatie louter complimenten. De Midwinterhoonbloazersgroep Oatmössche kan dan ook terug kijken op een zeer geslaagd evenement. In feite waren ze erg overrompeld door de enorme belangstelling, maar het lukte allemaal om deze bijna 12.000 mensen te laten genieten van een fraaie tocht. Gelukkig bleef het droog en werd de frustratie van 2003, toen Ootmarsum ook het decor was van de Twentse midwinterhoornwandeling, volledig weggepoetst. Destijds was er een weeralarm en vonden nauwelijks drieduizend wandelaars de weg naar Ootmarsum. Dit keer dus bijna 12.000 deelnemers en dat zorgde bij de organisatie voor hartverwarmende taferelen, want het harde werken en de vele publiciteit, ook op Social Media, bleek niet vergeefs te zijn geweest.
Foto’s Tonny Oude Hengel