Geel golvende roggevelden bepaalden eeuwenlang het beeld van de essen rondom de Kuiperberg. Zelfs de flanken van deze ‘berg’ werden in de zomermaanden opgesierd met deze graansoort. Goudgele halmen wuifden vaak vredig op het Twentse landschap en korenbloemen brachten een blauwe kleur in het geheel. Een beeld dat veel ouderen nog helder op hun netvlies hebben staan. De essen zijn nu gevuld met gras of mais en geven daardoor toch een hele andere aanblik.
Die tijd van vroeger wordt echter niet vergeten, want langs de Zonnenbergweg wordt jaarlijks nog een strook land ingezaaid met rogge. Het is bijna weer tijd om deze te oogsten en dat is altijd een heel bijzonder gebeuren. De organisatie ligt bij het Openluchtmuseum, maar de vaklui, die meehelpen om de oogst op de ouderwetse manier aan het publiek te laten zien, melden zich ieder jaar weer spontaan aan. Ook voor hen is het een uitje en een dag om naar uit te kijken. Het zijn mensen, die dit werk nog steeds met passie doen en het ook nog op een indrukwekkende wijze laten zien. De slag om te oogsten verleren ze niet en of ze het dagelijks doen rijden ze met de dorsmachine over het roggeveld. Het nostalgisch oogsten staat ook dit jaar op het programma. Met de hand, met behulp van paarden en een oude tractor. In Ootmarsum laten ze alle oude fases van het oogsten zien. Dat is nostalgie op zijn best.
Waar gezaaid wordt, kan dus geoogst worden. Op dinsdag 26 juli halen de pachters van de essen de oogst op nostalgische wijze binnen met oude werktuigen en met paard en wagen. Een fraai schouwspel, waarbij u van harte welkom bent!
Programma dinsdag 26 juli
10.30 uur Aanspannen van de wagens in het Openluchtmuseum Ootmarsum en vertrek naar de akkers.
11.00 uur Aankomst op de akkers aan de Zonnebergweg. Hier wordt gemaaid door de boeren uit Ootmarsum en Agelo en er wordt toelichting gegeven. Het maaien geschiedt met de hand en zeis, met paardenkracht en met tractor en dorsmachine.
12.00 uur De boerinnen brengen koffie en brood voor de harde werkers. Na het Angelus wordt er gegeten en gedronken en zijn er voordrachten.
15.00 uur De volgeladen wagens rijden via het centrum van Ootmarsum terug naar het Openluchtmuseum. Hier worden de garven opgezet in zogenaamde hokken.
Roggestoet bakken
Dit jaar kunnen de bezoekers zien hoe van gouden korenaren de lekkerste roggestoet wordt gebakken. Als de wagens in de loop van de middag terug zijn op het Openluchtmuseum wordt hier in de bakspieker onder leiding van bakker Jan Schulten gedemonstreerd hoe van het gemalen graan heerlijk roggestoet wordt gebakken. Deze grote, meerdere kilo’s wegende, broden zijn met name bekend van de traditionele brooduitdeling op de Ageler Es. Hierbij werden vroeger door de boeren uit Agelo aan de minder bedeelden broden geschonken. Ook worden er ’s middags pannenkoeken gebakken boven het open vuur in het los hoes.