Het golvende koren op de akker aan de Zonnenbergweg staat er goudgeel bij met de molen van Oude Hengel op de achtergrond. Deze locatie is dinsdag 21 juli het prachtige decor voor de nostalgische oogstdag. Het is ieder jaar weer een boeiend schouwspel om dit van nabij mee te maken.
Agelose en Ootmarsumse boeren en een aantal andere vrijwilligers zorgen er voor dat de rogge van het land wordt gehaald. Jan Voorpostel en zoon Bennie van de Höwerboer hebben de leiding en worden door de Roatger (Luttikhuis), Tijink en ’n Schriewert (Engbers) ondersteund.
Wie kan er tegenwoordig nog rogge maaien ?
Het rogge maaien met de hand is een hele kunst. Tijdens de Oogstdag in Ootmarsum op de essen bij de Kuiperberg wordt één keer per jaar getoond hoe vroeger werd geoogst. De ouderen brengen de jongeren de kneepjes van het vak bij. Dat is niet eenvoudig maar jong en oud hebben er zeker veel schik in. Eerst laat men zien hoe er met de hand gemaaid wordt. Vervolgens gaat men een stapje verder in de tijd en wordt de maaimachine getrokken door Gelderse trekpaarden en als laatste rijdt een tractor uit de jaren dertig voor een maaimachine , waardoor de ontwikkeling in het maaien goed te zien is. Herman Bekhuis, Jan Lohuis en Gerard Arens zijn nog de echte ambachtsmensen, die het handmaaien met zeis of pikhaak demonstreren. Hennie van de Kes (Steggink) en Walter Brunninkhuis zijn de boeren en hun helpers tonen het maaien met paarden en maaimachine, terwijl Jan Olde Dubbelink en Jan Silderhuis het oogsten met tractor en machine laten zien.
Het maaien wordt natuurlijk in het middaguur onderbroken voor een oer Twentse broodmaaltijd. Precies om twaalf uur wordt het angelus gebeden. Bij de klok van twaalf komen de boerinnen met koffie, roggebrood, beschuit, spek en eieren in gevlochten wilgentenen manden op het land en pauzeren de harde werkers. De belangstellenden voor de Nostalgische Oogstdag worden tijdens het evenement bijgepraat door verhalenverteller Ben Kleissen.
Al sinds jaar en dag is Jan Voorpostel een vertrouwd gezicht op deze akker “Rogge maaien is een bijzondere slag” zegt Jan Voorpostel die het handwerk doorgaf aan zijn zoon Bennie en kleinzoon Koen. “De ouderen maaien met ervaring, het is een slag die je nooit verleerd.”
Het is mooi dat we nu nog maaiers hebben die precies weten hoe dat moet. Met het besef dat dezen er een keer mee ophouden is het mooi dat ook de jongere generatie belangstelling heeft voor het oude ambacht. Het Openluchtmuseum Ootmarsum is blij met deze ontwikkeling, want zo wordt zichtbaar gemaakt hoe er vroeger op het platteland geleefd en gewerkt werd. Het brengen van het graan naar de molen van Oude Hengel om het te laten malen tot meel is nu nog niet mogelijk. Het gemalen koren wordt wel naar de bakspieker op het terrein van het Openluchtmuseum gebracht om er brood van te bakken. Jan Schulten en Thomas Storck laten in de bakspieker zien hoe vroeger de traditionele roggestoet werd gebakken.
Op deze manier wordt het oogsten en bakken visueel gemaakt als een onderdeel van het “Land van Heeren en Boeren”. De boerinnen bakken op 21 juli pannenkoeken in het Los Hoes boven het open vuur en zo is de kring rond van het ploegen en zaaien naar het oogsten, malen en bakken en natuurlijk opeten….. Een kringloop die eeuwenlang het gezicht van het Twentse land bepaalde.
Nostalgische Oogstdag Ootmarsum dinsdag 21 juli . Om 10.30 uur aanspannen bij het Openluchtmuseum. vanaf 11.00 uur maaidemonstraties aan de Zonnebergweg, Om 12.00 uur Angelus. Rond 15.00 uur opzetten hokken op het openluchtmuseum.
Adres Openluchtmuseum: Smithuisstraat 2. Ootmarsum. Het oogsten vindt alleen plaats wanneer het weer het toelaat.