“Alles is later dit jaar” dat is de uitspraak van de boeren in Ootmarsum die op de essen tegen de flanken van de Kuiperberg jaarlijks traditioneel rogge verbouwen.
Traditioneel was op dinsdag 23 juli – op Sunte Joapik- de demonstratie van het ouderwetse oogsten van de rogge gepland. De rogge is nog te groen en niet gerijpt. Het koude voorjaar is de oorzaak dat de hele natuur rond de 2 weken later dan normaal is. De grond was in het voorjaar te koud en daardoor kwam de groei later op gang. De vakman test de rijpheid van de rogge aan de hardheid van de korrel van het graan. Wanneer je een korrel tussen duim en wijsvinger plat wrijft en er is geen weerstand en de korrel gaat zo stuk, dan is de rogge nog niet rijp. Pas wanneer de korrel hard is en voldoende weerstand geeft, kan er geoogst worden.
De nostalgische oogstdag in Ootmarsum bestaat uit het ouderwets handmaaien met de ‘zicht’ zoals dat in de vorige eeuw werd gedaan, , het maaien met machine en paarden en het maaien met een maai – en vergaarmachine en tractor uit de vijftiger jaren.
Een deel van de oogst wordt met paard en wagen naar het openluchtmuseum gebracht en worden op de veeweide de z.g. ‘hokken’ opgezet. Waardoor de rogge kan drogen. Hierna wordt gedorst waarmee de graankorrel s worden verzameld om later gemalen te worden tot meel zodat brood gebakken kan worden en worden de stengels te verzamelen die later worden samengebonden toto ‘dokken’ die gebruikt worden als isolatie onder de pannen van de gebouwen.
Op het museumterrein is te zien hoe de vroegere grote roggebroden werden gemaakt. Bakker Jan Schulten uit Ootmarsum (78) is aanwezig om de kneepjes van het vak aan belangstellenden uit te leggen.
De nostalgische oogstdag is nu verlegd naar dinsdag 6 augustus. Waar in de morgen geoogst wordt aan de Zonnebergweg en na de middag de oogst naar het openluchtmuseum aan de Smithuisstraat wordt gebracht. Ook moet hier weer een voorbehoud gemaakt worden, want of er geoogst kan worden is afhankelijk van de weersomstandigheden.
Toegang tot het museum is met museumjaarkaart , museumvriendenkaart en voor kinderen tot 10 jaar gratis. Verder gelden normale entreeprijzen. Info op www.openluchtmuseumootmarsum.nl