In de Tweede Wereldoorlog zijn er vele joden gedeporteerd naar concentratiekampen en vervolgens vermoord. Ook vele Joden uit Dinkelland zijn afgevoerd naar deze kampen en zijn nooit teruggekeerd. Om deze mensen te blijven herdenken heeft de werkgroep Stolpersteine het initiatief genomen om in Denekamp en Ootmarsum Stolpersteine te laten leggen. Op woensdag 28 oktober legde kunstenaar Gunther Demnig en de bedenker en maker van de Stolpersteine de eerste elf Stolpersteine in Ootmarsum.
Op deze adressen leefden tot 1943 Joodse inwoners van Ootmarsum. Daarna vertrok Gunther Demnig naar Denekamp om daar 21 Stolpersteine te leggen.
In deze plaats vindt op 17 november de officiële onthulling van de Stolpersteine plaats. Om 19.00 uur spreekt de nazaat van de familie ten Brink, de heer John Lowenhardt, het Jizkor uit. Vervolgens wordt in het Irenegebouw om 19.45 uur de nacht van de deportatie herdacht. Ten slotte houdt burgemeester Cazemier een toespraak in de hal van het gemeentehuis en kunnen aanwezigen luisteren naar een lezing van de heer John Lowenhardt.
Werkgroep Stolpersteine
De werkgroep Stolpersteine kwam na een intensieve informatie-uitwisseling met de Heemkundeverenigingen uit Ootmarsum en Denekamp en de Ben Morshuis Stichting in totaal op 67 namen en even zovele Stolpersteine worden er gelegd in Ootmarsum (11) en Denekamp (56). In Denekamp krijgt het nog een vervolg op 17 november als de inwoners dan stilstaan bij de deportatie van de Joden uit hun dorp. Om de aanschaf van de Stolpersteine mogelijk te maken zijn er kosten gemaakt. Particulieren en ondernemingen hebben inmiddels bedragen toegezegd, maar dat geldt ook voor het Rabobank Coöperatiefonds dat dit project ondersteunt met een bijdrage van 4500 euro. De werkgroep is erg blij met al deze donaties, waardoor het mogelijk is om de namen van deze gedeporteerde Joden nooit te vergeten.