Het enthousiasme en de gretigheid is groot onder de lopers van de Ootmarsumse Lopersclub, die eindelijk weer eens mee kunnen aan een heuse marathon met publiek. 14 atleten van de OLC reizen af naar de Duitse hoofdstad Berlijn om daar komende zondag aan deze marathon deel te nemen.
Wereldrecord marathon in Berlijn
Heile Gebreselassie liep er in 2008 met 2 uur 3 minuten en 59 seconden een fabuleus wereldrecord op de marathon.
Foto: Heile Gebreselassie in 2008 op weg naar zijn wereldrecord
Het parcours van de internationale marathon van Berlijn heeft alleen al om die reden grote historische- en sportieve waarde. Hoe het in werkelijkheid is om ruim 42 kilometer zo snel mogelijk door deze stad te lopen gaan 14 leden van de Ootmarsumse Lopers Club aan den lijve ondervinden. Om precies te zijn vijf vrouwen en negen mannen doen er in clubverband aan mee.
,,Natuurlijk zijn de tijden belangrijk maar het belangrijkste is dat we na zo’n lange tijd eindelijk weer eens aan een grote en aansprekende stadsmarathon kunnen meedoen. Het moet geweldig zijn om daar een echte marathon te kunnen lopen met publiek erbij. Dat horen we van iedereen.“ De OLC’ers verheugen zich al bij voorbaat op ‘een enorme belevenis’. Iedereen is ervan overtuigd: ,,Dit wordt een fantastische ervaring in ons leven.”
Eerdere deelname OLC
In 2008 namen 31 lopers van OLC ’83 deel aan deze marathon.
Het krantenknipsel uit die tijd laat hun geweldige blijdschap zien om aan deze marathon in de Duitse hoofdstad deel te nemen.
Uniek
Het enthousiasme is groot en de gretigheid is er bij iedereen. Naast de opluchting dat een zware voorbereidingstijd van ruim drie maanden erop zit. ,,Iedereen is er klaar voor”, weet OLC-trainer Boudewijn Weierink heel zeker. Hij maakte de trainingsschema’s; op iedereen persoonlijk afgestemd op de gewenste en mogelijke richttijden. Onder zijn leiding werd er ook al die tijd heel serieus getraind. ,,Ik neem mijn petje af voor iedereen. Het was niet altijd even makkelijk, maar elke loopster en loper heeft datgene gedaan wat hij of zij moest c.q. wilde doen. Zondag kan iedereen de kroon op zijn of haar werk zetten. Wat geeft het een geweldig gevoel om na 42 kilometer tussen de vele tienduizenden enthousiaste toeschouwers onder de Brandenburger Tor door te lopen naar de finish; die ervaring is uniek. Ik heb het zelf ook meegemaakt, dat vergeet je nooit meer.”
Het is een gemêleerd gezelschap dat vrijdagmorgen in de bus stapt voor de reis naar de Duitse hoofdstad. Iedereen met een eigen doel c.q. tijd voor ogen. Ervaren lopers en loopsters, maar ook OLC’ers met minder of zelfs helemaal geen ervaring waar het de marathon betreft. Monique en Ronny Busscher behoren wat dat betreft tot de zeven debutanten in het OLC-gezelschap. De andere debutanten zijn Siegrid Droste, Daan Kuipers, Frank Rekers, Lisette Olde Heuvel, en Esther Reuvers.
Uitdaging
,,Berlijn wordt onze eerste marathon ooit”, vertelt Monique Busscher-Kok (46). ,,We hadden Berlijn eerst vorig jaar willen lopen. Ronny werd dat jaar 50 en deze mijlpaal leek ons een mooie aanleiding en uitdaging om dat te doen. Maar helaas ging de marathon vanwege de Coronacrisis niet door. Dit jaar zijn we er vol voor gegaan. Ik ben heel blij dat de marathon nu wel doorgaat.” Monique loopt inmiddels bijna drie jaar bij de OLC. ,,Voorheen liep ik ook al wel en ook best wel veel kilometers, maar de laatste tijd ging het niet meer sneller. Vooral voor de interval-trainingen op woensdag ben ik lid geworden. Op de zaterdagmorgen liep ik met de Hobbel Club mee in het Springendal. Toen ik de intervaltrainingen ging doen, maakte ik ineens weer progressie en daarom ben ik ook op de zaterdagmiddag gaan lopen. Samen met Ronny liep ik wel 18 tot 20 kilometer.”
Prachtige beleving
Vier halve marathons in Enschede heeft Monique inmiddels op haar naam; de snelste in 1 uur en 59 minuten. Deze tijd was ook het uitgangspunt voor een aanvankelijke richttijd van 4 uur en 10 minuten. ,,Maar ik heb altijd op 4 uur getraind. Als ik 4.10 loop ben ik ook zeer tevreden. Het belangrijkste voor mij is om de marathon uit te lopen. En op een goede manier. Ik heb er niets aan als ik me kapot loop. Ik vind het best wel spannend hoor; want wat gaat mijn lichaam doen na 33 kilometer? Dan moeten we er nog 9. Maar we gaan het zien. Ik wil hoe dan ook vooral genieten van mijn eerste marathon. De voorbereiding was in elk geval super. Ik vond het heel mooi om met de hele groep samen ergens naar toe te werken. Ik heb ook wel vaak alleen getraind, maar dat gezamenlijke doel motiveerde mij zeer; een prachtige beleving.”
Echtgenoot Ronny heeft een streeftijd staan van 3.30 uur. ,,Dat moet hij kunnen”, lacht Monique. ,,Zijn PR op de halve marathon is 1.37; dus hij komt wel onder de 3.30 uur.”
Ervaren
Naast de zeven debutanten starten er in Berlijn ook zeven ervaren OLC’ers. Dat zijn: Paul Zwetsloot, André Oude Vrielink, Rob Bodde, Hans Oude Rengerink, Ivo Schreven, Miriam van Wanrooij en Robin Veldboer. Gerard Aarnink ontbreekt op de startlijst. Een hardnekkige blessure maakte het onmogelijk om zelfs maar aan de voorbereiding te beginnen. Maar wat had hij graag meegedaan. Eén troost’, hij reist wel mee om aan te moedigen: dat wordt ‘duurtrekkén’ dus. Verder kan worden aangetekend dat Hans Oude Rengerink – mede-initiatiefnemer van deze marathonreis – zijn derde marathon in een half jaar tijd loopt. Voor Paul Zwetsloot (54) wordt Berlijn zijn derde marathon sinds hij viereneenhalf jaar geleden lid werd van de OLC. In 2017 in Eindhoven liep Paul zijn eerste marathon en in 2019 in Rotterdam zijn tweede.
OLC-sfeer
En dat voor een man die weliswaar altijd wel hardliep maar nooit in clubverband en al helemaal niet gericht op snelle tijden. Dat werd anders nadat de broer van Paul onverwacht overleed. ,,Ik ben toen gaan hardlopen om ontspanning te vinden, maar vooral om mijn verdriet om mijn broer te verwerken. En dat heeft mij zeer geholpen.” Toch kon Paul zich niet voorstellen dat hij ooit een marathon zou gaan lopen. Dat dit uiteindelijk toch gebeurde heeft Paul te danken aan zijn vrouw: ,,Zij stimuleerde mij om te gaan hardlopen.” Via zijn zwager André Oude Vrielink kwam Paul bij de OLC terecht. De sfeer bij de OLC sprak hem meteen aan. ,,Niets moet, alles kan en mag. En natuurlijk ook de gezelligheid ná het lopen, ook belangrijk. Er waren enkele lopers die zeiden dat ik nooit een marathon zou kunnen lopen. Gewoon omdat ik toen een stuk zwaarder was dan nu. Toen ik het serieus aanpakte ben ik heel wat kilo’s afgevallen en ging het lopen makkelijker.”
De eerste marathon kwam dus in 2017, in Rotterdam. In een keurige tijd van 3.43 uur. Z’n PR liep hij twee jaar later in Rotterdam: 3.40 uur. Zijn streven voor Berlijn komende zondag is 3.30 uur. Paul beseft dat dit vrij ambitieus is. Maar: ,,Ik heb drie maanden op deze tijd en snelheid getraind. Dit moet dus eigenlijk kunnen. Ik hoop dat ik eronder kom en anders een lage 30’er.”
Rob Bodde wil vooral genieten
Rob Bodde (52) hoop daar nog flink onder te lopen. Zijn PR op de marathon is 3.24 uur; gelopen in Rotterdam in 2019. ,,Maar toen heb ik daar wat ingehouden gelopen omdat het zo warm was. Toen ik over de finish kwam had ik best nog wel wat over. Dus een PR moet zeker kunnen en mij streeftijd is 3.19 uur. Op die tijd heb ik ook getraind. Maar we gaan het zien.”
Rob is vooral blij dat er weer eens een keer een mooie internationale marathonreis kan worden gemaakt naar een stad als Berlijn. ,,Dat was toch altijd een sterk punt van de OLC, dat wil ik graag meemaken”, aldus de man die pas in januari 2016 serieus hard begon te lopen bij de OLC. ,,Ik had in het begin veel last van een slepende knieblessure, maar na verloop van tijd werd het minder en ging het lopen steeds beter. Zijn eerste halve marathon liep Rob in Enschede in 1.39 uur. Vanaf dat moment ging het dankzij gerichte training steeds sneller. En dat moet in Berlijn resulteren in een nieuw PR.” Rob lacht; hij kan niet wachten tot het zover is.
Over het gezicht van Boudewijn Weierink trekt een brede glimlach, hij weet wat de lopers en loopsters hebben gedaan en wat hen in Berlijn te wachten staat; en daar heeft hij alle vertrouwen in. Zijn laatste raad: ,,Geniet vooral”.