De Ootmarsumse Olga ter Haar leidt een afwisselend bestaan. Naast haar gezinsleven is ze bijzonder actief binnen de plaatselijke samenleving en heeft ze een parttime baan als docent in de vakken Tekenen, Handvaardigheid en Kunstgeschiedenis. Dat alles combineert ze met het creëren van kunstwerken, waarvan een groot deel op het ogenblik te zien is in galerie Oostwal 2.
Olga ter Haar groeide op in de Siepelstad, maar na haar huwelijk met Karel Tijhuis woonden zij een tijdlang in Tubbergen. Vijf jaar geleden kwam ze terug in haar geboorteplaats om zich op een mooie plek te vestigen met uitzicht op een vijver. “Ik weet niet of het door Ootmarsum komt, maar vanaf het moment dat we ons huis hier kochten zijn we actiever geworden in het vormgeven van het geloof. Dat is een bewuste keuze geweest en dat probeer ik tot uiting te laten komen in mijn gezin, binnen de parochie, in mijn werk, maar ook door de wezenlijke dingen van het leven met mijn beelden te vertellen. Ik geniet van mijn afwisselende leven, dat kost energie, maar op vele vlakken krijg ik ook energie terug,” vertelt Olga ter Haar.
Dat ze zich steeds meer ontwikkelt als kunstenaar is eigenlijk geen verrassing. “Mijn moeder vertelt me vaak dat ik voor het ontbijt al twee tekeningen klaar had. Op de lagere en middelbare school vroegen medeleerlingen me om hen te helpen bij hun tekeningen. Ik tekende op vroege leeftijd heel gedetailleerd en op mijn werken zag je bijvoorbeeld wimpers, strikjes en dergelijke. Het tekenen van een roos in al zijn schoonheid vond ik geweldig om te doen. Het ging me eigenlijk allemaal heel gemakkelijk af,” weet Olga zich nog te herinneren.
Niet alleen in de beeldende vorming ontwikkelde zij zich door onder meer de docentenopleiding op de Kunstacademie te volgen, maar ook de muziek boeide haar al van jongs af aan. “Eigenlijk sta ik met één been in de muziek en één been in de beeldende kunst. Het is geen spagaat,” lacht de Ootmarsumse, “Van beide kan ik erg genieten, maar de laatste jaren merk ik dat ik me steeds meer toeleg op het maken van schilderijen en drukwerken. Dat geeft me heel veel voldoening. Dat is ook één van de redenen dat ik met mijn schilderijen meer naar buiten treedt. Ik heb exposities gehad in Duitsland, Huize Keizer, Glasrijk Tubbergen en vorig jaar stond ik op de Kunstmarkt. Hetty Scheper van galerie Oostwal 2 wilde mij graag omstreeks Pasen in de galerie en vandaar dat mijn expositie daar nu te zien is,” vertelt de kunstenares. Het heeft als thema gekregen: ‘Het onzegbare ervaren’. “Wat ik niet in woorden kan zeggen laat ik zien in beelden,” legt Olga uit,
“Ik probeer mijn schilderijen en drukwerken een betekenisvolle laag te geven. Ik heb er behoefte aan om een stukje schoonheid te creëren en daarin zit misschien wel dat religieuze, goddelijke waar ik vorm aan wil geven. Ik wil in mijn werken ook graag aangeven waar het in het leven om gaat en wat echt wezenlijk is. De verbinding tussen hemel en aarde zie je regelmatig terugkomen in mijn werken. Dit kun je bijvoorbeeld zien door de Jakobsladders, die de landschappen beschijnen. De kern van ons bestaan moet voelbaar zijn in de vertellende laag van mijn werken. De natuur is een belangrijke inspiratiebron, maar ook de liefde tussen moeder en kind wat natuurlijk in de religie en zeker met Pasen, Maria en Jezus, zo hartverwarmend en vol passie tot uitdrukking komt. In mijn werken is ook goed te zien hoe ik in bepaalde periodes in het leven stond en dat heeft te maken met of verdriet of vreugde. Ik heb een boek mogen illustreren over een moeder, die haar kind verloor. Dit ingrijpende verhaal kun je dan niet in woorden uitleggen, maar ik probeerde me in te leven en op een bepaald moment rolden de illustraties uit mijn handen en heb ik geen moment getwijfeld. Dat zijn toch kostbare momenten en ook hier geldt ‘Het onzegbare ervaren’, “beschrijft de kunstenares haar drijfveren en inlevingsvermogen.
Olga ter Haar maakt gebruik van meerdere technieken. Het monotype, een druktechniek, hanteert ze echter in vele werken. Tijdens de opening heeft ze het procedé uitgelegd aan de aanwezigen, want het is in feite een niet vaak gebruikte manier van werken. “Je kunt er veel mee, maar ik gebruik meerdere technieken. Op doek met een mixed media techniek, waarbij allerlei materialen elkaar tegen komen van verf, inkt, glitters tot vilt. Ook de pentekening en het werken met acryl en aquarel beheers ik wel. Het is best heel divers wat ik doe, maar ook daar voel ik me gewoon goed bij.”
De Ootmarsumse is erg blij dat ze de kans heeft gekregen om in galerie Oostwal 2 te exposeren. Haar werken zijn te zien tot en met 11 juni. “Het mooie is dat met de christelijke feestdagen als Pasen, Hemelvaart en Pinksteren deze expositie daar tentoongesteld wordt. Het zijn voor mij hele bijzondere pijlers in de christelijke religie. We wonen in zo’n dierbaar stukje Nederland. De schoonheid van het Springendal is uniek. Hier hoor en zie je nog kabbelende beekjes. En verder is het stil op de geluiden van de natuur na. Die schoonheid wil ik in mijn werken weergeven, zodat de mensen zich daar weer van bewust zijn. En ook hoe wonderlijk de aarde gemaakt is en hoe zuinig we erop moeten zijn. De zorg om de aarde en de natuur. Laten we als Twentenaren daar echt voor gaan staan,” besluit de bevlogen kunstenares.
Galerie Oostwal 2 is geopend van donderdag tot en met zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Op Tweede Paasdag worden dezelfde openingstijden gehanteerd.
Samen een podium
Galerie Oostwal2 is de enige galerie in Ootmarsum waar kunstenaars met een verstandelijke beperking en reguliere kunstenaars samen een podium krijgen. Een ontmoeting tussen zeer uiteenlopende kunstenaars en kunstvormen.
De reguliere kunstenaars zijn;
Riet ter Ellen, glaskunst;
Ineke Eissink-Bruijns, unieke sieraden;
Jeroen Veldscholten, meubels voor binnen en buiten;
Maria Loman-Helthuis, textiel uit India.
Art&Living, Hettie Scheper-Hulshof, interieuradvies;
Van hen is ook werk te zien.
Let op!! De Galerie kent twee ingangen: Oostwal 2 en in de Kloosterstraat..
Meer informatie: www.oostwal2